2016 m. rugpjūčio 26 d.    
Nr. 31
(2199)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje

Visiems draugiškas miestas

Aušra Stanevičiūtė

Šeduvos malūnas

Šeduvos Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčia

Šeduva šiais metais yra tituluota Mažąja Lietuvos kultūros sostine. Miestas yra Radviliškio rajono šiaurės rytų dalyje, 18 km nuo rajono centro. Jo plotas – 546 ha. Šiuo metu gyvena 2673 gyventojai.

Puošniausias ir seniausias miesto pastatas, tikra kultūros vertybė – renesansinė Šeduvos Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčia, pastatyta 1649 metais. Šeduva garsėja ne tik visų pakeleivių akį traukiančiu įspūdingu malūnu-restoranu, bet ir moderniomis, aukštą ugdymo kokybę užtikrinančiomis švietimo įstaigomis. Šeduvos lopšelis-darželis, kuriame šiuo metu ugdomas 161 darželinukas, dalyvauja įvairiuose respublikiniuose ir tarptautiniuose projektuose, kūrybiškai diegia įvairias naujoves, yra apdovanotas įvairiuose konkursuose prizais (Švietimo ir mokslo ministerijos geriausiai tvarkomų mokyklų edukacinių erdvių apžiūros-konkurso nugalėtojas 2014 metais; Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse 2014“ laimėta I vieta).

Šeduvos gimnazijoje, kuriai dar priklauso Specialiojo ugdymo ir Pavartyčių skyriai, šiuo metu mokosi 659 mokiniai. Ji lenkia daugumą didžiųjų miestų mokyklų savo ugdymo programų bei inventoriaus modernumu, projektų, užklasinės veiklos spektru, kasdien vis gražėjančiu, renovuojamu moderniu stadionu. Gimnazija gali didžiuotis ne tik vis tobulėjančiais aukštos kvalifikacijos pedagogais, bet ir gabiais, įvairių sporto varžybų, olimpiadų, konkursų nugalėtojais tampančiais mokiniais.

Stengiantis skatinti įvairaus amžiaus Šeduvos gyventojų užimtumą, sutvarkytas miesto parkas. Ne tik iškirsti medžiai ir krūmai, kad būtų šviesiau ir jaukiau, bet ir įrengtos treniruoklių bei vaikų žaidimų aikštelės, stalas žaisti tenisą, sudarytos sąlygos žaisti šaškėmis ir šachmatais.

2015 m. spalio 15 d. Šeduvoje duris atvėrė Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyrius „Jaunimo erdvės“.

Pagrindinis jo tikslas – užtikrinti jaunimo gerovę, kryptingą užimtumą, sąlygoti sėkmingą socializaciją, ugdančią jo kultūrinę brandą, pilietiškumą, socialinius įgūdžius, saviraišką, gebėjimus ir polinkius.

Vienas iš Šeduvos miesto devizų – „Šeduva draugiška tautoms!“ XIX amžiaus pabaigoje Šeduvoje gyveno įvairių tautybių gyventojų, daugumą jų sudarė žydai. Šiais metais užbaigti dvejus metus trukę senųjų kapinių, kuriose iki Antrojo pasaulinio karo buvo laidojami Šeduvos miestelio žydų tautybės gyventojai, atkūrimo darbai. 2015 m. spalio 9 d. Šeduvos centrinėje aikštėje atidengtas monumentas, skirtas visiems Šeduvos žydams (skulptorius – Romas Kvintas). Šeduvoje gyvenusių žydų atminimo įamžinimo projektą inicijavo VšĮ ,,Šeduvos žydų memorialinis fondas“.

Žolinės atlaidai Šeduvoje yra sena tradicinė šventė, sukviečianti gimines, artimuosius, kaimynus, miesto parke vyksta liaudiškos muzikos kapelų šventė ,,Žolinės vainikas“.

Šeduvos miesto bendruomenės nariai aktyviai prisijungė prie populiaraus masinio bėgimo miesto gatvėmis, skirto blaivybei ir sveikam gyvenimo būdui propaguoti, kuris organizuojamas įvairiose Lietuvos vietovėse pirmąjį kiekvieno mėnesio penktadienį 18 val. Bėgimo šūkis – „Mes už blaivią ir sveiką Lietuvą!“ Bėgimo idėja – „Tik blaivi tauta gali išlikti“. Bėgimo trukmė ir distancija ar maršrutas nėra niekur reglamentuoti, tai daro patys bėgikai. Susiklostė puiki tradicija bėgti ne mažiau kaip 3 km – tiek milijonų lietuvių yra pasaulyje. Bėgimuose dalyvauja visi norintieji: su dviračiais, riedučiais, riedlentėmis. Gilų įspūdį susirinkusiems šeduviams paliko susitikimas su Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentu Dainiumi Kepeniu. Paskaita paskatino keisti gyvenimo būdą, o ryte visi norintys mankštinosi ir maudėsi Arimaičių ežere.

Šeduvos krašto poetas kun. Juozas Šnapštys-Margalis rašė: „Leiskit į Tėvynę, leiskit pas savus“. Mes sakome: „Grįžkite į Tėvynę“. Toks Šeduvos – Mažosios Lietuvos kultūros sostinės – veiklos leitmotyvas. Taigi, kultūra Šeduvoje reiškiasi pačiomis įvairiausiomis formomis. Tam stiprų postūmį davė šie išskirtiniai kultūros metai, o jų atgarsis liks ir kitiems metams.

Radviliškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija