2018 m. gegužės 4 d.
Nr. 18 (2285)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos kūrėjai


XXI Amžius


Kronika

Prie Nemuno, Neries ir Nevėžio

Autorius su kūrybos gerbėjais Kėdainių
M. Daukšos viešojoje bibliotekoje

Leonas Milčius su renginio
vedėja Zita Civilkaite

KĖDAINIAI. Mikalojaus Daukšos viešojoje bibliotekoje Kovo 11-osios Nepriklausomybės atkūrimo akto signataras Leonas Milčius pristatė naują poezijos rinkinį – fotografijų albumą „Prie Nemuno, Neries ir Nevėžio“. Renginį vedusi Kėdainių Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Zita Civilkaitė prisiminė autoriaus karjerą, veiklą Sąjūdyje ir Aukščiausioje Taryboje, nuopelnus Kėdainių kraštui. „Leonas visada pasižymėjo gera nuotaika, nuoširdumu, meile šeimai, gimtajai Lietuvai ir nuostabiai tėviškės gamtai“, – signatarą apibūdino renginio vedėja.

Eiles skaitė ir mintimis pasidalijo knygos autorius L. Milčius. „Poezija leidžia pažinti šviesiausią žmogaus ir pasaulio pusę, – įsitikinęs jis. – Būna, kai svajonės pildosi. Kažkada pagalvodavau, kaip būtų gera sulaukti Vasario 16-osios 100-mečio, gražaus Lietuvos valstybės atkūrimo jubiliejaus. Viskas atrodydavo labai toli. Ir štai tas šimtmetis jau čia. Tiesa, turime ir praradimų, nusivylusiųjų, Tėvynę palikusių žmonių. Tokia jau mūsų dabartis – čia saulėta, čia rūškana, grėsminga ir rami, šventiška ir kasdieniška. Ji vis kitokia, kintanti. Bet ji yra mūsų, mūsų pačių sukurta, mus gaubianti, lydinti, žadanti, skatinanti, kviečianti dirbti, kurti, gyventi“.

Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Z. Civilkaitė bei bibliotekininkė Zita Beliauskienė paskaitė autoriaus kūrybos. Skambėjo Stasio Liupkevičiaus atliekama daina „Manoji kelio juosta“ (muzika – S. Liupkevičiaus, žodžiai – L. Milčiaus).

Gražių žodžių L. Milčiui negailėjo ir seni pažįstami bei „Facebook“ draugai – buvusi Kėdainių savivaldybės tarybos narė gydytoja Irena Leškienė, signataro vaikiškos poezijos gerbėja, vaikų darželio auklėtoja Rasa, Kėdainių krašto literatų sambūrio narė Irena Paplauskienė ir kiti vakaro svečiai. Dėl paprastumo, minties aiškumo, labai artimo ryšio su Lietuva, L. Milčiaus poeziją šiltai priima ir svetur gyvenantys tautiečiai. Autorius neabejingas ir emigrantų likimui. Skyrė eilėraštį ir Norvegijoje žuvusiems Kėdainių rajono Pagirių miestelio gyventojams.

Knygą padėjo išleisti Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė.

Autorius, be poezijos rinkinio – fotografijų albumo „Prie Nemuno, Neries ir Nevėžio“, išleido publicistikos knygą „Darbų ir laiko tėkmėje“ (2002), eiliuotą knygelę „Sausio naktis“ (2005), tris eilėraščių rinkinius: „Sapnų vyšnia“ (2007), „Žemės ir laiko spalvos“ (2012), „Rudens žydėjime“ (2015). Pluoštas eilėraščių yra atspausdinta įvairiuose bendruose poezijos kūrėjų almanachuose, laikraščiuose, interneto svetainėje „Žalia žolė“, „Alkas“, socialiniame tinkle „Facebook“ ir kitur.

Jadvyga Petrusevičienė,
Kėdainių M. Daukšos viešosios bibliotekos bibliografė

Astos Šeliakienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija