2018 m. balandžio 20 d.
Nr. 16 (2283)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Kraštietės eilėraščių knyga

RADVILIŠKIS. Viešojoje bibliotekoje pristatyta kraštietės poetės Ritos Dambrauskaitės (1949–2017) eilėraščių knyga „Kaip debesų ėjimas“. Susirinkusiems į renginį parodytas trumpas filmas apie R. Dambrauskaitę, dalijamasi asmeniniais prisiminimais, skaitomos eilės. Vakarą vedė knygos sudarytojas, žurnalistas, režisierius, aktorius, knygų leidėjas, Lietuvos cirko metraštininkas, iliuzionistas, renginių vedėjas ir amžinybėn išėjusios rašytojos R. Dambrauskaitės vyras Alvidas Jancevičius, jos eilėraščius skaitė aktorė Gražina Urbonaitė. Knygos pristatymas buvo labai jautrus ir šiltas, o pasakojimai apie nuostabią, ramaus būdo, kūrybingą moterį sujaudino net gerai jos nepažinojusius.

Rašytojos R. Dambrauskaitės netekome prieš pusmetį, birželio 9-ąją. Ši poetė visą gyvenimą kūrė eiles, tačiau knygos neišleido, nors bandymų, pasak jos vyro, būta. Pasak A. Jancevičiaus, anksčiau R. Dambrauskaitės eilėraščiai ne kartą buvo spausdinti Lietuvos bei užsienio periodiniuose leidiniuose, pati autorė savo eiles skaitė kartu su gerai žinomais ir Lietuvoje vertinamais poetais. Po R. Dambrauskaitės mirties A. Jancevičius pažadėjo išleisti poezijos knygą ir taip pagerbti žmonos atminimą. Per du mėnesius knyga buvo paruošta spausdinti. Pasirodžius knygai visi sužinojo apie talentingą rašytoją R. Dambrauskaitę. A. Jancevičius pasakojo ne vien tik apie knygą, bet ir dalijosi pasakojimais apie žmonos jaunystę, studijų metus, darbą, gimtąjį kraštą. Ji buvo gimusi 1949 m. sausio 13 d. Žemųjų Levikainių kaime. 1966 metais baigė Šiaulėnų vidurinę mokyklą, Vilniaus universitete studijavo anglų kalbą. Dirbo Lietuvos žemės ūkio ekonomikos instituto skaičiavimo centre, Knygos bičiulių draugijos respublikinėje valdyboje, „Muzikos“ leidykloje. O nuo 1990-ųjų ištisą dvidešimtmetį rūpinosi tarptautiniais Valstybės kontrolės ryšiais. Daug metų ji rašė puikius elėraščius, spausdinosi „Literatūroje ir mene“, „Pergalėje“, „Švyturyje“, „Jaunimo gretose“, Baltarusijos bei Latvijos literatūrinėje periodikoje, „Poezijos pavasario“ almanache. Daug metų gyvenusi Vilniuje poetė, pasak A. Jancevičiaus, niekada neapleido Radviliškio. Net ir paskutinėmis savo gyvenimo dienomis svajojo aplankyti gimtąjį kraštą. A. Jancevičius atviravo sakydamas, kad pastarieji metai buvo itin sunkūs, tačiau dabar netektį užpildė gražus jos atminimas – knyga.

Prisiminimais apie R. Dambrauskaitę dalijosi ir vaikystės draugai, pažįstami. Šiaulėnų miestelio garbės pilietis Augenijus Jurgauskas priminė, kad R. Dambrauskaitė buvo ne tik puiki rašytoja, bet ir gera muzikantė, kuri mokykloje nuostabiai grojo akordeonu. Apie R. Dambrauskaitę pasakojo ir jos draugė Genutė Urbonavičiūtė. Ją poetė kadaise mokė groti akordeonu.

Viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė dėkojo už jautrų, šiltą ir prasmingą vakarą A. Jancevičiui, kuris privertė visus bibliotekos lankytojus, neabejingus R. Dambrauskaitės kūrybai, susimąstyti. Atrodė, jog knygos pristatyme bibliotekoje kartu dalyvavo ir pati poetė. Linkėdama šiltų švenčių, jaunatviškos energijos ir sveikatos, direktorė V. Šukaitienė svečiams įteikė bibliotekos leidžiamą žurnalą „Radviliškio kraštas“ ir kvietė nepamiršti Radviliškio miesto bei kartkartėmis apsilankyti jame. Padėkota buvo ir aktorei G. Urbonaitei, kuri gražiai skaitė R. Dambrauskaitės kūrybą.

Bibliotekos informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija