2018 m. birželio 22 d.
Nr. 25 (2292)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Poezijos festivalis priminė kraštietę poetę

DAUGAI. Čia vyko IV poezijos festivalis „Laukinės vaivorykštės 2018“, skirtas kraštietės, poetės, rašytojos, tapytojos, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatės Onės Baliukonės gimimo 70-mečiui. Onė Baliukonė gimė Alytaus rajone, Kančėnuose, kuriuose, pasak poetės, ji „gavusi didžiausią lobį – ryšį su gyvąja gamta, visatos, kosmoso alsavimo pajautą“. Dauguose ji baigė vidurinę mokyklą, o Vilniaus universitete studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą. Ir nors jos santykis su gimtine buvo labai prieštaringas, net ir tapusi žinoma bei mylima poete, ji niekada nepamiršo gimtosios Dzūkijos.

Festivalis prasidėjo archyviniais LRT laidos „Brydė“ kadrais, kuriuose poetę kalbino literatūrologė, prof. Viktorija Daujotytė. Susirinkusieji išgirdo gyvą, šiltą poetės žodį, klausėsi jos pasvarstymų kūrėjo, gimtinės, literatūros ir dvasingumo temomis.

Antroji festivalio dalis buvo skirta gyvam poetiniam žodžiui. Atvyko keturi eiliuoto žodžio meistrai, turintys ne tik savitą charakterį, bet ir išskirtinį kūrybinį braižą, neapsiribojantį įprasta poetine kalba. Po rajono savivaldybės vicemero Arvydo Balčiūno sveikinimo pirmasis „į poetinį mūšį“ stojo žinomas literatūros kritikas ir vertėjas, keturių poezijos knygų autorius Marius Burokas. Po jo savo naujausius kūrinius susirinkusiems pristatė poetai Ilzė Butkutė, Gintautas Dabrišius ir Albinas Galinis.

Baigiantis festivaliui ir skambant svajingoms grupės „Flaya“ melodijoms, paaiškėjo ir rajono viešosios bibliotekos organizuoto eilėraščių konkurso nugalėtojai. Komisijos sprendimu stiklinė poezijos festivalio „Laukinės vaivorykštės 2018“ statulėlė antrus metus iš eilės atiteko Gretai Jarmalavičiūtei. Padėkos raštais bei Justino Marcinkevičiaus eilėraščių, poemų ir esė rinktinėmis „Amžiaus pabaiga“ apdovanotos ir antros bei trečios vietos nugalėtojos alytiškė Eglė Sarpaliūtė ir Daugų Vlado Mirono gimnazijos moksleivė Miglė Venckutė.

Neliko nuskriausti ir poetai. Vicemeras A. Balčiūnas ir rajono bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas dovanų jiems įteikė knygas apie Alytaus rajoną, o poetės O. Baliukonės sesuo Aldona Januškauskienė padėkojo festivalio svečiams, organizatoriams ir dalyviams už poetės kūrybinio palikimo sklaidą ir puoselėjimą.

Paskui šventės dalyviai išvyko į poetės O. Baliukonės gimtinę – Kančėnus. Čia vietos bendruomenės pirmininkė Monika Ražanauskienė ir bibliotekininkė Rita Mikuckienė svečius supažindino ne tik su turtinga Kančėnų bendruomenės istorija, bet ir su jos ekologišku kulinariniu paveldu.

Arnoldas Šatrauskas

Alytaus rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija