2016 m. gegužės 6 d.    
Nr. 18
(2186)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

„Auksalio kupke“ – krašto kūrėjų darbai

Rūta Averkienė

„Auksalio kupko“ parodos
dalyviai ir svečiai

VARĖNA. Kultūros centro kino ir parodų salėje veikė tradicinė paroda „Auksalio kupkas“. Joje suspindėjo daugiau kaip šimtas kūrybos darbų, kuriuos pristatė 22 autoriai, gyvenantys ir kuriantys Varėnos krašte. Parodoje tarsi turtingiausios dzūkės jaunamartės kraičio skrynioje puikavosi margiausios austos lovatiesės ir rankšluosčiai, siuvinėtos staltiesės, šiaudiniai „sodai“, medžio drožiniai ir kalvystės darbai, megztos riešinės, velti margučiai, liaudiškais raštais padabinti margaspalviai veltiniai, spalvingiausi keramikos dubenėliai, ąsotėliai ir daugybė kitų gražiausių dirbinių, kuriuos ilgais žiemos vakarais kūrė talentingi šio krašto meistrai. Paroda yra tradicinė, organizuojama kasmet, siekiant atskleisti ir pagerbti kūrybingus žmones, palaikyti gyvybingas ir gaivinti nykstančias liaudies dailės ir amatų tradicijas.

„Auksalio kupkas“ – dzūkiškas pavadinimas, kuris asocijuojasi su gėriu, grožiu, atgaiva. Kadangi Varėnos kraštas garsėja talentingais kūrėjais, senųjų amatų meistrais, ir daugelis iš jų su savo išaustomis lovatiesėmis, nutapytais paveikslais, nupintomis vyžomis, puikiausiais nėriniais, keramikos ir medžio dirbiniais, šiaudiniais „sodais“ bei kitais nagingų rankų kūriniais žavi į Dzūkiją užklystančius Lietuvos ir užsienio turistus, buvo sugalvota organizuoti kuriančių Varėnos krašto žmonių darbų parodas, o vėliau – ir muges.

Šiais metais paroda skirta liaudies vaizduojamajai (skulptūra, tapyba, grafika) bei taikomajai (tekstilė, keramika, taikomieji medžio dirbiniai, pinti vytelių ir kitų tradicinių žaliavų dirbiniai, kalvystės, juvelyrikos bei paprotiniai margučių, verbų, „sodų“ ir kt. šiaudelių dirbiniai) dailei. „Auksalio kupko“ mugė Varėnos miesto centre šurmuliavo Verbų sekmadienio išvakarėse.

Varėnos kultūros centro vyr. specialistė kinui ir parodoms Vaida Naruševičiūtė pristatė parodos dalyvius ir kvietė visus pasidžiaugti talentingų Varėnos krašto meistrų darbais.

Parodos lankytojai pamatė unikalius Rūtos Indrašiūtės iš Maksimonių keramikos dirbinius, varėniškių Algirdo Juškevičiaus medžio drožybos darbus Vytauto Baublio tapybą ir medžio drožybą, merkiniškės Laimutės Saviščevienės šiaudinius „sodus“, varėniškių Eugenijos Bakšienės verbas, Zojos Gavėnienės riešines, Ritos Zlatkutės tapybą, Alberto Lisovskio tapybos darbus, Irenos Žukauskienės tapybą ir veltus margučius, Onos ir Algirdo Guntulionių veltus dirbinius, Valdo Vidūno medžio drožybą, Rimutės Grinkevičiūtės-Subačienės nertas staltiesėles ir takelius, audėjos iš Ašašninkų kaimo Marijonos Tamulevičienės austas lovatieses ir juostas, dailius Daivos Petruškevičienės iš Tolkūnų apnertus rankšluosčius, pagalvių ir antklodžių užvalkalus, Stasio Truncės iš Andriūnų kalvystės darbus, Saulės Lazaravičienės juostas, valkininkietės Danutės Blažulionienės riešines, Eimanto Veniaus kalvystės darbus, Liusės, Vlado ir Ernesto Gaidukevičių iš Subartonių kaimo totoriškus dirbinius.

Šalia vyresniųjų kūrėjų parodoje puikavosi liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis“ rajoniniam turui savo darbus pateikusių moksleivių: Moksleivių kūrybos centro keramikos būrelio, vadovaujamo Vido Savilionio, mokinių Jono Pranckevičiaus, Martynos Kolomysevos, Kamilės Skopeckaitės; Moksleivių kūrybos centro floristikos būrelio, vadovaujamo Eugenijos Bakšienės, mokinės Akvilės Gecevičiūtės; Moksleivių kūrybos centro liaudies meno tradicijų būrelio, vadovaujamo Genovaitės Zinos Petrauskienės, mokinių Aistės Blėdaitės, Saulės Miškinytės, Editos Karlonaitės, Vaivos Misiulaitytės; Varėnos moksleivių kūrybos centro keramikos būrelio, vadovaujamo Rūtos Augustinavičienės, mokinių Aušrinės Ramanauskaitės, Elzytės Ramanauskaitės, Vakario Ramanausko, Estelos Staknytės, Džesikos Staknytės, Valerijos Petrovaitės, Gusčio Masteikos, Varėnos kultūros centro jaunimo dailės studijos „Kadagys“, vadovaujamos Algirdo Juškevičiaus, mokinių Luko ir Domo Malašauskų darbai.

Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas linkėjo, kad liaudies tradicijos, kurias kūrėjai perduoda jaunesniems, eitų per visą Varėnos rajoną, Dzūkiją, Lietuvą, ir pasiektų ne tik Europą, bet ir visą pasaulį. Administracijos direktoriaus pavaduotoja Vilma Miškinienė pasidžiaugė, kad šalia pagyvenusių žmonių parodoje su savo kūrybos darbais dalyvauja ir jaunimas. Kūrėjus pasveikino Seimo narys Vidas Mikalauskas.

Renginį melodingomis dainomis papuošė Varėnos kultūros centro Valkininkų filialo moterų ansamblis „Santaka“, vadovaujamas Aldonos Japertienės, bei Varėnos kultūros centro vaikų folkloro ansamblis, vadovaujamas Linos Būdienės.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija