2018 m. birželio 29 d.
Nr. 26 (2293)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai
2018 metai

Žmogaus dvasia – neįveikiama

Biustas karaliui Vladislovui Vazai

Rūta Averkienė

Biustą karaliui Vladislovui Vazai IV
pašventino dekanas kun. Robertas Rumšas.
Dešinėje – skulptorius Dalius Drėgva

MERKINĖ. Tarptautinę muziejų dieną įvairiais renginiais minėjo visa Lietuva. Neabejotinai pats svarbiausias ir prasmingiausias buvo Merkinėje, dvasinėje ir istorinėje Dzūkijos sostinėje. Čia tądien ypatingai pagerbtas prieš bene keturis šimtmečius miestelį lankęs, jį garsinęs bei pagrindinėje Merkinės aikštėje miręs Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Vladislovas Vaza IV. Valdovui pagerbti bei jo 370-osioms mirties metinėms paminėti vyko išskirtinis renginys ,,Karaliaus sugrįžimas“, simboliniais laiko tiltais kvietęs persikelti į XVII amžių. Pagrindinis jo akcentas – biusto Vladislovui Vazai IV atidengimas.

Minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Šv. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, kurioje kadaise meldėsi didžioji dalis Lietuvos ir Lenkijos valdovų. Jas valdovo atminimui aukojo šios parapijos klebonas ir Merkinės dekanato dekanas, bažnytinės teisės daktaras kun. Robertas Rumšas. Dvasininkas, kalbėdamas apie šią iškilią istorinę asmenybę, kvietė atkreipti dėmesį, jog ir prieš 370 metų Lietuvos bei Lenkijos santykiuose buvo visokių nesklandumų, tačiau abi tautos šiandien turi prisiminti, kas jas jungė ir vienijo praeityje, bei turi stengtis gyventi santarvėje.


Žmogaus dvasia – neįveikiama

Gimę Vasario 16-ąją

JURBARKAS. Krašto muziejuje veikia fotografijų paroda „Gimę Vasario 16-ąją“, kurioje eksponuojamos Vilniaus jurbarkiškių klubo ir asociacijos „Fotoexpress.lt“ narės Birutės Janušauskaitės-Simanavičienės fotografijos. Šios parodos idėja – per žmones, gimusius šią svarbią dieną, parodyti šimtmečio sulaukusią Lietuvą. Nuotraukų herojai – žmonės iš įvairių Lietuvos kampelių, nuo 1 iki 103 metų, įvairių profesijų, tautybių. Autorė juos vadina Šimtmečio herojais, nes kartu su jais išgyveno jų linksmas ir liūdnas istorijas. Pasak jos, jie visi tokie įvairūs kaip ir pati Lietuva. Atidaryme dalyvavęs Jurbarko rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Darius Juodaitis padėkojo fotografijų autorei B. Janušauskaitei-Simanavičienei už unikalią ir prasmingą parodą, kurioje tarp 24 vasario 16-ąją gimusių asmenybių, net ir šešios jurbarkiečių fotografijos. Parodos autorę ir dalyvius pasveikino Vilniaus jurbarkiškių draugijos prezidentas Romas Dainius.


Žmogaus dvasia – neįveikiama

Vaidotėnų žygis su augintiniais

Jonavos rajone pirmą kartą organizuotas „Vaidotėnų žygis 2018“. Jis skirtas atkurtos Lietuvos 100-mečiui paminėti bei žuvusiems Lietuvos partizanams atminti. Upninkų kultūros centro liaudiška kapela „Širvinta“ savo programą atliko neįprastoje scenoje – ant karinės technikos. Vėliau žygio dalyvius linksmino kariškių atstovai.

Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono vadas plk. ltn. Eugenijus Lastauskas prieš žygį akcentavo, kad jo dalyviai žygiuos už Lietuvą, kurią saugo. Jis sakė, kad turime saugoti ir krašto gamtą, tvarkingą ją palikti, o svarbiausia, saugoti save ir šalia esantį, pamačius pavargusį, suteikti jam pagalbą, tada ir patys įgausime dar daugiau naujų jėgų. Į startą visi žengė skambant „Geležinio vilko“ maršui, nuaidėjusiam Upninkuose.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija