2018 m. sausio 5 d.
Nr. 1 (2268)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Lietuvos šimtmečio žmonės – J. Basanavičius, V. Landsbergis ir A. Smetona

Gyventojai ir istorikai mano, kad Lietuvos valstybingumui per paskutinį šimtmetį labiausiai nusipelnė tautino atgimimo tėvas Jonas Basanavičius, Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis ir tarpukario prezidentas Antanas Smetona. Ketvirtoje vietoje atsidūrė kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, daug prisidėjęs prie Lietuvos narystės Europos Sąjungoje ir NATO, penktoje – su sovietų okupacija kovojusių partizanų vadas Jonas Žemaitis-Vytautas.

Tokį sąrašą sudarė naujienų agentūra BNS, įvertinusi trisdešimties Lietuvos istorikų vertinimus ir visuomenės nuomonės tyrimą, apklausoms skirdama vienodą reikšmę.

Bendrame sąraše šeštoje pozicijoje atsidūrė prezidentas Algirdas Brazauskas, septintas – kunigas, krikščionių demokratų partijos lyderis, trečiojo dešimtmečio žemės reformos autorius Mykolas Krupavičius, aštuntas ir devintas – tarpukario prezidentai Aleksandras Stulginskis ir Kazys Grinius, o dešimtuką baigia arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.

Nors istorikų ir eilinių gyventojų nuomonės panašios dėl J. Basanavičiaus ir A. Smetonos indėlio į šalies raidą, tačiau labai skiriasi, vertinant paskutinių kelių dešimtmečių politikus. V. Landsbergis istorikų sąraše buvo pirmas, gyventojų apklausoje – šeštas. Gyventojai pirmuoju įvardijo V. Adamkų, istorikai jam skyrė šeštą poziciją. A. Brazauskas pagal gyventojų nuomonę sudarytoje lentelėje atsidūrė ketvirtas, istorikų – dešimtas.

Devyniolikto amžiaus lietuvių tautinio atgimimo lyderis, Didžiojo Vilniaus Seimo iniciatorius J. Basanavičius pirmininkavo Lietuvos Tarybos posėdžiui, 1918 metais priėmusiam Vasario 16-osios aktą. Jį pasirinko 22 iš 30 istorikų ir 43,1 proc. apklaustų gyventojų.

V. Landsbergis 1990-aisiais vadovavo Aukščiausiosios Tarybos sesijai, priėmusiai Kovo 11-osios aktą dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, o per ateinančius dvejus metus atlaikė Maskvos spaudimą ir įtvirtino valstybingumą. Vėliau jis dirbo Seime ir Europos Parlamente. V. Landsbergį įvardijo 25 iš 30 istorikų ir 18,6 proc. gyventojų apklausos dalyvių.

Tarpukario prezidentą A. Smetoną į šimtmečio žmonių sąrašą įtraukė 17 iš 30 istorikų ir 31,3 proc. apklaustų gyventojų. Anot istoriko, A. Smetona buvo J. Basanavičiaus idėjinis bendražygis ir gabiausias mokinys.

11–15 vietas užima Lietuvos diplomatinės tarnybos šefas Stasys Lozoraitis vyresnysis, tarpukario politikai Ernestas Galvanauskas, Mykolas Sleževičius, Augustinas Voldemaras ir Steponas Kairys.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir kiti aktyvūs politikai į sąrašą nebuvo įtraukti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija