2018 m. balandžio 20 d.
Nr. 16 (2283)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

100 metų – tūkstančiai žygių...


XXI Amžius


Apie nebuvusius vakarus

Vladas Kalvaitis

KELMĖ. Rajono savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje surengtas rašytojo Vlado Kalvaičio apsakymų rinktinės „Vakarai, kurių nebuvo“ pristatymas. Drauge su autoriumi dalyvavo žurnalistė Janina Skeberdienė ir solistė Diana Tiškovaitė. Renginio vedėja J. Skeberdienė pasidžiaugė naujos knygos sutiktuvėmis. „Nauja knyga yra mūsų visų turtas ir džiaugsmas. Gera prie jos prisiliesti, skaityti. Ji tampa draugu, kuriuo tu pasitiki, kuriame randi paguodą ir mintis, kurių esi pasiilgęs“, – kalbėjo žurnalistė.

Rinktinę „Vakarai, kurių nebuvo“ 400 egzempliorių tiražu išleido leidykla „Kauko laiptai“. Pasak renginio vedėjos, leidyklos darbuotojai gerai pažįsta kūrėjo charakterį ir įsigilina į tai, kas sudėta knygoje, tad ji pasižymi ypatinga elegancija ir kokybe.

Naujausia V. Kalvaičio knyga sudaryta iš rinkiniuose „Volungė“ (2007), „Svečias iš Magadano“ (2008), „Stiklinė aguonų“ (2013) bei „Balandis ir bandonija“ (2015) spausdintų kūrinių. Autorius prisipažino, kad apsakymus atrinko ir į savo vietas sudėliojo knygos redaktorius Viktoras Rudžianskas. V. Kalvaitis pasidžiaugė pavykusiu darbu, mat, taip jau sutapo, kad šiuos kūrinius yra pamėgęs ir jis pats. Tačiau paklaustas, kaip buvo sukurtas vienas ar kitas knygoje publikuojamas apsakymas, autorius tikino negalintis atsiminti. „Jei mano knygos šiandien žūtų, nė vienos negalėčiau atnaujinti. Atsivertęs savo kūrinius labai dažnai nustembu: kas taip galėjo parašyti? Ypač jei tai seni, prieš 15–20 metų, rašyti apsakymai“, – teigė autorius.

J. Skeberdienė sakė, kad Kelmės kraštas gali pelnytai didžiuotis turėdamas puikų rašytoją, kurio talentas galėjo visiškai atsiskleisti tik gana brandžiame amžiuje. Nepaisant to, V. Kalvaičio kūrybos sąraše yra poezijos, humoreskų, novelių, romanų, apsakymų, „kalambūrijų“ ir „ironiadų“, o pats autorius dar turi daugybę kūrybinių planų ir siekių. Vienas jų – kritikų puikiai įvertinto novelių romano „Sustiprinto režimo barakas“, už kurį autoriui skirta ne viena literatūrinė premija, vertimas ir išleidimas anglų kalba.

V. Kalvaičio kūrybos gerbėjai negailėjo jam nuoširdžių linkėjimų ir pagyrimo žodžių. Su naująja knyga rašytoją sveikino ir vakarų, kurie dar bus, linkėjo bibliotekos direktorė Rita Grišienė, mokytoja Dalia Griškevičienė, Kelmės mažojo teatro direktorius Algimantas Armonas, Kelmės rajono literatų klubo „Vieversys“ vadovas Viktoras Gulbinas ir daug kitų.

Milda Nekrašė

Rolando Kančausko nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija