2015 m. lapkričio 6 d.    
Nr. 41
(2161)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Ar tikrai vėl norite išbandyti lietuvio kantrybę?

Povilas Urbšys

Prieš metus Seimas priėmė socialdemokratų inicijuotą tiesioginių merų rinkimų įstatymą. Tuo metu ilgametė socialdemokratų partijos atstovė Milda Petrauskienė tai pavadino dideliu žingsniu demokratijos link. Atrodė, pagaliau įvyko lauktasis lūžis partokratiniame Lietuvos politikų mąstyme. Pagaliau leista žmonėms patiems išsirinkti nesąrašinį merą.

Deja, praėjus vos metams tos pačios partijos atstovai, tik išgirdę Konstitucinio Teismo sprendimą apie būtinybę suvienodinti rinkėjų skaičių vienmandatėse apygardose, nedvejodami pareiškė, kad Lietuvos demokratiją gali sustiprinti ir išgelbėti tik sąrašiniai rinkimai, t.y. tik proporcinė rinkimų sistema.

Ir kaip pagal komandą šiam pasiūlymui pritariamai pradėjo linksėti mūsų rinkimų specialistai teigdami, jog mažoritariniai rinkimai, t.y. vienmandatiniai, tėra tik Baltarusijos reliktas. Sąmoningai nutylėdami, kad šiuo metu Seimo rinkimuose taikoma ne mažoritarinė, o mišri rinkimų sistema, kai dalis mandatų renkama vienmandatėse apygardose, o dalis – pagal partijų sąrašus, nes tai padeda sumažinti abiejų rinkimų sistemų trūkumus.


Jonas Basanavičius nusipelnė daugiau nei būti įspraustas automobilių stovėjimo aikštelėje

Jau esame pranešę, kad Vilniuje, šalia filharmonijos, siūloma pastatyti paminklą Jonui Basanavičiui. Kultūros ministras Šarūnas Birutis pasirašė įsakymą, kuriuo sudaroma komisija, nagrinėsianti klausimus, susijusius su Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimo programos įgyvendinimo 2015–2020 metų plano priemonės „Pastatyti paminklą Jonui Basanavičiui Vilniuje“ įgyvendinimu. „Mums svarbu numatyti, kad vienas svarbiausių Lietuvos nepriklausomybės siekėjų būtų įamžintas tinkamai, kaip dera iškiliai asmenybei. Todėl šis klausimas bus sprendžiamas sudarant atskirą, kompetentingą tarpžinybinę komisiją. Už šios priemonės įgyvendinimą atsakinga Kultūros ministerija, todėl mes kartu su komisija ir kviestiniais ekspertais viešai ir skaidriai spręsime, kaip tinkamai įamžinti Joną Basanavičių. Jis nusipelnė daugiau nei būti įspraustas automobilių stovėjimo aikštelėje šalia filharmonijos“, – sakė ministras. Pasak jo, komisija iki 2016 m. vasario 1 d. pateiks pasiūlymus dėl paminklo Jonui Basanavičiui pastatymo vietos Vilniuje. Iki kol bus pastatytas ir atidengtas paminklas Jonui Basanavičiui Vilniuje, ši komisija nagrinės kitus su šio paminklo pastatymu susijusius klausimus. Numatoma į  posėdžius kviestis ekspertus, kitų institucijų, įstaigų bei organizacijų atstovus. Ministras taip pat pavedė Kultūros ministerijos Kultūros politikos departamento Saugomų teritorijų ir paveldo apsaugos skyriui ir Muziejų, bibliotekų ir archyvų skyriui bei Meno ir kūrybinių industrijų politikos departamento Profesionalaus meno skyriui ir Istorinės bei kultūrinės atminties įprasminimo skyriui parengti ir pateikti komisijai medžiagą, susijusią su paminklo Jonui Basanavičiui vietos Vilniuje parinkimu ir pastatymu.


Mirė akademikas Antanas Kudzys

Spalio 31 dieną, eidamas 91-uosius metus, mirė žymus mokslininkas, inžinierius-statybininkas, technikos mokslų specialistas, habilituotas mokslų daktaras, profesorius, Lietuvos mokslų akademijos narys akademikas Antanas Kudzys. Jis gimė 1925 metais Alytaus apskrities Seirijų miestelyje. A.Kudzys buvo Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, Tarptautinės tiltų ir konstrukcijų asociacijos, Europos mechanikų draugijos, Tarptautinės statinių tyrimo ir standartų tarybos narys, keturių žodynų, šešių monografijų konstrukcijų mechanikos ir patikimumo tema, penkių vadovėlių aukštųjų mokyklų studentams, daugiau kaip 300 straipsnių ir pranešimų tarptautinėse konferencijose autorius. Habilituotas mokslų daktaras, profesorius A.Kudzys už centrifuguotų gelžbetoninių konstrukcijų tyrimus 1974 ir 1982 metais apdovanotas LSSR valstybinėmis premijomis. Jis sukūrė transformuotų sąlyginių tikimybių metodą ilgalaikiam konstrukcijų patikimumui vertinti. A.Kudzys dirbo įvairiuose Lietuvos universitetuose. 1988 metais jam suteiktas Budapešto technikos universiteto garbės daktaro vardas.1992-1995 metais dirbo Vyriausybės konsultantu projektavimo ir statybos klausimais. A.Kudzys ketvirtadienį palaidotas Antakalnio kapinėse


Kaunas vėl turi Panemunės tiltą

Spalio 30-ąją, penktadienio ryte, Kaune atidarytas naujasis Panemunės tiltas, po trejų metų pertraukos vėl sujungęs Šančius su Panemune. Tilto atidarymo šventėje dalyvavo keli tūkstančiai kauniečių.

Prieš Vėlines atidaryto tilto šventės kulminacija tapo dviejų bendruomenių – panemuniškių ir šančiškių – susitikimas tilto viduryje. Perkirpus simbolinę juostelę į dangų pakilo šimtai tilto spalvų balionų. Tilto atidarymo ceremonijoje dalyvavo premjeras Algirdas Butkevičius, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, Seimo nariai. „Tai vienas greičiausiai Kauno mieste pastatytų tiltų. Reikia pasveikinti bendrovę „Kauno tiltai“, kuri ir savo lėšomis prisidėjo prie tilto statybos. Noriu padėkoti Kauno merui ir visai tarybai, kuri buvo suinteresuota, kad tiltas būtų kuo greičiau atidarytas“, - spaudos konferencijos metu kalbėjo teigė premjeras A. Butkevičius.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija