2015 m. gruodžio 4 d.    
Nr. 45
(2165)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Sveikatos reikalų komitetas nori alkoholio degalinėse

Juozas Dapšauskas

Seimo sveikatos reikalų komitete vėl buvo svarstomas alkoholio grąžinimo į degalines klausimas ir nuspręsta, kad jo ten jau reikia. Seimas lapkričio 10 dienos plenariniame posėdyje galutiniai nusprendė, kad draudimas turi įsigalioti nuo kitų metų. Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės pavaduotojo Antano Matulo teiktu kitu įstatymo projektu vėl bandoma grąžinti tą patį klausimą, kur numatoma, kad iki 15 proc. stiprumo alkoholį pardavinėti degalinėse vis dėlto būtų leidžiama. Už tai balsavo komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė, Remigijus Ačas, Kęstas Komskis, Vilija Filipovičienė, Irina Rozova. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Antanas A. Matulas, vaizduodamas, kad jis įtinka visiems – ir pramonei, ir pasisako už blaivybę, – balsuodamas susilaikė. Alma Monkauskaitė posėdyje nedalyvavo. Štai ir Seimo sveikatos reikalų komitetas! Prieš balsavo Kazimieras Kuzminskas, Vida Marija Čigriejienė ir Juras Požėla. Pasirodo, dar negana apsvaigusių, suluošintų keliuose, girtų ir kirviais besišvaistančių žmonių, kad Seimo nariai priima tokius sprendimus.


Kiek kainuoja politikų sąžinė?

Ramūnas Karbauskis

Prieš tris savaites Seimas priėmė sprendimą nepritarti siūlymui atidėti alkoholio prekybos draudimo terminą degalinėse. Lietuvos visuomenė su palengvėjimu priėmė žinią, jog nuo 2016 m. sausio 1 d. alkoholis degalinėse nebus parduodamas. Deja, reikia pripažinti, jog tam sprendimui didesnę įtaką turėjo ne daugumos Seimo narių supratimas, jog alkoholio prieinamumo mažinimas yra svarbus žingsnis mažinant girtų vairuotojų, smurto šeimose, nusikaltimų skaičių, bet tragiški įvykiai Kražiuose. Praėjo trys savaitės ir Seimo sveikatos reikalų komitetas pritarė pataisai kitame įstatyme, kuris siūlo alkoholio prekybos draudimą degalinėse atidėti, tik šiuo atveju prisidengiama siūlymu, jog bus leidžiama prekiauti tik tam tikro stiprumo alkoholiu. Šią valdančią daugumą ir kai kuriuos opozicijos politikus, matyt, kamuoja atminties ir logikos problemos. Net pradinių klasių moksleiviai pasakytų, jog alkoholio kiekis kraujyje priklauso ne tik nuo išgerto alkoholio stiprumo, bet ir nuo kiekio. Draudimas prekiauti alkoholiu degalinėse turi tikslą panaikinti alkoholio įsigijimo galimybę, o ne sumažinti jo pasirinkimo galimybes. Mokslas jau seniai įrodė, kad draudimai šioje srityje yra veiksmingi.


Maldos pusryčiuose kalbėta apie šiuolaikines grėsmes ir vertybių svarbą

Vilniuje lapkričio 27 dieną vyko Užsienio reikalų ministerijos organizuoti Nacionaliniai maldos pusryčiai, tema „Ar religijos sukelia konfliktus ir karus?“ Juose buvo kalbama apie dvasines vertybes kasdieniniame kiekvieno asmens ir visuomenės gyvenime, apie šiuolaikines grėsmes, tarpusavio supratimą ir vertybių svarbą.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius savo kalboje pabrėžė vertybių, visų tikėjimų atstovų bendrų veiksmų svarbą nugalint blogio apraiškas šiandieniniame pasaulyje.

„Privalome susimąstyti, kokį pasaulį sukursime, jei leisime interesams išstumti vertybes, ir jei nesiimsime ryžtingų veiksmų atsakant į didžiausią nusikaltimą – žudymus, kurie vykdomi prisidengiant religiniais įsitikinimais. Artėjame prie lemiamo etapo, kai mūsų neveikimas gali artinti pasaulį link civilizacijų ir religinių karų. Tačiau aš tikiu, kad mes galime ir privalome ieškoti bendrumo, išgirsti vieni kitus ir susivienyti blogio akivaizdoje“, – sakė ministras.


Alkoholio kontrolė „lietuviškai“

Prof. Aurelijus Veryga,

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas

Kas kartą susidūrę su visuomenę sukrečiančiomis alkoholio vartojimo pasekmėmis, kuomet neblaivūs vairuotojai pražudo ištisas šeimas, tarnybos metu užmuša jauną pareigūnę, kai girtuoklis išskerdžia kaimą, kai laidojame galėjusius gyventi ir kurti aktorius, vis išgirstame tą patį klausimą – ką daryti? Jį uždaviau savo kolegoms Islandijoje, kai pamačiau, kad tiek pat, kiek pas mus išaugo vaikų rūkymas ir alkoholio vartojimas, jis toje šalyje tiek pat sumažėjo. Atsakymas buvo paprastas: „Diegėme visas mokslu pagrįstas alkoholio kontrolės priemones“. O ką darome mes? Mes apie jas kalbame, o politikai susikrauna sau politinį kapitalą ir laimi rinkimus. Paskui vėl kalbame... kalbame... Trejus pirmuosius kadencijos metus nedarome nieko, o veiksmas prasideda artėjant rinkimams, nes tada būna geriausias laikas parodyti savo „dėmesį“ vargstantiems Lietuvos žmonėms.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija