„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2011 m. vasario 23 d., Nr.4 (226)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

E. Lucasas: Lietuvoje gera būti lenku

Anksčiau viešai kalbėjęs, kad Lietuva susikūrė neprognozuojamos šalies įvaizdį bei svarstęs apie galimybes išspręsti lenkų kalbos klausimą mokyklose, šiuo metu britų savaitraščio „The Economist“ apžvalgininkas Edwardas Lucasas teigia, jog Lietuva turbūt yra vienintelė vieta pasaulyje, kur išsilavinimą lenkų kalba galima įgyti nuo mokyklos iki universiteto. Interviu TV3 laidai „Savaitės komentarai“ E. Lucasas sakė: „Lietuvoje labai gera būti lenku. Tai turbūt vienintelė vieta pasaulyje, kur gali gauti visą išsilavinimą lenkiškai – nuo pradinės mokyklos iki universiteto“.

Tuo tarpu Lietuvos lenkų bendruomenės atstovai skundėsi į Vasario 16-osios šventę  atvykusiam Lenkijos prezidentui Bronislawui Komorowskiui, kad yra diskriminuojami. Vasario 16-osios rytą Maišiagalos mokykloje susitikę su Lenkijos prezidentu jie skundėsi dėl pavardžių rašymo, švietimo gimtąja kalba, užtrukusio žemės grąžinimo. Apie pusšimtis lenkų bendruomenės atstovų aukštam svečiui išsakė problemas, su kuriomis jie esą susiduria Lietuvoje. Lietuvos pareigūnai kaltinimus atmeta ir pabrėžia, kad lenkams Lietuvoje yra sudarytos geresnės švietimo sąlygos nei bet kur kitur. Lenkų politologai naujienų agentūrai PAP vizito išvakarėse teigė, kad Lietuvos ir Lenkijos santykiuose, kurie apibūdinami kaip blogi, negalima tikėtis persilaužimo, kol Lietuvoje nebus sprendžiamos tautinių mažumų problemos.

Maišiagaloje prezidentas susitiko su Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčios emeritu mons. J. Obrembskiu, perkopusiu 100 metų amžių.

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimui skirtos iškilmingos Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonijos metu prezidentas B. Komorowskis sakė, kad Lietuva ir Lenkija solidariai atgavo savo nepriklausomybę. „Lenkija ir Lietuva du kartus atkūrė savo Nepriklausomybę ir savo valstybes. (...) Antrą kartą Lenkija 1989-aisiais ir Lietuva 1990-aisiais vėl atgavo savo Nepriklausomybę ir valstybingumą, kad galėtų realizuoti savo troškimus ir svajones. Mes kartu solidariai atgavome savo Nepriklausomybę ir kovojome su totalitariniu režimu, solidariai dirbdami atkūrėme savo valstybes“, –  kalbėjo B. Komorowskis.

Šią savaitę interviu Lenkijos dienraščiui „Rzeczpospolita“ B. Komorowskis sakė: „Manau, kad mums reikia remtis ne tuo, kas skiria, bet tuo,kas vienija: bendra pergalė prieš komunizmą, nepriklausomybės atkūrimas 1989 metais Lenkijoje, 1990 metais – Lietuvoje.“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija