„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2005 balandžio 15 d, Nr.1 (22)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lenkai gedi savo tautiečio

Krokuvoje per Jono
Pauliaus II laidotuves

Lenkijos žmonės gedėjo savo tautiečio popiežiaus Jono Pauliaus II. Ketvirtį amžiaus Šventasis Tėvas buvo lenkų tautos dvasinis vadovas, įkvėpęs ją nuversti komunizmo režimą.

Krokuvoje, kur 1964-1978 metais Karolis Voityla buvo arkivyskupas, tūkstančiai žmonių susirinko į šv.Mišias dar Atvelykio sekmadienį. Jose dalyvavo apie 200 tūkst. žmonių. Dėl Šventojo Tėvo mirties Lenkija paskelbė šešių dienų gedulą.

Sostinėje Varšuvoje tūkstančiai žmonių taip pat rinkosi į pamaldas, nešė gėles į miesto aikštes ir bažnyčias.

„Atrodo, lyg Lenkija būtų netekusi savo motinos, nes jis Lenkija rūpinosi kaip motina rūpinasi savo šeima”, - sakė buvęs Lenkijos prezidentas ir artimas Popiežiaus bičiulis Lechas Valensa, vadovavęs taikiai šalies revoliucijai, kuri daugiau kaip prieš porą dešimtmečių sugriovė komunizmo režimą.

Lenkijos pietuose esančiame Vadovicų mieste, kuriame 1920 metais gimė K. Voityla, liūdėjo susirinkusi didžiulė tikinčiųjų minia.

Lenkijoje ir kitose Vidurio Europos šalyse Jonas Paulius II yra tiesiog dievinamas, nes jis daug prisidėjo prie komunizmo nuvertimo šiose valstybėse. Po dešimtmečius trukusio komunistinio režimo Popiežius lenkams suteikė daugiau pasitikėjimo savimi ir padėjo iškovoti tarptautinį pripažinimą.

Kai kurie Lenkijos Bažnyčios hierarchai guodė žmones, sakydami, kad pontifikas dabar nužengė į geresnį gyvenimą, o jo palikimas visada priklausys žmonėmis. „Dabar mes turime patys stovėti ant savo kojų. Popiežiaus dėka dabar Europoje ir pasaulyje esame saugūs”, - sakė mirusio Popiežiaus bičiulis kun. Michalas Čaikovskis.

Jonas Paulius II pirmą kartą tuometinėje komunistinėje Lenkijoje apsilankė 1979 metais. Tada susitikti su Šventuoju Tėvu atėjo milijonai žmonių, kuriuos jo maldos įkvėpė priešintis komunistiniam režimui. Po metų atsirado „Solidarumo” judėjimas, kuris 1989 metais laimėjo rinkimus ir sukėlė viso sovietinio bloko griūtį.

O Jono Pauliaus II laidotuvių iškilmių dieną milijonai lenkų žiūrėjo transliaciją namuose. Šimtai tūkstančių susirinko prie didžiulių ekranų, sumontuotų miestų aikštėse. Prasidedant laidotuvėms, visoje šalyje skambėjo varpai, buvo girdėti sirenos ir automobilių signalai. Daugeliui lenkų laidotuvių penktadienis buvo nedarbo diena. Miestų gatvės beveik visiškai ištuštėjo, akivaizdžiai sumažėjo automobilių keliuose.

Varšuvoje tūkstančiai žmonių susirinko Juzefo Pilsudskio ir Pilies aikštėse. Virš minios plevėsavo vėliavos. Žmonės laikė plakatus: „Ieškojai mūsų. Atėjome”, „Šventasis Tėve, prisimename”. Kai karstas su popiežiaus Jono Pauliaus II palaikais buvo leidžiamas į kapą Šv. Petro bazilikoje Romoje, Lenkijos sostinėje nuaidėjo 26 artilerijos salvės. Pabūklai iššovė tiek kartų, kiek metų Šventasis Tėvas vadovavo Bažnyčiai.

Krokuvoje Jono Pauliaus II laidotuves didžiuliuose ekranuose stebėjo apie 800 tūkstančių žmonių.

Iškart po transliacijos Popiežiaus gimtojo miesto Vadovicų aikštėje buvo aukojamos šv. Mišios, kuriose dalyvavo apie du tūkstančiai tikinčiųjų.

Laidotuvių transliaciją žiūrėjo ir kaliniai Plocko kalėjime, kuriame Jonas Paulius II lankėsi 1991 metais.

Parengta pagal VR, Reuters, PAP, dpa-ELTA informacijas
EPA-ELTA nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija