„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2007 m. spalio 26 d., Nr.6 (42)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Ar baigėsi Viktoro Uspaskicho era?

Virginijus Savukynas

Petras Plumpa

Nežinia, kur sėdės Viktoras Uspaskichas, bet tikrai ne Seimo nario kėdėje. Jis rinkimus pralaimėjo ne kam kitam, o jo paties nuskriaustos Dalios Budrevičienės gynėjui Kęstučiui Čilinskui. Kaip vertinti šiuos rinkimus?

Pirmiausia, rinkėjų jie visiškai nesujaudino. Nors kiek rypavo politinis elitas, jog yra gėda, kad į antrą turą išrinktas garsusis bėglys, bet tai nesugraudino jaurių dzūkų širdžių: į rinkimus atėjo beveik tiek pat žmonių kaip ir pirmą kartą.

Ką tai rodo? Ogi tai, kad dabartiniai politikai gali paveikti tik ištikimiausius savo gerbėjus, - abejojantys, svarstantys jei ir klauso ko nors, tai tik ne partijų lyderių nuomonės.

Jei tokia tendenci j a išliks ir kitais metais, tai reikš, jog į rinkimus ateis dar mažiau žmonių, o viską lems tik ištikimiausias partijų elektoratas. Tos partijos, kurios jį turi, gali džiaugtis, o tos kurios ne - liūdėti.

Ar galima sakyti, kad V. Uspaskichas buvo sutriuškintas? Tikrai ne. Pirmame rate jis gavo 2099, o K. Čilinskas - 3139 balsus, antrajame - K. Čilinskas gavo 6596, o V. Uspaskichas - 5094.

Taigi Kėdainių belaisvis sugebėjo procentiškai daugiau užauginti balsų nei jo oponentas. Tai rimtas signalas, jog populizmo pavojus tikrai nepraėjo.

Beje, tai rimtas signalas ir kitiems procesams. Juk tai prikišamai rodo, kad susivieniję populistai gali gauti plačią visuomenės paramą.

Pagalvokime, kas būtų, jei susijungtų "Tvarka ir teisingumas", vadovaujama Rolando Pakso, ir Darbo partija? Jie taptų galingiausia politine jėga.

Kaip žinia, didžiausias susijungimų kliuvinys Lietuvoje yra ambicingi lyderiai.

Juk nei R. Paksas, nei V. Upaskichas nesutiks griežti antruoju smuiku. Dabar atsivėrė naujos galimybės.

Jau senokai politikos užkulisiuose buvo kalbama, kad V. Uspaskicho kandidatavimas Alytaus rajone tėra gudrus planas, kaip juo atsikratyti.

Pralaimi rinkimus, kaip ir įvyko, tada jam ir sakoma: "Viktorai, klausyk, tu nelaimėjai rinkimų, neturi žmonių palaikymo, be to, iš Kėdainių išvažiuoti negali, o ir įtarimai dėl "juodosios buhalterijos" nepanaikinti. Gal geriau pasitrauk iš partijos".

Atsikračius V. Uspaskicho jau galima pagalvoti ir apie susijungimą su partija "Tvarka ir teisingumas".

Be to, darbiečiams tai būtų patrauklu ir dėl kitko - R. Paksas juk vis tiek pusiau įgalus vadovas. Jis negali užimti postų, tad jo įtaką galima riboti.

Ar taip bus iš tikrųjų? Sunku pasakyti, tačiau įmanoma.

Aišku, galima ir toliau burnoti bei teigti, kad žmonės nesupranta demokratijos vertybių, kad neskiria juodo nuo balto.

Tačiau kaip galima orientuotis dabartinėje situacijoje, jei politikai visiškai sujaukė viešąjį gyvenimą, jei jie patys paskendo kaltinimuose vienas kitam. Jei daugeliui nebesvarbu faktai ir realybė, bet svarbi tampa pozicija.

O jei realybė neatitinka mano pozicijos, tai tuo blogiau realybei. Pagaliau ko vertas vienos Seimo komisijos pirmininko prisipažinimas, jog jis net nebandė nustatinėti tiesos, o pasitenkino tuo, ką prikalbėjo pakviesti žmonės.

Taip politikai nuvertina savo žodžius ir veiksmus. Ir visiškai nenuostabu, kai žmonės jau nebetiki ir nebepasitiki jais.

Pagaliau reikia prisiminti ir Lenkijos pavyzdį. Ten praėjusį sekmadienį dešinieji broliai Kaczynskiai skaudžiai pralaimėjo.

Lenkijos visuomenei nusibodo kiršinimas, nuolatiniai skandalai ir raganų medžioklė. Tai yra rimtas signalas ir mūsų politinėms partijoms, kurios pamėgo revoliucinę retoriką, kurios galvoja, kad kuo daugiau sukels skandalų, net jei jie yra ir išpūsti, tuo daugiau pritrauks balsų.

Deja, skandalai gali trumpam atkreipti dėmesį, o žmonės nori normalaus ir aiškaus gyvenimo. Ir ką daryti, jei tokį siūlo tik vadinamosios "populistinės partijos"?

www.lrt.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija