2018 m. birželio 8 d.
Nr. 23 (2290)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Vytis atšuoliuoja į Kauną: įleista simbolinė kapsulė

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis
ir Kauno arkivyskupas Lionginas
Virbalas įmūrija simbolinę kapsulę

Iki Vyčio skulptūros atidengimo likus kiek daugiau nei mėnesiui, Kauno pilies prieigose paskutinę gegužės dieną tautos simbolio vietoje įleista simbolinė kapsulė. Vyčio paminklo atidengimas vyks liepos 5-ąją, Valstybės dienos išvakarėse.

„Vytis simbolizuoja iki šiol gyvenusių lietuvių nuveiktus darbus, viską dėl ko kovojome ir ką išsaugojome. Tikiuosi, jog Vytis mus padrąsins tapti ryžtingais, sąžiningais ir gerais žmonėmis“, – susirinkusiems į ceremoniją sakė Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas.

Didinga skulptūra stovės Kauno pilies kiemo centre. Tarp dviejų pilies bokštų, gynybinės sienos ir skulptūros susidaro menamas ryšys, sukuriantis vientisą kompoziciją.

„Netrukus Vytis atsistos į savo vietą Lietuvos širdyje – Kaune. Tai bus žmonių dovana šimtmetį mininčiai Lietuvai. Ačiū visiems, kurie tiki ir prisideda prie Vyčio paminklo“, – kapsulės įleidimo ceremonijoje sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Bronzinė skulptūra stovės ant 6 metrų skersmens tamsaus granito sferos. Aplink pjedestalą iš šviesaus granito plokščių bus suformuota kietos dangos dalis, kuri pereis į skaldos dangą, nuo vejos atitvertą metalo borteliu.

Pasak Vyčio paramos fondo atstovo Viliaus Kavaliausko, Vytis paklius į puikų patriotišką miestą, kuriame yra laukiamas. „Daugiau nei tūkstantis žmonių paaukojo lėšų Vyčio paminklui. Šis skaičius nuolat didėja ir tai yra tokia vienybė, kokios nematėme nuo Nepriklausomybės atkūrimo laikų“, – pabrėžė V. Kavaliauskas.

Vyčio skulptūros autorius, profesorius Arūnas Sakalauskas neslėpė, jog skulptūros gamyba vyksta neįtikėtinu tempu. Birželio pabaigoje įveikusi 1000 kilometrų atstumą skulptūra pasieks Kauną.

Šiuo metu įpusėjusį skulptūros bronzos liejimo etapą planuojama užbaigti iki birželio vidurio. Iš bronzos bus nulieta daugiau kaip 500 atskirų dalių, iš kurių susidės visa skulptūra.

Skaičiuojama, jog Vyčio skulptūra kainuos 472 tūkst. eurų, o „Vyčio paramos fondas“ tikisi šią sumą surinkti iš gyventojų aukų, kurias renka. Iki šios dienos gyventojai paaukojo 178 tūkst. eurų. Kauno savivaldybė skulptūrai yra skyrusi 500 tūkst. eurų. Ši suma yra skirta tam atvejui, jei „Vyčio paramos fondui“ nepavyks reikiamos sumos surinkti iš žmonių aukų.

Daugiau informacijos apie galimybes prisidėti prie Vyčio paminklo pastatymo galima rasti interneto svetainėje http://vytis.kaunas.lt/.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija