2015 m. lapkričio 27 d.    
Nr. 44
(2164)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Telšių vyskupijoje

Gargždų dekanate

Visiems savas ir reikalingas

Pasveikinti klebono
kan. Jono Paulausko atvyko daug
Gargždų parapijoje dirbusių kunigų

GARGŽDAI. Neįprastai gausiai lapkričio 10 dieną, antradienį, į 12 val. šv. Mišias rinkosi gargždiškiai bei svečiai. Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonui, dekanui, kanauninkui ta diena – 65-asis gimtadienis.

„Tai dėl Jūsų jubiliejinio gimtadienio susirinkome čia, prie Viešpaties altoriaus, džiaugsmingai dėkoti Dievui už Jūsų buvimą su mumis, už Jūsų darbus, pasiaukojimą, kantrybę, už Jūsų gyvenimo dešimtmečius, atiduotus Gargždams. Jus galima vadinti ne tik šios ir kitų bažnyčių statytoju, bet ir mažų ir didelių parapijų dvasios tėvu, – kalbėjo pamoksle kun. Česlovas Degutis. – Per visus kunigystės dešimtmečius Jūs saugote šventas Tautos tradicijas, bažnyčios teises, skelbiate dieviškąją tiesą ir išmintį, amžinus doros pagrindus. Šiandien, visų mylimo klebono, kanauninko gimtadienį, su giliausiu dėkingumu sudedame prie altoriaus tuos 65 gyvenimo metus. Priimk juos, Viešpatie, kaip auką“. Šv. Mišių koncelebracijoje dalyvavo 20 kunigų.


Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Kryžius prisimins Šv. Zitos draugiją

Kun. Audrius Kurapka vadovauja
maldai prie atstatytojo Šv. Zitos
draugijos narių kryžiaus. Kairėje –
tautodailininkas Andrius Bieliukas

KRETKAMPIS. Lapkričio 8-ąją, sekmadienį, Šv. diakono Stepono bažnyčioje šios parapijos klebonas, iš Lekėčių atvykstantis kun. Audrius Kurapka 12 valandą šv. Mišias aukojo už prieškariu čia gyvenusias Šv. Zitos moterų katalikių draugijos nares. Giedojo jungtinis Kretkampio ir Lekėčių bažnyčių choras, vargonais grojo Milda Lepševičiūtė. 1932 metais Kretkampyje buvo įkurti senelių namai, kurių gyventojais rūpinosi Šv. Zitos draugijos narės. Nors stiprokai lijo ir pūtė įkyrus vėjas, į šv. Mišias susirinko gausus parapijiečių ir svečių būrys. Tą dieną Kretkampio kapinėse buvo šventinama 1933 metais Šv. Zitos draugijos narių pastatyto kryžiaus kopija, kurią padarė tautodailininkas Andrius Bieliukas. Po šv. Mišių bažnyčioje padėkos žodžius jam tarė Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė. Ji papasakojo kryžiaus atsiradimo istoriją. Muziejus organizavo ekspediciją „Zanavykų krašto senieji kryžiai“, jos dalyviai Kretkampio kapinėse pernai aptiko beveik visai sunykusį medinį dekoruotą kryžių. Žinoma tik tiek, kad jį statė Šv. Zitos draugijos narės, bet nerasta jokių šaltinių, liudijančių, kas jo autorius. Išlikusi jo dalis dabar saugoma Zanavykų muziejuje. Nukeliant senąjį kryžių ėmė byrėti dekoro detalės. Tada nuspręsta padaryti kryžiaus kopiją. Tai mielai atliko tautodailininkas A. Bieliukas. Jam gėlių puokštėmis bei nuoširdžiais žodžiais dėkojo Šakių rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, Kriūkų seniūnė Ona Rakauskienė, Lekėčių seniūnijos sekretorė Gražina Patašienė. Priminta, kad kryžius atstatytas padedant Lekėčių ir Kriūkų seniūnams Ričardui Krištolaičiui ir O. Rakauskienei, seniūnijų darbuotojams bei parapijiečiams. Paskui kapinėse kun. A. Kurapka pašventino atstatytąjį kryžių.


Kauno arkivyskupijoje

Kauno ) dekanate

Pašventino skulptūrą

Klebonas mons. Vytautas Grigaravičius
pašventino Švč. Mergelės Marijos skulptūrą

ŽALIAKALNIS. Lapkričio 15 dieną, sekmadienį, Kristaus Prisikėlimo Bazilikoje į 11 val. šv. Mišias dauguma tikinčiųjų rinkosi su baltais gėlės žiedais rankose. Patarnautojai, klierikas Emilis, parapijos vikarai kun. Jonas Grigonis, kun. Linas Šipavičius ir klebonas mons. Vytautas Grigaravičius pirmiausia atėjo prie balta drobe apdengtos skulptūros. Klebonas kreipėsi į tikinčiuosius dėkodamas skulptorei Astai Vasiliauskaitei, aukotojams, parapijos Pastoracinės tarybos nariams Dianai ir Germanui Balkams bei visiems, kurių rūpesčiu Bazilikoje pastatyta nauja Švč. Mergelės Marijos, Dievo Motinos, skulptūra. Mergelė Marija visiems tikintiesiems yra nuolankumo bei paklusnumo Dievui pavyzdys, kuris sekantiems Kristų parodo teisingą kelio kryptį. Ši skulptūra yra amžina kaip ši šventovė. Po to atidengta buvo iš balto marmuro iškalta Švč. Mergelės Marijos skulptūra, primenanti Sopulingąją Motiną Mariją, o ant postamento iškalti žodžiai – „Štai tavo Motina“ – iš karto kreipia žvilgsnį bei mintis į Nukryžiuotąjį Jėzų Kristų, verčia prisiminti Jo gyvenimo akimirkas šioje žemėje, ir savaime imi dėkoti: „Viešpatie, Jėzau Kristau, dėkoju Tau, kad šventuoju Kryžiumi atpirkai pasaulį“. Atidengimo momentą palydėjo smuikininko Petro Kuncos atliekama Franco Šuberto „Ave Maria“. Klebonas mons. V. Grigaravičius pašventino skulptūrą.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija