2015 m. gruodžio 4 d.    
Nr. 45
(2165)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Susitiko su bičių žinovu

Lietuvos bitininkas ir sodininkas,
biomedicinos mokslų daktaras Algirdas
Amšiejus Smėlynės bibliotekoje

PANEVĖŽYS. Smėlynės bibliotekoje (Smėlynės g. 49) lankėsi bene garsiausias Lietuvos bitininkas ir sodininkas, biomedicinos mokslų daktaras, dėstytojas ir tiesiog vaikščiojanti bitininkystės enciklopedija – Algirdas Amšiejus. „Atėjo toks metas, kai norisi savo patirtį perduoti kitiems, dalintis vertingomis per ilgus darbo metus įgytomis žiniomis. Šiandien to ir atvykau“, – prisistatė svečias. Jis pasiguodė, jog nors bitininkauja jau nuo 1976 metų (į šią veiklą yra įtraukęs visą šeimą – nuo vaikų, anūkų, iki žentų), nuolat dalyvauja įvairiuose pasauliniuose seminaruose Korėjoje, Kijeve, Buenos Airėse ir kitur, daug kas jį televizijos dėka geriau pažįsta kaip sodininką. Pats Algirdas gana kuklus, save laiko „paprastu dzūkeliu, ūkininku“, viską pasiekusiu savo galva, mokslu ir rankomis.

Bičių produktai – medus, vaškas, pikis, duonelė, žiedadulkės ir nuodai – labai plačiai ir nuo seno naudojami tiek liaudies medicinoje, tiek maisto pramonėje, tiek kosmetikos ir higienos priemonių gamyboje. Atrodo, apie juos žinome viską, tačiau ar tikrai? Apie jų poveikį žmogaus organizmui, naudą sveikatai, savybes ir sudėtį, vartojimą, gudrybes renkantis kokybiškus produktus, turėjome puikią progą išgirsti iš paties eksperto, kuris gali valandų valandas kalbėti šia tema, lūpų.

„Visi bičių produktai – natūralūs antibiotikai, natūralūs maisto papildai, natūralūs hormonai, antioksidantai, detoksikantai, imunomediatoriai. Jie – tarsi vaistai, normalizuojantys daugelio vidaus organų darbą, gerinantys kraujo sudėtį, sustiprinantys imunitetą, suteikiantys energijos, lėtinantys senėjimą, gerinantys galvos smegenų veiklą, mažinantys streso sukeltus sveikatos sutrikimus, turintys antibakterinių savybių, – teigiamo poveikio spektras didžiulis. Tačiau yra vienas „bet“: vartojant bičių produktus reikia kantrybės, poveikis nėra toks greitas kaip cheminių vaistų preparatų, kurie veikia žaibiškai“, – pasakojo svečias. Nors medus yra populiariausias bičių produktas, bitininkas apgailestavo, kad Lietuvoje nėra medaus valgymo tradicijos. Dažniausiai jį naudojame tik, kai susergame. Kaip profilaktinę priemonę jį reikėtų vartoti kasdien. Svečias pats teigė suvalgantis ir maisto gamyboje kasmet sunaudojantis net apie 140 kilogramų medaus.

„Su meduotu vandeniu geriau pasisavinami vaistai. Nuo nemigos, galvos skausmo, nuovargio padeda vos vienas lėtai sučiulptas šaukštelis, o esant mažakraujystei, reikia trijų“, – patarimus dalijo jis.

„Ne kartą teko matyti, kad perkantiems abejonių kelia susicukravęs, tarsi su baltu šleifu medus“. A. Amšiejus teigia, kad tai – vienas kokybės rodiklių, rodantis, kad medus nėra kaitintas.

Visi susirinkusieji įsitikino, kad A. Amšiejus be galo linksmas žmogus, tikromis šmaikščiomis istorijomis galintis prajuokinti kiekvieną. Svečias pasidalijo ne viena anekdotine situacija, kaip gudrūs bitininkai „apmauna“ naivius pirkėjus. Pavyzdžiui, juoką keliantis atsakymas į klausimą, kodėl medus toks tamsus, – „bitės naktį nešė“, arba, kodėl vidury vasario medus dar skystas, – „vakar sukau“. Taip pat jį stebina tvirtinimai apie šimtaprocentinę medaus sudėtį – esą medus vien liepų, grikių ar miško. Nejau bitininkas savo bites ganė grikių lauke, arba iš kokių žiedų bitės gali nešti medų iš pušyno“, – šypsojosi A. Amšiejus. Tikrąją medaus sudėtį atskleidžia tik botaninė analizė. Iš jos matyti, kad medaus sudėtis nėra vienalytė (pavyzdžiui, medų sudaro 40 proc. liepų, 30 proc. dobilų ir dar daug kitų augalų medus). Tad medų teisingiau vadinti pievų, ar tiesiog to regiono, ar vietovės, iš kurios imtas, pavadinimu. Kalbėdamas apie bičių surinktas žiedadulkes, A. Amšiejus paminėjo, jog tai – ypatingas produktas, tinkantis net alergiškiems žmonėms. „Jos padeda gydant prostatitą, alkoholizmą, opas, stiprina nervų sistemą, mažina kraujospūdį“, – pasakojo svečias.

Daugelio mėgstamu bičių pikiu bitininkas patarė nepiktnaudžiauti, nes jis labai veikia kepenis. Šio produkto panaudojimas labai universalus: tinka ir sąnariams, žaizdoms, ir pirties lentoms lakuoti, o peršalus, veikia tūkstanteriopai geriau nei visi Coldrex‘ai. Anot svečio, bičių duonelė didina hemoglobino ir eritrocitų kiekį kraujyje, todėl yra puiki pagalbininkė organizmui stiprinti, silpnina uždegiminius procesus, šalina iš organizmo nuodingąsias medžiagas, padeda sutrikus medžiagų apykaitai, susirgus diabetu, teigiamai veikia nervų sistemą.

Iš pirmo žvilgsnio, rodos, toks niekur nepanaudotinas dalykas, kaip bičių nuodai, yra pritaikomi akupunktūroje: bičių įgėlimais atstatoma po įvairių traumų prarasta klausa.

Bičių pienelį ponas Algirdas vertina labiausiai. Užsienyje jis dar vadinamas karališkąja želė, nes tai – vienintelis produktas, turintis nuo 18 iki 25 nepakeičiamų amino rūgščių. Jis apgailestavo, kad pienelis Lietuvoje nėra reikiamai įvertintas. „Pas mus atvažiuoja japonai pirkti bičių pienelio. Jo ten suvartojama net apie 500 tonų per metus“. Reguliariai vartojant šį produktą (per metus pakanka suvalgyti 15 g) sustabdomas organizmo senėjimo procesas, atsinaujina žmogaus audinių ląstelės, didinamas organizmo atsparumas ligoms, padedama išlaikyti sveiką odą ir žvilgančius plaukus. Bičių žinovui įsiminė vieno prancūzo mintis, kad bičių pienelis nėra vaistas nuo vėžio, bet jį vartojant, žmogaus organizmas pasidaro toks tvirtas, kad vėžio dantys atšimpa – „jis nepabėga, bet ir neįkanda“. Šio reto produkto bitininkas buvo atvežęs, ir visi susirinkusieji turėjo progą paragauti. Tačiau A. Amšiejus perspėjo, jog nevalia valgyti daug, pakanka vos grūdo dydžio kiekio, nes galima išvirsti iš kojų.

Renginys, nors ir truko tris valandas, tikrai neprailgo. Išsakęs daugybę pagiriamųjų žodžių bičių produktams, atskleidęs keletą receptų sveikatai ir grožiui bei atsakęs į klausimus, svečias linkėjo nepamiršti bei dažniau vartoti natūralius bičių produktus ir būti sveikiems.

Indrė Lašinytė

V. Zakarevičienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija