2015 m. lapkričio 13 d.    
Nr. 42
(2162)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Per Lietuvą nuskriejo kraupi žinia, kad Kelmės rajone, Kražiuose, įtariamasis blaivios dienos seniai nematęs 57 metų Rimantas Bekintis nužudė keturias moteris. Jis suimtas trims mėnesiams. 11 kartų (kartą ir dėl žmogžudystės) teistam nusikaltėliui gresia kalėjimas iki gyvos galvos. Paaiškėjo, kad įtariamasis R.Bekintis rugsėjo 21 dieną buvo įtrauktas į Šiaulių apygardos probacijos tarnybos registrą. Rugpjūčio 24 dieną Kelmės rajono apylinkės teismo nuosprendžiu jam buvo skirtas 7 mėnesių laisvės atėmimas, bausmės vykdymą atidedant dvylikai mėnesių.

Kražių skerdynės: grasinau, grasinu ir grasinsiu

1893 metais Rusijos imperijos administracija Kražiuose susidoroja su tikinčiaisiais, nepaklususiais valdžiai. 2015 metais čia vėl liejasi kraujas. Nuo durtinių ir kirstinių žaizdų į Amžinybę iškeliavo keturios moterys, kurias nužudė visiškai girtas vyriškis, gėręs nuo Naujųjų metų. Toks įvykis dar kartą verčia susimąstyti apie milžinišką socialinę ir ekonominę žalą, kurią patiria girdoma Lietuva.

Lietuva yra trečia šalis pasaulyje pagal suvartojamą etilo alkoholio kiekį, tenkantį vienam gyventojui (15,4 l). Vien 2010 metais ekonominė alkoholio vartojimo žala siekė 224 mln. eurų. Tokia našta gula ant mokesčių mokėtojų pečių.

Sociologijos ir politikos mokslų profesorius Kolinas Kraučas (Colin Crouch) maždaug prieš 15 metų apibrėžė naują politologijos mokslų terminą – postdemokratija. Taip apibūdinama santvarka, kuomet egzistuoja visos demokratinės institucijos, vyksta rinkimai ir egzistuoja žodžio laisvė, tačiau institucijos nebeturi politinės galios, o siauras suinteresuoto elito ratas naudojasi tokiomis institucijomis tik saviems tikslams siekti. Tokiu būdu auga privataus intereso galia.

Kas kartą stebint verslo atstovų ir Seimo narių santykius, ypač prieš rinkimus, užplūsta tas pats šiurpus suvokimas, kad demokratija taip ir liko neįgyvendintu siekiniu. Lieka gyvuoti tik postdemokratija, kuri leidžia verslo struktūroms turėti nuosavą moralę ir prisiimti sau visuomeninę ir politinę atsakomybę.

Verslo gerovė, lengvatos, verslumo skatinimas jau lopšelyje darželyje, verslo priežiūros liberalizavimas... Verslas! Verslas! Verslas! – skamba iš visų lūpų aplinkui. Net moksleivių apklausos rodo, kad visi nori būti verslininkais, svajoja mažiau dirbti ir daug uždirbti. Tik va, verslas verslui nelygu.

Užbėgdama įvykiams už akių ir nenorėdama absoliutinti patikslinsiu, kad čia komentuoju tik dalį tų verslininkų, kurie pinigus uždirba pardavinėdami alkoholinius gėrimus, tuos, kurie vieną kartą savo „biznio“ istorijoje sumokėjo valstybės nustatytą rinkliavos dydį – 376 eurus už tai, kad neterminuotą laiką galėtų pelnytis iš prekybos alkoholiniais gėrimais.

Tapo įprasta, kad kas kartą, kai Seime kyla iniciatyva sumažinti alkoholio vartojimą (toks tikslas, beje, juodu ant balto išdėstytas ir LR įstatymuose), iš su alkoholiu susijusių verslininkų lūpų pasipila grasinimų lavina. Paprastai grasinama viskuo: bus atleista keli šimtai darbuotojų, klestės šešėlinis verslas ir bobutėms skrandžius išės nelegalus spiritas, bus uždarytos parduotuvės ir degalinės, o žmonės liks be kuro, bus užsiundyti Konkurencijos taryba, Konstitucinis teismas, o jei reikės, – net ir Europos teisingumo teismas ir t.t. Seime svarstant dabar degantį degalinių klausimą, buvo mestas dar vienas grasinimas, kuris nuskambėjo tiesiai iš Lietuvos prekybos įmonių asociacijos atstovo lūpų. Be užuolankų išrėžta, kad Seimui tokio draudimo neatšaukus, prekybininkai vis tiek draudimą „apeis“. Esą dalis degalinių patalpų bus nuomojama parduotuvėms ar kitoms įmonėms ir ten prekyba alkoholiu galės toliau sėkmingai tęstis. Teisiškai šis argumentas neturi jokio pagrindo, tačiau svarbiausia yra naudoti psichologinį smurtą ir gal kas išsigąs. Ar nuolatinis grasinimas ir pastangos aplink save sėti baimę nėra kalinių mentaliteto požymis? Ar už 376 eurus kartu su licencija prekiauti alkoholiniais gėrimais įgyjamas ir leidimas nebaudžiamai meluoti ir manipuliuoti? Iniciatyvus jaunimas savanoriškai atliko eksperimentinį tyrimą, ir nepilnametis asmuo pamėgino 17-oje degalinių įsigyti alkoholio. 14-oje alkoholis buvo parduotas. Video medžiaga atsidūrė teisme. Deja, baudas (nuo 289 iki 868 eurų) susimokėti panoro ne visos degalinės, ir jaunuoliai iki šiol tampomi po teismus. Ar tikrai tokį verslumą mes skatinome? Verslo subjektų atstovai ir asocijuoti jų asmenys geba itin graudžiai pateikti dabartinę verslo situaciją ir jam uždedamą naštą, tačiau svarbu atsižvelgti į jų pačių geranoriškumą ir vykdomo verslo skaidrumą vardan palyginti mažos saujelės verslininkų gerovės, kadangi kaip tikroje postdemokratinėje santvarkoje jie atsidūrė virš demokratinių institucijų, o kraudamiesi pelną visas neigiamas pasekmes palieka pačiai visuomenei. Verslo atstovai atviru tekstu ir per žiniasklaidos priemones grasina politikams. Nuo alkoholio vartojimo priklausomi asmenys grasina savo artimos aplinkos žmonėms vaikydamiesi juos su peiliu ar kirviu. Abiem atvejais grasinimų pasekmės tragiškos.

Vaida Liutkutė,
Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos narė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija