2018 m. gegužės 18 d.
Nr. 20 (2287)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

100 metų – tūkstančiai žygių...


XXI Amžius


Žmogaus dvasia – neįveikiama

Minėjimas legendinėje pogrindžio spaustuvėje

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena Kauno rajone kiekvienais metais tradiciškai minima Domeikavoje, pogrindžio spaustuvėje „ab“. Į žaluma apsuptą gegužės 7-osios minėjimo vietą susirinko daug lietuviško žodžio mylėtojų. Dauguma jų – jaunimas, kuriam svarbi tautos istorija, kalba, pagarba knygoms.

Šiais metais netekome svarbaus žmogaus – Vytauto Andziulio. Sovietmečiu, kai lietuviška spauda buvo griežtai draudžiama, jis atliko žygdarbį: savomis rankomis po kalno papėdėje esančiu namu įrengė pogrindinę spaustuvę. Čia kiekvienais metais minima Spaudos atgavimo diena. V. Andziulio atminimas pagerbtas tylos minute. Kauno rajono savivaldybės vicemeras Paulius Visockas sveikindamas susirinkusius lietuviško žodžio puoselėtojus prisiminė ir V. Andziulį: „Tai buvo žmogus, kuris gebėjo išsaugoti tikėjimą, idealus ir viltis. Jo atminimas liks nepaprastai šviesus“. P. Visockas pabrėžė, kad lietuviško žodžio vedami išsaugosime mūsų tautiškumą ir vertybes.

Šiais šimtmečio metais Spaudos atgavimo diena paminėta išskirtinai. Susirinkusieji giedojo „Tautišką giesmę“, kūrė pasipriešinimo literatūros poetinę kompoziciją, ji simboliškai pavadinta „Šimtuoju istorijos puslapiu“. Kompozicijai skirtas eiles svečiai sudėjo į auksinę kapsulę. Per Domeikavos gimnazijos moksleivių pasirodymą skambėjo lietuviškos dainos, primenančios apie iškovotą laisvą žodį ir mintį.

Kauno rajono jaunasis talentas, dainuojamosios poezijos atlikėjas Ignas Lapienis skambiai dainavo Vytauto Kernagio eiles.

Minėjimą užbaigė Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės salvės – už Lietuvą, už laisvę, už žodį – tris mūsų valstybei svarbiausius segmentus.

Šventės dalyviai ir svečiai buvo paprašyti ant balto popieriaus lapo užrašyti palinkėjimą Lietuvai. Visi užrašai sudėti į šimtmečio skrynią.

Pagal Kauno savivaldybiės informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija