2018 m. birželio 29 d.
Nr. 26 (2293)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos kūrėjai


XXI Amžius


Laureatai

Zigmo Gėlės premija – Dovydui Grajauskui

42-asis Zigmo Gėlės premijos
laureatas Dovydas Grajauskas
Zigmo Ripinskio nuotrauka

NAISIAI. „Poezijos pavasario“ simbolis – dailininko Stasio Krasausko sukurta paukštė – gegužės 25 dieną tradiciškai nutūpė Naisiuose, poeto Zigmo Gėlės-Gaidamavičiaus (1894-1912) gimtinėje, kur kasmet įteikiama Z. Gėlės premija už pirmąjį poezijos debiutą. 42-uoju premijos laureatu tapo Dovydas Grajauskas už pirmąjį eilėraščių rinkinį „Apie reiškinius“.

Į Naisių literatūros muziejuje vykusį tarptautinį poezijos festivalį susirinko festivalio „Poezijos pavasaris“ dalyviai, poetai, literatūrologai, premijos sumanytojai, steigėjai, rajono savivaldybės meras Antanas Bezaras, kultūros, švietimo darbuotojai, poezijos mylėtojai iš Naisių, Meškuičių, Šiaulių rajono ir miesto bei apskrities vietų. Šventę vedė Naisių literatūros muziejaus vadovė Rita Žukauskienė.

D. Grajausko eilėraščius, sudėtus į pirmąją knygą, už kurią ir buvo nuspręsta jam skirti premiją, apžvelgė Šiaulių rajono Z. Gėlės literatūros premijos skyrimo komisijos narė, Šiaulių universiteto doc. dr. Džiuljeta Maskuliūnienė. Pranešėjos žodžiais, D. Grajausko knyga „Apie reiškinius“ išsiskiria originalumu, meniškumu, brandumu. Knygoje, temų, patirčių ratas platus, jį praplečia folkloro, liaudies dainų perkūrimai.

Šiaulių rajono meras A. Bezaras laureatui įteikė premiją, padėkos raštą, pereinamąjį prizą, premijos skyrimo vertinimo komisijos narė Laimutė Varkalienė užrišo vardinę juostą. Sveikinimo žodžius tarė Seimo Pirmininko pirmosios pavaduotojos Rimos Baškienės padėjėja Judita Šakočiuvienė, Seimo narys Arūnas Gumuliauskas, Šiaulių miesto „Romuvos“ gimnazijos mokytojos, Meškuičių seniūnijos seniūnė Jolanta Baškienė, kiti šventės dalyviai.

Muzikinius sveikinimus poezijos šventės dalyviams dovanojo solistas iš Šiaulių „Romuvos“ gimnazijos Vaidas Duonėla ir poetas Vaidas Lengvinas.

42-asis Z. Gėlės premijos laureatas D. Grajauskas nuoširdžiai padėkojo už įvertinimą ir perskaitė kelis savo eilėraščius. Savo eiles dar skaitė „Poezijos pavasaris 2018“ dalyviai Arvydas Genys, Algimantas Lyva ir Paulius Šironas.

Kita renginio dalis tradiciškai nusikėlė į Sereikius (porą kilometrų už Naisių), kur kukliose kaimo kapinaitėse ilsisi šio krašto poetas Z. Gėlė. Poeto atminimas buvo pagerbtas eilėmis, ant kapo pamerktos gėlės.

Šventinė ceremonija kaip ir kasmet baigėsi greta kapinaičių ošiančiame Poetų parke, kuriame nominuotos poetės moterys sodina liepaites, vyrai – ąžuoliukus. Šių metų laureatas D. Grajauskas pasodino savo ąžuoliuką. Tai – jau 42-asis, o ūgtelėjęs įsilies į darnų vyresniųjų ąžuolų bei liepų ošimą. Beje, D. Grajauskas gimė 1996 metais Klaipėdoje, mokėsi Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijoje, 2013 metais buvo Lietuvos mokinių jaunųjų filologų konkurso laureatas.

Aušrinė Dubauskienė

Šiaulių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija