2018 m. gegužės 25 d.
Nr. 21 (2288)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

100 metų – tūkstančiai žygių...


XXI Amžius


Žmogaus dvasia – neįveikiama

Paminėta Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena

Alytuje šeštadienį vyko Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės šventė.

Pagerbti kovotojai už Lietuvos laisvę, į renginį atvykę žmonės galėjo pabendrauti su Lietuvos ir sąjungininkų kariais, susipažinti su jų naudojama technika, stebėti demonstruojamas karines operacijas. Po poros metų pertraukos šventėje vėl buvo eksponuojamas atstatytas partizanų bunkeris. Parodomaisiais skrydžiais žmones pasveikino NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys Portugalijos ir Ispanijos pilotai sunaikintuvais „F-16“ ir „Eurofighter Typhoon“.

„Ši diena – Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena – neabejotinai viena reikšmingiausių krašto apsaugos sistemos minėtinų dienų. Kasmet kariuomenės daliniai leidžiasi į kelionę, kad pamatytumėte, kokia šiandien yra Lietuvos kariuomenė ir kuo ji gyvena, susipažintumėte su tarnybos būdais, pamatytumėte jos ginkluotę, karių ekipuotę ir įvairią karinę įrangą“, – sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, dalyvaudamas karinėje šventėje „Mes – tai Jūs!“ Alytuje. Ministras pabrėžė, kad „iš tiesų tai – kelionė į jūsų širdis. Kelionė, kurioje siekiame laimėti svarbiausią pergalę – jūsų palaikymą ir pasitikėjimą. Nes visuomenės pasitikėjimas ir palaikymas yra vienas svarbiausių ginklų, kuris suteikia kariuomenei drąsos ir ryžto“.

Sekmadienį krašto apsaugos ministras R. Karoblis ir viceministras V. Umbrasas dalyvavo pėsčiųjų žygyje, skirtame vieno žymiausių partizanų vado generolo Adolfo Ramanausko-Vanago 100-osioms gimimo metinėms. 12 km pėsčiųjų žygio trasa driekėsi ir vadinamąja Muravjovo linija. 1863 metais šiuo keliu naudojosi caro armija, gaudydama Punios šile besislapstančius sukilėlius. Kartu su visais žygiavęs krašto apsaugos ministras linkėjo: „Šiandien švenčiama Visuomenės ir kariuomenės vienybė tęsiasi ilgus metus, ir tebūna ji geriausias partizanų atminties įamžinimas“. Žygeiviai pasiekė ir atstatytą Dainavos apygardos partizanų vadavietę. Čia bunkerį įrengė 1919–1920 metų Laisvės kovų dalyvis, Dainavos apygardos partizanų vadas Domininkas Jėčys-Ąžuolis. Jo kvietimu 1947 m. balandžio 22–24 d. Punios miške įvyko Dainavos apygardos partizanų vadų sąskrydis, kuriame dalyvavo ir legendinis partizanų vadas A. Ramanauskas-Vanagas, tuometinis Dainavos apygardos vado pavaduotojas.

Prie Dainavos apygardos štabo bunkerio vyko partizanų ir visų kovotojų, žuvusių už Lietuvos laisvę, pagerbimo ceremonija, skambėjo partizanų dainos, buvo galima paskanauti kariškų vaišių.

Pėsčiųjų žygis skirtas vieno žymiausių partizanų vado generolo A. Ramanausko-Vanago 100-osioms gimimo metinėms. Lietuvos partizanų Dainavos apygardos štabo vadavietės bunkerio maketą atkūrė buvęs partizanas, po bunkerio susprogdinimo išlikęs gyvas, Juozas Petraška-Patrimpas. 1992 m. birželio 1 d. atstatė Juozo Vitkaus Kauno inžinerinio bataliono kariai. 2012 metais jis buvo remontuotas, tačiau, laikui bėgant, mediniai rąstai sutrešo. 2018 m. vasario 13 d. padedant Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono kariams bunkerio rekonstrukcija buvo užbaigta.

Originalus jo dydis buvo 20 kv. m., o atkurtas šiek tiek mažesnis už originalą. Jame buvo galima judėti stačiomis. Viduje buvo įrengta krosnelė. Kaminą atstojo išskaptuota pušis, kuri išorėje atrodė kaip vėtros nulaužta. Bunkeris buvo įkurtas kalnelio šlaite, prie kurio tekėjo šaltinėlis. Iki Nemuno buvo apie 250–300 m. Tuo upeliu, kuris ir žiemą neužšaldavo, vyrai pasiekdavo bunkerį. Buvo padarytas specialus įšliaužimas ties upeliu. Partizanas į vidų patekdavo visas šlapias net ir žiemą, tačiau norint išgyventi, kito pasirinkimo nebuvo. 1947 metais enkavedistams apsupus apygardos štabo bunkerį, vadas Dominykas Jėčys-Ąžuolis ir trys partizanai žuvo, dar keturi buvo apsvaiginti granatomis ir paimti gyvi.

Vilniuje sekmadienį 12 val., minint Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną, vyko iškilminga Valstybės, istorinės, ES ir NATO vėliavų keitimo ceremonija prie Lietuvos Respublikos prezidentūros Simono Daukanto aikštėje. Vėliau Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kariai padėjo gėlių prie partizanų generolo Jono Žemaičio-Vytauto paminklo prie Krašto apsaugos ministerijos. Partizanų atminimas buvo pagerbtas ir Minaičiuose (Radviliškio r.) vykusioje ceremonijoje prie 1949 metų Deklaracijos memorialo gegužės 21 d. Oro gynybos bataliono kariai organizavo bėgimą, skirtą partizanų pagerbimui. Visų dalyvių ir susirinkusiųjų laukė ne tik kariškos vaišės, galimybė apžiūrėti oro gynybos ginkluotę, bet ir grupės „Thundertale“ koncertas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija