2015 m. lapkričio 20 d.    
Nr. 43
(2163)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

„Kolekcininko kabinete“ – kun. P. Tičkovskio kolekcija

Lapkričio 12 dieną Vilniuje, Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo gatvė 9), atidaryta paroda „Kolekcininko kabinetas“, kurioje pristatoma kun. Pranciškaus Tičkovskio kolekcija iš Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos rinkinių ir Akmenynės bažnyčios.

Kun. Pranciškus Tičkovskis (1891–1982) gimė Meridene, Jungtinėse Amerikos Valstijose. XX amžiaus pradžioje išvyko į tėvų gimtinę Suvalkų apskrityje, studijavo Seinų kunigų seminarijoje, Varšuvos universitete ir Romos Biblijos institute, buvo paskirtas Vilniaus Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios rektoriumi, rūpinosi Akmenynės Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės bažnyčios (Šalčininkų r.) statyba. Studijuodamas Varšuvoje (1918–1925), P. Tičkovskis pradėjo kolekcionuoti ir šis pomėgis truko visą jo gyvenimą. XX amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje didžiąją kolekcijos dalį kun. P. Tičkovskis atidavė Vrublevskių bibliotekai. Joje yra saugomi kunigo surinkti XVII a.–XX a. I pusės rankraščiai, spaudiniai, grafikos kūriniai, įvairūs dokumentai. Rankraščių rinkiniuose išsaugoti dokumentai 1981 metais buvo įtraukti į Pranciškaus Tičkovskio fondą, tačiau grafikos kūriniai šiai kolekcijai buvo priskirti tik pastaraisiais dešimtmečiais.

Bažnytinio paveldo muziejaus ir LMA Vrublevskių bibliotekos surengta paroda (kuratorė – dr. Neringa Markauskaitė, architektė ir dailininkė – Ieva Cicėnaitė)  – tai ne tradicinės vitrinos su eksponatais, bet sukurtas tikras „Kolekcininko kabinetas“, kuriame įsitaisęs muziejaus lankytojas galės tyrinėti, sklaidyti, apžiūrinėti svarbiausius kun. P. Tičkovskio kolekcijos XVII a.–XX a. I p. rankraščių ir grafikos rinkinius: dantiraščio lenteles, atvirukus, Vilniaus bernardinių rankraštines knygas, Akmenynės bažnyčios archyvus, grafikos estampus, maldyno paveikslėlius, ekslibrisus.

Parodoje dar eksponuojami relikvijorius, taurės ir žvakidės, kunigo Pranciškaus įgyti Akmenynės bažnyčiai. 1932 metais juos fotografavo Edmundas Zdanovskis, o kunigas leido atvirukus ir dovanojo naujai statomos bažnyčios rėmėjams. Lankytojas galės ne tik apžiūrėti atkurtus, senose fotografijose matomus liturginių reikmenų „natiurmortus“, bet ir pasigėrėti dailia kun. P. Tičkovskio dėvėta kapa.

Kun. P. Tičkovskio sukaupti rinkiniai liudija apie Vilniaus Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios atvaizdų gerbimo sklaidą, Vilniaus bernardinių ir basųjų karmelitų pamaldumo tradicijas, pristato Akmenynės bažnyčios, dvaro ir to meto žmonių istoriją.

Paroda „Kolekcininko kabinetas“ veiks iki 2016 m. vasario 27 d.

Pagal Bažnytinio paveldo muziejaus informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija