2015 m. spalio 2 d.    
Nr. 36
(2156)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Su Gyvojo rožinio malda

Janina BAGDONIENĖ

Biržų dekanato Gyvojo
rožinio vėliavą šventina
kun. Ernestas Želvys

Gyvojo rožinio kalbėtojų procesija

Biržiečių „stalą“ agapėje
aplankė vyskupas Jonas Kauneckas

Liepos 19-osios, sekmadienio, Sumos šv. Mišių metu Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje melstasi už gyvus ir mirusius Gyvojo rožinio kalbėtojus. Prieš šv. Mišias kalbėta Rožinio malda, o šv. Mišios prasidėjo naujosios Biržų dekanato Gyvojo rožinio draugijos vėliavos įnešimu skambant choristų ir Gyvojo rožinio draugijos narių giedamai giesmei „Su galinga rožančiaus malda“.

Svarbus pamaldų akcentas – Biržų dekanato Gyvojo rožinio draugijos vėliavos pašventinimas. Iki šiol Biržų dekanatas neturėjo savo vėliavos, prieš kelerius metus buvo pašventinta Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios Gyvojo rožinio organizacijos vėliava. Šįkart dekanato vėliavą pašventino, už Gyvojo rožinio kalbėtojus meldėsi vikaras kun. Ernestas Želvys. Gyvojo rožinio draugijos vadovė Zita Sabeckaitė pasakojo: „Norėjosi, kad naujoji dekanato Gyvojo rožinio vėliava būtų ne štampuotė su šventu paveikslėliu, o išlaikytų heraldikos principus ir lietuviškų bažnytinių vėliavų tradicijas. Tuo rūpinosi Biržų „Sėlos“ muziejaus darbuotojai“. Z. Sabeckaitė nuoširdžiai dėkojo muziejininkei Jadvygai Krikščiūnienei, kuri būsima vėliava rūpinosi nuo idėjos iki galutinio sutvarkymo, muziejininkams Snieguolei Kubiliūtei, Remigijui Timukui. Pagal muziejininkų parengtą maketą vėliavą kūrė šilkografijos meistrai. Vėliavos centre – Švč. Mergelės Marijos skulptūros, esančios Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, atvaizdas. Muziejininkai pasirūpino ir vėliavos kotu. Nagingas stalius jį padarė tokį, kokie tradiciškai daromi bažnytinėms vėliavoms. Jis gali būti trumpinamas, tad dabar bus patogu vėliavą vežtis į renginius kitose vietovėse.

Liepos 25-ąją naujoji biržiečių vėliava kartu su Gyvojo rožinio kalbėtojais vyko į Panevėžio vyskupijos Švč. Mergelės Marijos gyvojo rožinio draugijos kongresą Molėtų rajone, Alantoje.

Panevėžio vyskupijos XI Gyvojo rožinio kongreso tema buvo „Tikėjimas be darbų yra miręs“. Į kongresą panoro važiuoti maldininkai iš skirtingų Biržų rajono parapijų, tad tą rytą vieni patys atvyko prie Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios, kitus autobusas surinko pakelėje. Kelionėje – ne tik pasižvalgymai pro autobuso langus, bet ir nuoširdi Rožinio malda – linkėjimas Dievo palaimos, sveikatos ir stiprybės šiai dienai.

Alantoje biržiečių piligrimų autobusą pasitiko savanoriai, budintys visose miestelio vietose, patariantys, nukreipiantys, pasiūlantys vandens troškuliui numalšinti. O biržiečiai skubėjo į Alantos Šv. Jokūbo bažnyčią, kur netrukus turėjo prasidėti Švenčiausiojo Sakramento adoracija. Po jos – katechezė, kuriai vadovavo brolis Astijus Kungys OFM. Jo žodžiai nepaliko abejingų: jis kalbėjo apie Rožinio maldos prasmę, žmogaus paskirtį žemėje, tikrąsias vertybes ir niekingus blizgučius. Rožinio maldai bažnyčios šventoriuje irgi vadovavo brolis Astijus, o ji jungė visus dalyvius. Brangiausias papuošalas ir jaunų, ir pagyvenusių maldininkų rankose buvo Rožinio vėrinys.

Šv. Mišias aukojo Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ ir arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, giedojo Lietuvos mokslų akademijos choras ir solistė Giedrė Milkevičiūtė.

Šv. Mišių pabaigoje padėkota šio renginio organizatoriams, dalyviams, dosniems rėmėjams. Šventoriuje dvasininkai pasodino atminimo ąžuoliuką.

Paskui visi kongreso dalyviai važiavo į Alantos dvaro sodybą agapei. Rūpestingos biržietės tiesė baltas staltieses ant žolės, dėliojo gausias vaišes. Jomis dalinosi vieni su kitais. Biržiečių „stalą“ aplankė vyskupas J. Kauneckas: pasveikino, pabendravo, pajuokavo. Buvo ir daugiau smagių susitikimų, naujų pažinčių, kvietimų, pokalbių ir nuoširdžių linkėjimų, kad Rožinis stiprintų, guostų, suteiktų kantrybės.

Baigdami kelionę biržiečiai dėkojo ne tik konferencijos organizatoriams, bet ir Biržų Gyvojo rožinio draugijos vadovei Zitai Sabeckaitei, kuri rūpinosi išvyka, globojo visus dalyvius. Visi kartu pasimeldė už šią dieną sutiktus bendraminčius, prašė Dievo ir Švč. Mergelės Marijos globos sau ir visiems žmonėms.

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija