2018 m. balandžio 13 d.
Nr. 15 (2282)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Vis per tą ilgą liežuvį...

Linas ŠALNA

Prieš kelias savaites Valstybės gynimo tarybos priimtu sprendimu dėl agresyvių Rusijos veiksmų neapsiriboti skiriamomis lėšomis kiek daugiau nei 2 proc. BVP – 873 milijonus eurų – ir kitąmet didinti krašto gynybos finansavimą iki 2,05 proc., o iki 2030-ųjų pasiekti 2,5 proc. suabejojo Lietuvoje didžiausios parlamentinės partijos pirmininkas. Balandžio 3-iąją Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad opozicinių partijų spaudimas jau artimiausiu metu didinti išlaidas gynybai iki 2,5 proc. nuo BVP yra susijęs su pastarųjų nenoru, kad šalies gyventojų gyvenimas pagerėtų „valstiečių“ valdymo metu. „Aš suprantu, kad opozicijai norėtųsi, jog dabar tas įsipareigojimas būtų vykdomas, nes tada ji žinos, kad mes negalėsime investuoti į žmonių gerovę“, – „Žinių radijui“ tada sakė R. Karbauskis. Jis samprotavo, kad artimiausiu metu didinant išlaidas gynybai žmonių gyvenimas gerėtų lėčiau ir vėliau, tuo, pasak R. Karbauskio, ir yra suinteresuota opozicija Seime. Vėliau R. Karbauskis tikino, kad jis kalbėjo tik apie 2019 metus, tačiau nepaneigė, kad krašto gynybos finansavimą mėgino supriešinti su žmonių pajamų augimu – arba lėšos gynybai, arba gyvenimo gerėjimas. Buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė įtarė, kad R. Karbauskio pasisakymas apie gynybos finansavimą tą pačią dieną, kai Vašingtone vyko Jungtinių Valstijų ir Baltijos šalių prezidentų susitikimas, galėjo būti neatsitiktinis. „Kaip tik tą dieną R. Karbauskis staiga išeina į viešumą ir pasako, kad, žinote, didesnis gynybos finansavimas yra kažkuo prieš žmonių gerovę. Mane tokie dalykai labai šiurpina ir iš tikrųjų skaitydama mūsų žvalgybų ataskaitą radau, kad Kremliaus naratyvas yra noras primesti Lietuvai diskusiją vėl iš naujo apie tai, kas yra čia naudingiau: ar gynyba, ar žmonių gerovė. Negalima, apskritai, taip priešinti sričių“, – sakė R. Juknevičienė. Komentuodama R. Karbauskio samprotavimą, R. Juknevičienė „Facebook“ rašė: „Klausausi Baltic- US Summit spaudos konferencijos ir negaliu atsikratyti minties apie Lietuvos valdančiosios partijos vadovą – naudingą Rusijai idiotą arba patį tikriausią Kremliaus agentą, kuris tą pačią dieną pavaro Lietuvoje žinią apie tai, kad skirdami lėšas gynybai skriaudžiame Lietuvos žmones. Ir tik neaiškinkite, kad čia aš ginčijuosi nieko neveikdama ir neleidžiu Seimui dirbti. Projektas jis. Kremliaus projektas“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime seniūnas R. Karbauskis kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD) dėl tokių Seimo narės konservatorės Rasos Juknevičienės viešų pasisakymų ir aiškino, kad kreiptis į VSD paskatino nuolatiniai vieši R. Juknevičienės ir kitų konservatorių pareiškimai, neva Seimo daugumai vadovauja nedraugiškų Lietuvai jėgų atstovai. R. Karbauskio teigimu, svarbu pažymėti, kad Seimo narė R. Juknevičienė, net ir užimdama aukštas tarptautines pareigas, neatsakingai skelbia tiesos neatitinkančią informaciją ir teigia: „Prašome VSD įvertinti Seimo narės, NATO Parlamentinės Asamblėjos prezidentės R. Juknevičienės pasisakymus, kuriuose ji, nepaisydama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos indėlio į Lietuvos krašto apsaugą ir nuoseklių įsipareigojimų NATO vykdymą, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą vadina prorusiška, kaltina darbu Rusijai, o šios valdančiosios partijos vadovus (t. y. ir patį R. Karbauskį) vadina Kremliaus agentais. Tokiais tikrovės neatitinkančiais R. Juknevičienės pasisakymais valstybėje kuriama nepasitikėjimo ir nestabilumo atmosfera, platinama dezinformacija, kurstoma neapykanta“. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas akcentuoja, kad tokiais konservatorių pasisakymais yra suinteresuoti Lietuvos ir NATO priešai, kuriems nestabili politinė padėtis Lietuvoje yra naudinga. Jei R. Juknevičienės vystoma šmeižto, nukreipto prieš LVŽS ir jos lyderį, kampanija tęsis, LVŽS frakcija svarstys galimybę apie NATO Parlamentinės Asamblėjos prezidentės veiksmus, kurie neatitinka aukštų NATO taikomų elgesio etikos standartų, informuoti tiek NATO Parlamentinę Asamblėją, tiek NATO generalinį sekretorių. Kaltas lieka ilgas liežuvis... R. Juknevičienė visai nesistebi tokiu R. Karbauskio kreipimusi į VSD ir galbūt į NATO: „Žmogus kažkokioje desperacijoje ir kažkokiame kosmose gyvena, matyt, asteroidus stebėdamas pagalvojo ir nutarė kreiptis į NATO generalinį sekretorių“, nes jis nieko bendro, anot jos, neturi su NATO Parlamentine Asamblėja. R. Juknevičienė aiškina, kad savo įrašu, kuriame pavadino R. Karbauskį „Rusijos projektu“, tiesiog kėlė klausimus. Kartu, pažymėjo ji, kol kas R. Karbauskis vengia atsakyti į esminius jam keliamus klausimus: nutyli pagrindinį jam iškeltą klausimą ir siūlymą atsisakyti verslo su Putino aplinkos oligarchais. Anot jos, R. Karbauskis šį verslo ryšių aspektą tyčia stengiasi nutylėti, nes tai yra akivaizdi Kremliaus įtaka Lietuvos politikai.

Ilgas liežuvis sutrukdė ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktoriui Sauliui Čaplinskui. Mat filmuojant vieną interviu direktorius tik tarp kitko neigiamai atsiliepė apie ŽIV infekuotus asmenis bei homoseksualus. Penktadienį socialiniame tinkle buvo paviešinti dokumentikos filmavimo grupės užfiksuoti S. Čaplinsko pasisakymus apie infekuotuosius ŽIV. „Tie tyrimai... jie iki galo ir neatskleidžia. Greičiausiai tie tyrimai parodys, kad taip yra ne dėl virusų, o dėl to, koks, atsiprašau, narkomanas, koks piderastas ar dar koks nors“, – kalba S. Čaplinskas „Dokumentikos namų“ užfiksuotame vaizdo įraše. Jis taip pat girdimas užduodantis merginai iš filmavimo komandos klausimą apie jos seksualinį gyvenimą. „Ieva, kokia poza paskutinį kartą buvote pasiekusi orgazmą?“ – vaizdo įraše girdimas sakantis S. Čaplinskas. Kaip yra teigęs „Dokumentikos namų“ įkūrėjas Daumantas Liekis, S. Čaplinskas atvyko į interviu su sveikatos apsaugos viceministru Algirdu Šešelgiu. D. Liekis nurodo, kad sumanymas po antrosios merginos interviu neišjungti kameros ir įrašyti S. Čaplinsko pasisakymus kilo po to, kai pirmoji interviu dariusi mergina papasakojo, jog S. Čaplinskas ėmė kalbėti, jog mirštantys narkomanai toliau nebeplatina narkotikų, todėl nėra blogai, jog jie negauna vaistų nuo perdozavimo. Taigi pažeidžiamos narkomanų teisės. Esą jis taip pat sakė, kad prie gėjų klubų turi būti dalijamos tabletės nuo ŽIV, nes ten susirinkusieji lytiškai santykiaus ir vienas nuo kito užsikrės. Taigi direktorius pažeidė gėjų teises, kurias irgi reikia puoselėti. Žurnalistas D. Liekis ragina S. Čaplinską atsistatydinti iš užimamų pareigų ir kviečia tai palaikančius žmones pasirašyti peticiją – tada jo klausimą spręs Sveikatos apsaugos ministerija. Ministras Aurelijus Veryga penktadienį ULAC vadovui perdavė poziciją, kad jo veiksmai yra netoleruotini ir gėdingi. Jei šiomis dienomis ministras nesulauks S. Čaplinsko sprendimo, po ministro kelionės į Japoniją laukia rimtas ir svarbus pokalbis dėl tolimesnių galimybių ULAC vadovui eiti šias pareigas. Pasauliniame sveikatos ministrų pasitarime dėl pacientų saugos Japonijoje A. Veryga dalyvaus balandžio 11–15 dienomis.

Interneto tinklalapis 15min.lt atkasė, kad ministro Broniaus Markausko gimtajame Trušelių kaime jo šeima naudojasi sklypais be savininkų leidimo. Keturių nedidelių sklypų, kurių tik vieno plotas viršija hektarą, savininkai juos arba paveldėjo, arba gavo atkūrus nuosavybę. Vėliau 15min.lt dar pranešė, kad  faktiškai B. Markausko motina Sofija Markauskienė apie penkerius metus naudojosi sklypais be leidimo ir už „šeimininkavimą“ svetimoje žemėje nuo 2014 metų gavo iš Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) Europos Sąjungos išmokas – iš viso net 1420 eurų. Tiesa, tie sklypai tokie maži, kad neverti net sudilusio skatiko, o juo labiau nė skatiko neverta toji parama. Be to, tie „pagrobti“ sklypai niekieno nebuvo dirbami, tik pats B. Markauskas, dar būdamas ūkininku, ėmėsi juos dirbti. Į įvairias televizijų laidas „ant kilimo“ iškviestas ministras B. Markauskas reikalaujantiems jį pasiaiškinti bei pripažinti savo kaltę žurnalistams įkliuvo per savo liežuvį. Šįkart ne tiek per ilgą, kiek gal labiau per trumpą – jokios partinės mokyklos nebaigęs ministras išsisukti niekaip nepajėgia. Jis nerišliai aiškino, kad buvo sudarytas žodinis susitarimas su nedidelių žemės sklypų savininkais. Tačiau žurnalistai buvo atkaklūs: prisipažinai, kad nieko nemokėjai savininkams, nors jie ir neprašė mokėti, tai ir eik iš ministro kėdės. Ir dar apgaulingai gavai tokią didžiulę paramą, tai mums ir visuomenei reikalaujant palik ministro kėdę. Nesvarbu, kad gavai už įdėtą darbą ir lėšas, bet per savo trumpą liežuvį kentėk. Ir visai nesvarbu, kad kai kurie savo plotų prižiūrėti nenorintys savininkai perduoda juos darbštesniems ir pareigingiems ūkininkams. Ir visai nesvarbu, kad B. Markauskas buvo giriamas už tai, jog jis niekada neatsisakė padėti žmonėms. Padėtį žemės ūkyje išmanantys politikai supranta ministro vargus su mažais, niekieno nedirbamais žemės sklypais. Buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius dabartinio ministro B. Markausko pasiaiškinimuose dėl tų „pavogtos“ 1,3 ha žemės išlieka objektyvus. „Tiesioginės išmokos yra mokamos už negautas pajamas. Tai logiška, kad jas gaudavo B. Markausko mamos ūkis, kuris tą žemę ir dirbo. Tie tikrieji savininkai į išmokas tikrai negalėjo pretenduoti. Kitas dalykas, kad prie miestų tie savininkai tikrai labai greitai keičiasi. Vieni nupirko, kiti pardavė. Yra tam tikrų kliūčių. Kita vertus, dažniausiai žmonės geranoriškai praneša, į ką kreiptis“, – pasakojo buvęs žemės ūkio ministras. Ūkininkavimo sunkumus iš savo patirties žinantis K. Starkevičius akcentavo, kad panaudos ar nuomos sutartis dar leidžiama sudaryti ir žodžiu. Konservatorius sako savo praktikoje susidūręs ir su atvejais, kai vyresni žmonės bijo bet kokius su žeme susijusius popierius pasirašyti. Taigi buvęs žemės ūkio ministras visiškai pripažįsta, jog ministro B. Markausko aiškinimas, kad dėl jo ir mamos ūkio kylantys nesusipratimai tėra ne piktybinis pažeidimas, o tik gyvenimiškas atvejis, kai keičiantis savininkams ūkininkams neįmanoma sužinoti, kam reikėtų susimokėti už žemės nuomą, yra suprantamas – tada nerašant sutarčių susitariama žodžiu. Kai savininkai pasikeičia, net neįmanoma ūkininkui sužinoti nei pavardės, nei adreso, o Registrų centras, remdamasis įstatymais, informacijos neduoda. Taigi Seimo ūkininkai konservatorius K. Starkevičius (panašiai kaip ir „valstietis“ Andriejus Stančikas) teisti ministro neskuba. Bet užtat nuteisia Vilniuje gyvenantys žurnalistai – tarsi burtininko lazdelės paraginti, jie ieško pretekstų, kaip kuo greičiau pasmerkti ministrą. Ir I. Makaraitytė, ir E. Jakilaitis reikalauja iš Markausko prieš visą Lietuvą pateikti raštišką nuomos sutartį, tačiau jiems visiškai nerūpi, kad ne B. Markauskas, o jo motina pagal dokumentus yra atsakinga už nuomojamos žemės panaudą. Ir žurnalistai, ir politikai, reikalaujantys ministro galvos, turėtų džiaugtis, kad atsiranda žmonių kurie dirba žemę, kurios tariami savininkai net nesirengia dirbti, nes net neatsiliepia, kad ją turi, ir net nereikalauja, kad už ją mokėtų nuomos mokestį. Žurnalistams turėtų labiau rūpėti, ar ministras pats, ir dar darbo metu dirbo savo motinos žemėje, o ne jo motinos verslu. Reikalas išpūstas iki tokio burbulo, kad į ginčą įsikišo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, sakydama, jog „piktnaudžiavimo šešėliai“, krintantys ant žemės ūkio ministro B. Markausko ir jo šeimos, kompromituoja ne tik jį, bet ir visos vyriausybės reputaciją. Bet taip ir liko nepaaiškinta, kodėl tuos  keturis mažyčius sklypelius, sudarančius tik 1,3 ha, geriau būtų palikti nedirbamus, neprižiūrimus. Jeigu tik tokie klausimai rūpi Lietuvos žurnalistams ir politikams, tai vargas tokiai valstybei – ji gana greitai eina į niekų gamybą, į susmulkėjimą, galop – į pražūtį...

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija