2015 m. lapkričio 13 d.    
Nr. 42
(2162)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Statiniai iš sunaikintų žydų kapinių paminklinių akmenų pažymėti atminimo lentomis

Sostinės savivaldybė, pasitarusi su Lietuvos žydų bendruomene, ėmėsi iniciatyvos ir atminimo lentomis pažymėjo statinius, kurie prie Sovietų valdžios, nusikalstant žmoniškumui, buvo statomi iš sunaikintų žydų kapinių paminklinių akmenų.

„Privalome deramai pasirūpinti statiniais iš sunaikintų žydų kapinių paminklinių akmenų. Svarbu, kad žydų bendruomenė supranta, jog ne visus objektus įmanoma išardyti. Tokias vietas kaip atraminės sienelės, pano susitarėme ir paženklinome nuolatinėmis atminimo lentomis, kurios informuoja apie barbarišką politiką, kai statyboms buvo panaudota tai, kas liko išniekinus žydų kapines.“– sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Atminimo lenteles savivaldybė įrengė Lazdynuose (Žėručio g. 4) prie mokyklos esančios atraminės akmenų sienelės, taip pat Antakalnyje, prie Vilniaus miesto klinikinės ligoninės teritorijoje esančios dekoratyvinės mozaikos, kurioje panaudoti paminkliniai akmenys, ir prie atraminės sienelės, esančios Vytenio gatvėje 6.

Informacinėse lentose trimis kalbomis – lietuvių, anglų ir jidiš – įrašyta: „Šioje atraminėje sienelėje / dekoratyvinėje mozaikoje, nusikalstant žmoniškumui, įmūryti senųjų žydų kapinių antkapiai tapo statybine medžiaga. Tai Sovietų valdžios vykdytos barbariškos politikos pavyzdys.“

Dalį objektų įmanoma išmontuoti ir tai bus daroma. Žydų bendruomenės atstovai priims sprendimus, kur tiksliai galėtų būti perkeliami paminkliniai akmenys iš tokių objektų. Vieningai sutariama, kad antkapių akmenų išmontavimas ir saugojimas sandėliuose – kaip tai buvo daroma daugelį metų iki šiol – nėra pagarbus sprendimas. Kur įmanoma, antkapiai bus išmontuojami, perkeliami į memorialą, kompoziciją, o smulkesni fragmentai – palaidojami kapinėse. O kol ieškoma tinkamiausių sprendimų, sutarta, kad prie objektų įrengiamos laikinos atminimo lentos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija