2018 m. sausio 5 d.
Nr. 1 (2268)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Keičiasi gyventojų pajamos ir socialinės išmokos

2018-uosius Lietuvos gyventojai pasitiks didėsiančiomis pajamomis, įvairiomis išmokomis, pensijomis, vadinamieji „vaiko pinigai“ bus mokami visiems Lietuvos vaikams, šeimoms bus patogiau slaugyti sergančius vaikus.

Nuo 2018 m. sausio 1 d. minimalų atlyginimą gaunantys darbuotojai uždirbs daugiau. Taip pranešime spaudai teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Nuo sausio 1 d. minimali mėnesinė alga (MMA) nuo 380 Eur didėja iki 400 Eur (20 Eur, arba 5,3 proc.). Minimalusis valandinis atlygis didėja iki 2,45 euro (0,13 Eur, arba 5,5 proc.). Šalyje 400 eurų MMA gaus apie 264 tūkst. darbuotojų.

Išmokų vaikams įstatymu įtvirtintas išmokos vaikui mokėjimas visiems vaikams. Universali 30 Eur išmoka vaikui bus mokama visiems vaikams nevertinant šeimos gaunamų pajamų. Vaiko pinigus gaus ne tik šeimoje auginami ar globojami vaikai, bet ir šeimynose bei vaikų globos institucijose augantys vaikai. Papildomai išmoka vaikui (nuo gimimo dienos iki 2 metų – 28,5 Eur, nuo 2 iki 18 metų ir vyresniems, jei mokosi pagal bendrojo ugdymo programą (įskaitant ir profesinio mokymo įstaigose besimokančius pagal bendrojo ugdymo programą ir pagal bendrojo ugdymo programą kartu su profesinio mokymo programa), bet ne ilgiau iki jiems sukaks 21 metai – 15,2 Eur) bus skiriama šeimoms, auginančioms ir (ar) globojančioms 1 ar 2 vaikus, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 1,5 VRP (t. y. 183 Eur), taip pat šeimoms, auginančioms ir (ar) globojančioms 3 ar daugiau vaikų, nevertinant šeimos gaunamų pajamų. Prašymus dėl išmokos vaikui skyrimo bus galima teikti nuo 2018 metų sausio. Svarbu tai, kad išmoka vaikui kaip ir kitos socialinės išmokos mokama nuo teisės atsiradimo dienos už praėjusį mėnesį ir grąžinama ne daugiau kaip už 12 praėjusių mėnesių. Tai reiškia, kad net jeigu tėvai kreiptųsi ir 2018 metų lapkritį, išmoka bus išmokėta nuo 2018 m. sausio 1 d. Vadinasi, nėra būtinybės kreiptis jau 2018 metų pradžioje. Kreipimosi dėl išmokos vaikui tvarka nesikeičia. Pateikti prašymą išmokai vaikui gauti bus galima elektroniniu būdu per socialinės paramos informacinę sistemą www.spis.lt – prisijungimas galimas trimis būdais, gyventojai galės pasirinkti patogiausią, elektroninis parašas nėra būtinas. Taip pat prašymą bus galima pateikti raštu savivaldybės administracijai pagal savo deklaruotą gyvenamąją vietą arba savivaldybės administracijai, kurioje asmuo faktiškai gyvena (įprastai prašymai priimami seniūnijoje). Kreipiantis dėl universalios 30 Eur išmokos vaikui papildomų dokumentų teikti nereikia.


Lietuvos šimtmečio žmonės – J. Basanavičius, V. Landsbergis ir A. Smetona

Gyventojai ir istorikai mano, kad Lietuvos valstybingumui per paskutinį šimtmetį labiausiai nusipelnė tautino atgimimo tėvas Jonas Basanavičius, Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis ir tarpukario prezidentas Antanas Smetona. Ketvirtoje vietoje atsidūrė kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, daug prisidėjęs prie Lietuvos narystės Europos Sąjungoje ir NATO, penktoje – su sovietų okupacija kovojusių partizanų vadas Jonas Žemaitis-Vytautas.

Tokį sąrašą sudarė naujienų agentūra BNS, įvertinusi trisdešimties Lietuvos istorikų vertinimus ir visuomenės nuomonės tyrimą, apklausoms skirdama vienodą reikšmę.

Bendrame sąraše šeštoje pozicijoje atsidūrė prezidentas Algirdas Brazauskas, septintas – kunigas, krikščionių demokratų partijos lyderis, trečiojo dešimtmečio žemės reformos autorius Mykolas Krupavičius, aštuntas ir devintas – tarpukario prezidentai Aleksandras Stulginskis ir Kazys Grinius, o dešimtuką baigia arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija