2015 m. spalio 16 d.    
Nr. 38
(2158)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Kaišiadorių vyskupijoje

Merkinės dekanate

Pašventinta „Angelo“ skulptūra

Senojoje Varėnoje, prie Šv. arkangelo
Mykolo bažnyčios, klebono
kun. Pranciškaus Čivilio rūpesčiu
iškilo „Angelo“ skulptūra.
Spalio 4-ąją ją pašventino Kaišiadorių
vyskupas emeritas Juozas Matulaitis

Iškilmių dalyviai prie „Angelo“
skulptūros. Kairėje – vyskupas
Juozapas Matulaitis ir klebonas
kun. Pranciškus Čivilis

Klebonas kun. Pranciškus Čivilis
ir Varėnos rajono meras Algis Kašėta

Procesija nuo Šv. arkangelo Mykolo
bažnyčios naujosios skulptūros link

SENOJI VARĖNA. Pirmąjį spalio sekmadienį, Šv. Pranciškaus dieną, čia buvo švenčiamos gražios iškilmės – pašventinta Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebono kun. Pranciškaus Čivilio rūpesčiu priešais bažnyčią iškilusi skulptūra „Angelas“, sukurta kraštiečio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybos motyvais. Nuo šiol ji globos ne tik Senosios Varėnos bendruomenę ir parapiją, bet ir visus pro šalį einančius ir pravažiuojančius. Gausiai į skulptūros pašventinimo iškilmes susirinkę Senosios Varėnos parapijos nariai bei svečiai džiaugėsi, kad rūpestingasis parapijos klebonas kun. P. Čivilis įgyvendino dar vieną prasmingą savo idėją – priešais bažnyčią pastatyti globėjo, šv. arkangelo Mykolo skulptūrą.

Iškilmės prasidėjo ilga procesija, kuri iš bažnyčios iki skulptūros atlydėjo Kaišiadorių vyskupą emeritą Juozapą Matulaitį ir kleboną kun. Pranciškų Čivilį. Šv. arkangelo Mykolo garbei skirtą skulptūrą pašventinęs vyskupas emeritas J. Matulaitis palinkėjo, jog jos dvasinę globą patirtų kiekvienas parapijietis.

Klebonas kun. P. Čivilis džiaugėsi, kad geros valios žmonių dėka Senojoje Varėnoje pagaliau nutūpė „Angelas“. Lentelėje, pritvirtintoje ant skulptūros postamento, įamžintas skulptūrą pašventinusio Kaišiadorių vyskupo emerito J. Matulaičio vardas, fundatoriai, mecenatai bei labai prasmingi psalmės žodžiai: „Angelų akyse giedu Tau, Viešpatie, giesmę, lenkiuosi Tavo šventovei...“ Klebonas sakė, kad idėja statyti „Angelo“ skulptūrą gimė iš žodžių psalmės, kurioje kalbama apie angelus: „Angelams Dievas liepė sergėt kiekvieną Tavo gyvenimo žingsnį... Jis išsaugos Tave kelyje ir nuves į vietą, kurią esu Tau paskyręs. Skaitykis su juo ir klausykis jo balso...“ „Svarbiausia, kad angelo pažadas išsipildytų, reikalingas tikėjimas, o šalia tikėjimo – viltis ir meilė“, – kvietė klebonas kun. P. Čivilis.

Pašventinus skulptūrą šv. Mišias aukojo Kaišiadorių vyskupas emeritas J. Matulaitis. Pamokslo metu jis pacitavo Šventąjį Raštą, kuriame parašyta, jog šv. arkangelas Mykolas nugalėjo piktąją dvasią. „Jei statomi paminklai šv. arkangelui Mykolui, kaip kovotojui prieš blogį, jie tikrai saugos nuo blogio. Dėl to ir Senojoje Varėnoje ši skulptūra tarsi įspėja mus visus: „Žmogau, budėk, kad nenuklystum nuo tikrosios gyvenimo tiesos ir kelio. Budėkime, kad neapleistų mūsų Dievo globa. Kaip svarbu tą budėjimą išreikšti kasdiene malda, gerais darbais, artimo meile. Tad prašykime visi drauge šv. arkangelo Mykolo užtarimo ir globos“, – kvietė vysk. J. Matulaitis. Jis pamoksle paminėjo Senojoje Varėnoje gimusį ir pakrikštytą žymų kraštietį, didį menininką M. K. Čiurlionį, kuris žmoniją yra pranašiškai palyginęs su ilga procesija. Vyskupas džiaugėsi ir ilgamete sėkminga ganytojiška klebono kun. P. Čivilio veikla. Prasmingą šventę papuošė bažnytinio choro „Sonata“, vadovaujamo Ilonos Zalanskienės, atliekamos giesmės.

Po šv. Mišių klebonas kun. P. Čivilis dėkojo skulptūros rėmėjams bei visiems geros valios žmonėms, kurie prisidėjo, kad ši skulptūra Senojoje Varėnoje iškiltų. Idėjų, energijos, išmonės ir dėkingumo nestokojančio klebono P. Čivilio iniciatyva parapijos pastoracinė taryba specialiai šiai progai įsteigė išskirtinės padėkos ir pagarbos ženklus – didžiąją bei mažąją Šv. arkangelo Mykolo žvaigždes. Pirmąją didžiąją žvaigždę ir diplomą už ilgametę ganytojišką meilę, toleranciją, už išskirtinius nuopelnus bažnyčiai ir parapijai klebonas įteikė Kaišiadorių vyskupui emeritui J. Matulaičiui. Antrąja didžiąja žvaigžde apdovanotas skulptūrą sukūręs skulptorius Mantas Paulauskas. Dėkingumo žodžių klebonas kun. P. Čivilis negailėjo pagrindiniams rėmėjams – UAB „Lietuvos geležinkeliai“ generaliniam direktoriui Stasiui Dailydkai, UAB „Vilniaus lokomotyvų remonto depas“ direktoriui Valentui Stadalnykui ir UAB „Alkesta“ generaliniam direktoriui Rimantui Morkūnui. Jie pagerbti didžiosiomis Šv. arkangelo Mykolo žvaigždėmis ir diplomais. Mažosiomis žvaigždutėmis ir padėkomis klebonas pagerbė visus, kurie bent kiek prisidėjo prie „Angelo“ skulptūros iškilimo. Buvo padėkota mecenatams: Varėnos rajono savivaldybei, architektui Gintautui Sereičikui, Vyteniui Kinduriui, Danutei Andruškevičienei, Heleodorui Giedriui, daug pastangų dėl šios skulptūros padėjusiai garsiai visuomenininkei ir mecenatei Beatričei Vasaris, žurnalistei Aldonai Žemaitytei bei kitiems. Kadangi skulptūros šventinimo iškilmės sutapo su Šv. Pranciškaus, gyvūnų globėjo, diena, klebonas Pranciškus sulaukė daugybės sveikinimų ir vardo dienos proga.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, pasveikinęs kun. P. Čivilį su gražios idėjos įgyvendinimu bei vardo diena, sakė, kad šis dvasininkas – ir labai uolus dvasios ganytojas, ir puikus statytojas. Meras priminė, jog pirmasis ir labai didelis jo nuveiktas darbas dar kunigystės pradžioje – šioje vietoje atstatyta bažnyčia, kurios kertinis akmuo buvo pašventintas 1991 metais. Rajono vadovas klebonui palinkėjo sėkmės ir Dievo palaimos.

Kleboną kun. P. Čivilį skulptūros šventinimo iškilmių bei vardadienio proga pasveikino ir Seimo narys Vidas Mikalauskas. Daug gražių sveikinimų visų gerbiamas dvasininkas sulaukė iš parapijiečių. Iš tiesų šis trisdešimt metų Varėnos rajone, trijose – Senosios Varėnos, Akmens ir Babriškių – parapijose dirbantis dvasininkas yra tikrai neeilinė asmenybė, liudija ir tai, jog dažnas, pažįstantis jį, lygina su šviesaus atminimo mons. Kazimieru Vasiliausku. Šį dvasininką už kiekvienam ir džiaugsme, ir varge surandamą gerą žodį, šiltą, padrąsinantį žvilgsnį pamilo Varėnos krašto žmonės. Noriai jam padėjo įgyvendinti nelengvą rūpestį – pastatyti bažnyčią. Pradėdamas statyti bažnyčią, klebonas turėjo jos viziją – bažnyčia turi atspindėti čia gimusio ir ankstyvąją vaikystę praleidusio M. K. Čiurlionio kūrybos dvasią. Taip ir gimė šventovė su pavasarį skelbiančiu varpu atviroje prieš bažnyčią stovinčioje varpinėje (projekto autoriai – Brunonas Bakaitis ir Gediminas Baravykas). Bažnyčios varpinėje buvo pakabintas ypatingas varpas, kuriuo irgi pasirūpino klebonas. Tai – Magdeburgo (Vokietija) ir Voronežo (Rusija) vyskupijų dovana. Bažnyčioje skamba iš Pietinės Anglijos parvežti vargonai. 1994 m. lapkričio 8 d. bažnyčia buvo pašventinta. Senosios Varėnos kaime prasidėjo reguliarūs „Sekmadienio muzikos“ koncertai, kuriuose koncertuoja žymūs atlikėjai iš visos Lietuvos bei užsienio. Klebono kun. P. Čivilio pastangomis bažnyčios rūsyje įrengta koplyčia, žemutinė bažnyčios salė, kurioje veikia Varėnos krašto bei šalies menininkų darbų parodos. Visi svarbiausi renginiai, susiję su M. K. Čiurlioniu, organizuojami Senosios Varėnos bažnyčioje. Čia vyksta tarptautinis chorų festivalis „Beauštanti aušrelė“. Kasmet, minint M. K. Čiurlionio gimimo metines, šioje šventovėje Varėnos rajono kultūros ir meno tarybos „Sidabrinės bitės“ ženklu bei rajono savivaldybės premija apdovanojami labiausiai rajono kultūrai nusipelnę žmonės. Šiuo ženklu ir premija 2000 metais yra apdovanotas ir kun. P. Čivilis. Dvasininko rūpesčiu 1999 metais bažnyčioje pradėtas minint M. K. Čiurlionio 131-ąsias krikšto metines, 2006 m. spalio 1 d., sėkmingai baigtas įgyvendinti projektas, kurio metu vitražistas Vytautas Švarlys sukūrė bažnyčios navos langų vitražų ciklą čiurlioniška tema: bažnyčios languose vaiskiausiomis spalvomis spindi prasmingi, įkvepiantys gėriui vitražų eskizai, sudarantys vieningą teminį ciklą. Kun. P. Čivilio pastangomis atnaujintos Babriškių ir Akmens parapijų bažnyčios, restauruotos bažnytinių apeigų regalijos.

2009 metais kun. P. Čiviliui buvo suteiktas Lietuvos šviesuolio vardas ir įteiktas garbingas apdovanojimas. Šią prasmingą akciją, minint Lietuvos vardo tūkstantmečio sukaktį, surengė M. K. Čiurlionio fondas, siekdamas atrasti ir apdovanoti žmones, kurie savo kasdieniu darbu paminklosaugos, kultūros paveldo, švietimo srityse nusipelnė Lietuvos kūrimui, jos kultūrinio augimo, liaudies meno tradicijų puoselėjimui. Konkurse „Lietuvos kaimo spindulys 2009“ jis tapo nominacijos „Kaimo dvasininkas“ nugalėtoju. Kun. P. Čivilis nusipelno didžiausios pagarbos. Jis pastatė ne tik mūro bažnyčią. Po Bažnyčią jis sugeba pastatyti ir kiekvieno jį pažįstančio žmogaus širdyje. Šio iškilaus dvasininko rūpesčiu ir pastangomis Senojoje Varėnoje priešais bažnyčią iškilęs M. K. Čiurlionio motyvais sukurtas „Angelas“, kaip tuose psalmės žodžiuose, tarsi giedodamas giesmę, lenkiasi šventovei bei saugo kiekvieną praeinantį ar pravažiuojantį žmogų.

Rūta Averkienė

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija