2018 m. gegužės 11 d.
Nr. 19 (2286)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

S. Šalkauskio premija įteikiama A. Jokubaičiui

Prof. Alvydas Jokubaitis
Nuotrauka iš Propatria.lt

Stasys Šalkauskis

Šiemetė Stasio Šalkauskio premija bus įteikta prof. Alvydui Jokubaičiui S. Šalkauskio išminties šventės, vyksiančios gegužės 11–13 dienomis Šiauliuose, „Saulės“ koncertų salėje, metu. S. Šalkauskis – kultūros filosofijos pradininkas, vienas garsiausių Tomo Akviniečio darbų tyrinėtojų, paskutinis tarpukario Lietuvos intelektualinio židinio – Vytauto Didžiojo universiteto – rektorius, solidi lietuviškosios edukologijos figūra. Vienas pagrindinių išminties šventės organizatorių Audris Narbutas sako, kad šios iškilmės tikslas – S. Šalkauskio atstovautos mokyklos idėjų atgaivinimas ir jų aktualumas šiandien. Pasak A. Narbuto, filosofas buvo pamirštas dėl sovietinės okupacijos. „Jis buvo katalikiškos filosofijos atstovas. Natūralu, kad sistemoje, kurioje vyravo ateizmas, stengtasi žlugdyti jo keltas idėjas, nes jų atgaivinimas sovietmečiu būtų prilygęs judėjimui prieš režimą. Dabar, kai esame nepriklausomi, turime galimybę atkurti šios filosofijos mintis, prigimtinės teisės idėjas“, – pasakoja šventės organizatorius. A. Narbutas akcentuoja pagrindines S. Šalkauskio puoselėtas vertybes – solidarumą, asmens orumą, teisingą laisvės suvokimą: „S. Šalkauskis nešė žinią, kad mūsų laisvė yra vertybė, tačiau tai nėra laisvė daryti bet ką. Svarbiausia – dalyvauti mūsų tautos, valstybės kūrime. Reikia paminėti S. Šalkauskio drąsą pasisakyti kritiniais momentais. Nors daugelis girdėję jo pavardę, mažai kas žino, kad žodžiai „Vilnius mūsų, o mes – rusų“ nuskambėjo S. Šalkauskio lūpose. Tai pasakyta, kai jau buvome okupuoti, nors kai kurie dar bandė teigti, kad gal ne, gal viskas dar gerai...“

Gegužės 11–12 dieną Šiaulių universiteto bibliotekoje vyksianti konferencija „Kultūros filosofija ir prigimtinė teisė“ leis geriau pažinti šiandien beveik pamirštą, bet prieškariu plačiai nagrinėtą S. Šalkauskio prigimtinės teisės mokyklą. Šiandien, gegužės 11 d., 19 val. vyks iškilmingas S. Šalkauskio premijos teikimas. Ji bus teikiama po septynerių metų pertraukos ir skiriama žymiam Lietuvos filosofui prof. Alvydui Jokubaičiui.

Lietuvos kultūros fondo pirmininkas ir S. Šalkauskio premijos steigėjas Hubertas Smilgys teigia, kad A. Jokubaičio kandidatūra susilaukė didelio palaikymo: „Absoliuti dauguma komisijos narių parėmė šią asmenybę. Iš viso varžėsi daugiau nei 15 kandidatų. Manome, kad A. Jokubaitis – premijos vertas asmuo, turintis tvirtą dvasią ir stiprų moralinį stuburą“. Kalbėdamas apie S. Šalkauskį, H. Smilgys aiškina, kad vienas reikšmingiausių filosofo darbų – veikla, orientuota į Lietuvos jaunimą: „Remdamasis visa tiek savo, tiek tautos ir valstybės patirtimi, S. Šalkauskis orientavosi į jaunuomenę. Ne mažiau svarbu ir tai, kad jis buvo tvirtų nuostatų, idėjų žmogus, nepasiduodantis konjunktūrai, pataikavimui, kurio anuomet būta labai daug. Ir šiais laikais yra daug neteisybės, o S. Šalkauskio idėjos ir gyvenimo būdas, visa esybė tiesiog kalba, kad reikia laikytis stiprių vertybių“.

Iškilmingą premijos teikimo vakarą šiandien, penktadienį, ves aktorė Virginija Kochanskytė, o savo talentais ir gera nuotaika dalinsis Andrius Bartkus, Milda Baronaitė, Greta Staponkutė, Augustinas Rakauskas, berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“, Šiaulių kamerinis orkestras. Kadangi S. Šalkauskis buvo klasikinių dorybių gynėjas ir ydų kritikas, gegužės 12 d. 19 val. rengiamas humoro vakaras, kuriame bus galima pasimėgauti pokštais, pašiepiančiais tuštybę, perdėtą vartotojiškumą ar nesąžiningumą. Vakaro metu pasirodys Giedrius Arbačiauskas, Algirdas Dainavičius, Aušra Štukytė, Ramūnas Cicėnas ir režisierė Marija Simona Šimulynaitė. Vakaro metu surinktos lėšos atiteks Rimanto Kaukėno paramos fondui, globojančiam vaikus, sergančius vėžiu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija