„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2005 balandžio 15 d, Nr.1 (22)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Užjautė ir komunistinis Vietnamas

Popiežius Jonas Paulius II, per visą Bažnyčios istoriją daugiausia po pasaulį keliavęs katalikų vadovas, taip ir neužsuko į Vietnamą, bet jo vardas šioje komunistinėje šalyje skamba visur - vadovų lūpose, valstybinėje žiniasklaidoje ar gatvėje. Vietnamas, kaip ir didžioji kaimynė Kinija, nepalaiko diplomatinių santykių su Vatikanu, bet šioje šalyje gyvena apie aštuoni milijonai katalikų, - daugiau jų Pietryčių Azijoje yra tik Filipinuose.

Ministras pirmininkas Fan van Chajus išsiuntė užuojautos laišką Vatikanui dėl Popiežiaus mirties, kurio kelionių kilometrai prilygsta 30 kelionių aplink pasaulį, kuris aplankė vieną komunistinę šalį - Kubą, bet, deja, jo koja nepalietė Vietnamo ir Kinijos žemės.

Žinia apie Šventojo Tėvo mirtį netrukus pasirodė pirmajame komunistinio dienraščio „Nhan Dan” elektroninės versijos puslapyje (www.nhandan.org.vn). Komunistų partijos globojama organizacija „Tėvynės frontas” laiške Vietnamo vyskupų tarybai gyrė Popiežiaus darbus.

„Popiežius Jonas Paulius II buvo religinis vadovas, kuris daug kuo prisidėjo prie taikos ir susitaikymo propagavimo, smerkė genocidą, karo nusikaltėlius, ŽIV/AIDS pandemijos grėsmę”, - sakė organizacijos vadovas Fam Te Dujė ir paragino Vietnamo vyskupus sekti „moraliniu Popiežiaus pavyzdžiu”.

Vietnamo vyriausybės religijos reikalų komitetas pasirūpino, kad visose šalies bažnyčiose vyktų gedulingos šv.Mišios, kad Bažnyčios atstovai „galėtų savo noru vykti į Vatikaną” dalyvauti laidotuvėse.

Arkivyskupas Žozefas Ngo Kuang Kietas sakė, kad jis kartu su Popiežiaus 1998 metais skirtuoju kardinolu Žanu Baptistu Fam Min Manu dalyvavo laidotuvėse.

„Jonas Paulius II ypač mylėjo Vietnamą”, - sakė arkivyskupas. Mat 1988 metais Popiežius kanonizavo 117 Vietnamo katalikų ir iš Europos atvykusių misionierių, kurie buvo nužudyti dėl tikėjimo XVIII-XIX amžiais, kai šalį valdė imperatoriai. Ž.Kietas sakė, jog Jonas Paulius II norėjo aplankyti Vietnamą, arkivyskupas reiškė viltį, kad jo įpėdinis tai padarys.

Dešimtadalį 82 milijonų gyventojų turinčiame Vietname sudaro katalikai. Katalikybė šioje oficialiai ateistine vadinamoje šalyje yra viena iš šešių valdžios pripažintų religijų. Santykiai tarp Vietnamo ir Vatikano pastaruoju metu buvo atšilę. Imtasi žygių užmegzti normalius diplomatinius ryšius.

Beje, net komunistinė Šiaurės Korėjos valdžia formaliai leido aukoti šv.Mišias už popiežių Joną Paulių II vienintelėje Šiaurės Korėjoje katalikų katedroje Pchenjane. Pamaldose dalyvavo apie šimtą tikinčiųjų. Komunistinė KLDR valdžia taip pat nusiuntė Vatikanui užuojautą dėl Popiežiaus mirties.

Buvo aukojamos net trejos šv. Mišios. Kadangi komunistinėje Šiaurės Korėjoje nėra kunigų, jas aukojo korėjiečių kilmės dvasininkas amerikietis. Oficialiai Šiaurės Korėjoje yra apie tris tūkstančius katalikų.

Parengta pagal VR, Reuters, PAP, dpa-ELTA informacijas
EPA-ELTA nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija