"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. birželio 18 d., Nr. 12 (57)

PRIEDAI

Kas laukia pasaulio?

Neseniai amerikiečių konsultacinė kompanija „Global Business Network“ (”GBN“), oficialiai aptarnaujanti JAV Kongresą, paskelbė savo prognozes, kas laukia pasaulio XXI a. trečiajame ir ketvirtajame dešimtmečiuose. Taigi visai netrukus. Aišku, galima gana skeptiškai žiūrėti į tokio pobūdžio prognozes ir netikėti jomis. Tačiau reikia nepamiršti, kad šios kompanijos prognozės, paskelbtos 1961 metais ir numačiusios pasaulio vystymąsi po 30 metų, visiškai išsipildė daugiau nei 90 proc. „GBN“ kompanijos pranešimas labai platus ir apima net 214 punktų. Todėl pravartu pažvelgti bent jau į kai kuriuos jų.
Techninio progreso pagrindas bus visuotinė kompiuterizacija. Miniatiūriniai kompiuteriai supras žmogaus kalbą ir taps tarsi asmeniniais sekretoriais, vykdančiais daugybę įvairiausių funkcijų. Kompiuteriai vairuos automobilius, todėl vairuotojų profesija išnyks. Namų tvarkymu, skalbimu, valgio gaminimu ir panašiais dalykais užsiims robotai, kuriuos žmonės priims ir vertins kaip naminius gyvulėlius ar net šeimų narius.
Naftos ir akmens anglies era taip pat pasibaigs. Bus naudojama tik branduolinė, saulės ir vėjo energijos. Kelionės į tolimiausius kraštus vyks tik reaktyviniais lėktuvais, išvystančiais 2500 kilometrų per valandą greitį. Pavyzdžiui, orlaivio skrydis iš Niujorko į Europą truks tiktai dvi su puse valandos. Traukiniai su magnetinėmis pagalvėmis visiškai pakeis dabartinius geležinkelio lokomotyvus.
Mėnulyje atsiras pirmoji kolonija, užsiimanti naudingų iškasenų paieškomis bei gavyba. Genų inžinerijos pagalba bus sukurti visiškai nauji augalai ir gyvūnai. Nieko nestebins, pavyzdžiui, kelių kilogramų pomidoras ar višta, sverianti kaip gera avis. Genetikų pagalba ir tėvams sutikus, būsimajam kūdikiui bus iš anksto parenkama lytis, svoris, plaukų bei akių spalva ir t.t.
Temperatūra Žemėje vidutiniškai pakils 2-2,5 laipsnio. Todėl Kanados pietuose atsiras subtropikai, o Jungtinių Valstijų pietūs virs dykuma. Beveik 15 proc. Pietryčių Azijos, Japonijos ir Didžiosios Britanijos teritorijų atsidurs po vandeniu.
Baigsis išsivysčiusių šalių pagalba besivystančioms valstybėms. Rūpinantis ekologinėmis problemomis, jų teritorijos bus paskelbtos draustiniais, kuriuos valdys tarptautiniai ekspertai ir specialistai.
Pramonėje ir žemės ūkyje bus užimta tik 10 proc. dirbančiųjų, 60 proc. dirbs informatikos ir aptarnavimo sferose. Likusieji 30 proc. bus bedarbiais. Todėl žmonėms, nesugebėjusiems prisitaikyti prie visuomenės normų (benamiams, narkomanams, psichikos ligoniams), bus sukurtos specialios rezervacijos.
Nusikalstamumo augimas privers valstybių vyriausybes labai sugriežtinti bausmes už kriminalinius nusikaltimus ir grąžinti mirties bausmę. Savižudybės taps socialiai priimtinos, o ilgas gyvenimas bus vertinamas kaip egoizmo apraiška. Vyrų ir moterų santykis taps 40:60, o tai atves prie lyčių vaidmens pasikeitimo. Teigiama, jog seksualinio prievartavimo aukomis taps vyrai. Vidutinis vyrų ūgis bus 185-190 centimetrų, moterų - 175-180 cm. 60 proc. penkiasdešimtmečių vyrų bus pliki, o tokių moterų - 20 proc. Tačiau tai ne bėda. Plaukų persodinimas taps visai nesudėtingu dalyku. Dėl gyventojų pertekliaus bus įvesti šeimos apribojimai - kiekvienoje šeimoje ne daugiau kaip du vaikai. Bus atrasti vaistai nuo tokių dabar neišgydomų ligų kaip vėžys, AIDS, cukrinis diabetas ir kt. Tačiau atsiras naujos, ne mažiau grėsmingos ligos.
Taigi nekokia perspektyva ryškėja perskaičius „GBN“ kompanijos prognozes. Tiesa, gal ką nors pradžiugins ta prognozės dalis, kurioje sakoma, jog tokia vyriško kostiumo dalis kaip kaklaraištis visiškai išnyks…

Petras KATINAS

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija