2015 m. lapkričio 6 d.    
Nr. 41
(2161)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Profesionalių teatrų festivalis

Rūta Averkienė

Senosios Varėnos parapijos klebonas
kun. Pranciškus Čivilis su aktorėmis

Dalios Tamulevičiūtės premijos
laureatai – Klaipėdos jaunimo
teatro aktoriai – su kultūros
ministru Šarūnu Biručiu
ir rajono meru Algiu Kašėta

Varėnoje prasmingai pagerbiamas iš čia kilusios ir amžinojo poilsio į gimtinę sugrįžusios žymios lietuvių režisierės ir teatro meno pedagogės Dalios Tamulevičiūtės atminimas.

Rugsėjo 30-ąją, režisierės gimimo dieną, Varėnoje simbolines duris atvėrė šeštasis Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis, skirtas jos 75-osioms gimimo metinėms. Jo metu apdovanotas Kultūros ministerijos įsteigtos Dalios Tamulevičiūtės premijos laureatas – spektaklis „Akmuo vanduo geluonis“, kurį režisavo Karolina Žernytė, o žiūrovai turėjo progą pamatyti praėjusių metų šios premijos laureato, Klaipėdos Apeirono teatro, spektaklį „Tyla kiaušinyje“, kurį režisavo E. Kazickaitė.

Festivalio atidarymo renginiai tradiciškai prasidėjo jautria gaida nuskambėjusiu minėjimu D. Tamulevičiūtės gimtinėje Senojoje Varėnoje. Aplankę režisierės kapą, jos mokiniai, bendradarbiai, bendražygiai, giminės ir visi ją gerbiantys skubėjo į Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią, kur šv. Mišias jos atminimui aukojo klebonas kun. Pranciškus Čivilis. Varėnos kūrybos centro šokių studijos „Mikitukas“ merginos prie altoriaus iš degančių žvakučių sudėliojo jubiliejinį skaičių, o Varėnos kultūros centro ansamblio „Žeiria“ vadovė Vaida Naruševičiūtė atliko jautriausias sielos stygas suvirpinusią dzūkišką dainą „Oi seniai seniai pas motulį buvau“.

Pagerbti režisierės atvyko teatro pedagogė, aktorė Elena Savukynaitė, režisierius Algimantas Pociūnas, buvę jos mokiniai, žymūs aktoriai Remigijus Vilkaitis, Dalia Overaitė, Dalia Storyk, kiti Lietuvos teatro žmonės, varėniškiai.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta sakė, jog šioje vietoje kadaise stovėjusi nebe mūrinė, o medinė bažnytėlė, kurioje Dalia buvo pakrikštyta, ir kuri jai tapo savotiška sąsaja su teatro scena. „Režisierė statė teatro bažnyčią, jos spektakliai buvo atgaiva dvasiai... Džiaugiamės turėdami iškilią asmenybę, branginame ir puoselėjame jos atminimą“, – kalbėjo rajono vadovas.

Su teatrų festivalio švente pasveikino Seimo narys Vidas Mikalauskas.

Aktorius Remigijus Vilkaitis, kuris, būdamas kultūros ministru, inicijavo Dalios Tamulevičiūtės premijos įsteigimą, dalindamasis prisiminimais apie buvusią savo mokytoją, kvietė nepadaryti iš jos ikonos. „Tegu ji būna mumyse gyva – su visais savo trūkumais, neteisybėmis, charakterio savybėmis“. Jis išreiškė norą, kad festivalyje kuo garsiau skambėtų varėniškių norai, nes jie šitą reiškinį jau šeštus metus kuria savaip, taip, kaip jiems reikia, kuria tinkama linkme.

Prisiminimais apie režisierę dalinosi jos draugė, kraštietė, teatro pedagogė, aktorė E. Savukynaitė ir dėkojo jai už tai, jog į mūsų kraštą atnešė nepaprastai prasmingą šventę.

Dzūkiškai Dalios Tamulevičiūtės giminių vardu kalbėjęs Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas Sigitas Lužys sakė, jog mylima giminaitė kaip ta Grainio liepa lūžo anksti, tačiau jos mokiniai bei kūrybos gerbėjai ir puoselėtojai, tarsi liepos šakose besisupę paukščiai, smėlėtoje Varėnos krašto žemėje kaip grūdą pasėjo puikią idėją – rengti teatrų festivalius, kurie kiekvieną rudenį yra laukiami, prasideda tarsi medunešis.

Režisierius, D. Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalio komisijos pirmininkas Algimantas Pociūnas linkėjo, kad šis festivalis būtų viena tų ugnelių, kurios įžiebtų kūrybinį polėkį ir kūrėjams, ir žiūrovams.

Prisiminimais apie mylimą dėstytoją pasidalinusi jos mokinė, aktorė Olga Polevikova sakė, kad šis festivalis – pati geriausia dovana ir režisierei, ir visiems teatralams bei teatro mylėtojams.

Režisierės D. Tamulevičiūtės atminimui skirtą renginį vainikavo „Žeirios“ dzūkiškos dainos.

Vakare Varėnos kultūros centre buvo įteikta šeštoji Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos įsteigta Dalios Tamulevičiūtės premija. Ja apdovanotas premijos laureatas, spektaklis „Akmuo vanduo geluonis“, kurį režisavo Karolina Žernytė, vaidina Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai. Kūrybinei grupei įteikta 20275 eurų premija ir dailininko Sauliaus Vaitiekūno sukurtas atminimo ženklas.

Festivalio atidaryme dalyvavęs kultūros ministras Šarūnas Birutis sakė, jog D. Tamulevičiūtės indėlis į Lietuvos teatro klodus yra labai svarus. „Ji, matyt, siekė, kad jos gimtadienis taptų teatro švente. Mes šventę šiandien turime. Premija įteikiama tik vienam iš vienuolikos spektaklių, tačiau tiems, kurie šiemet nelaimėjo, linkiu nenuleisti sparnų ir kurti“.

Meras A. Kašėta pasidžiaugė, kad turime gražią puokštę įvairių Lietuvos teatrų spektaklių, tad visą mėnesį galės turiningai leisti vakarus. Atminimo ženklą premijos laureatams įteikęs Kultūros ministerijos Dalios Tamulevičiūtės premijos komisijos pirmininkas, teatrologas Andrius Jevsejevas sakė, jog varėniškiai gali didžiuotis solidžia šių metų festivalio programa.

Akmuo vanduo geluonis“ – šeštasis spektaklis, apdovanotas D. Tamulevičiūtės premija. Jos tikslas – įvertinti ir skatinti teatro meno kūrėjų iniciatyvas bei meninę saviraišką, scenos meno kūrinių pagal lietuvių literatūrą sukūrimą, ugdyti lietuvių literatūros kūrėjų ir teatro tarpusavio ryšius. Konkurso programoje iš viso buvo pristatyta ir ekspertų komisijos įvertinta 11 spektaklių

Šiųmetis festivalis užtruko beveik mėnesį, jame parodytas 21 ir suaugusiems, ir mažiesiems žiūrovams skirtas įvairių Lietuvos teatrų spektaklis. Festivalio uždarymas vyko spalio 26 dieną, jame įteikti apdovanojimai festivalio laureatams.

Varėna
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija