„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2006 birželio 2 d, Nr.3 (29)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Svetingas popiežiaus Benedikto XVI priėmimas Lenkijoje

Mindaugas BUIKA

Išlipdamas iš lėktuvo popiežius
Benediktas XVI džiaugsmingai
sveikina jį pasitinkančiuosius
Varšuvos oro uoste.
Šalia jo – Vatikano valstybės
sekretorius kardinolas
Andželas Sodanas

Šventojo Tėvo žiedą bučiuoja
Lenkijos premjeras
Kazimiežas Marcinkievičius

Seserys vienuolės džiaugėsi
atvykusiu Katalikų Bažnyčios vadovu

Popiežius su Lenkijos
prezidentu Lechu Kačynskiu

Atributika su Benedikto XVI
atvaizdais įvairaus amžiaus
maldininkų rankose

Benediktas XVI buvo patenkintas
lenkų svetingumu. Už jo –
Varšuvos arkivyskupas
kardinolas Juzefas Glempas

Vienuolės kabina Popiežiaus portretą

Krokuvos Blonia parke aukotose
šv.Mišiose dalyvavo
beveik du milijonai tikinčiųjų

Laimindamas piligrimus
Benediktas XVI eina vadovauti
Eucharistijos aukai
Varšuvos J.Pilsudskio aikštėje

Krokuvoje Popiežius pašventino
kertinį akmenį būsimajam
Jono Pauliaus II centrui

Krokuvoje Popiežiaus aukotose
šv.Mišiose Lenkijos prezidentas
Lechas Kačynskis
priklaupęs priima Komuniją

Į susitikimą su Šventuoju Tėvu
centrinėje Vadovicų aikštėje
susirinko beveik
visi miesto gyventojai

Stiprus lietus nesutrukdė gausioms
minioms varšuviečių atvykti
į Popiežiaus vadovautas šv. Mišias

Vadovicų Dievo Motinos
bažnyčios krikštykla, kurioje
buvo pakrikštytas popiežius
Jonas Paulius II

Gerumas liudija, kad Dievas yra meilė

Praėjusį sekmadienį pasibaigusios, keturias dienas trukusios popiežiaus Benedikto XVI kelionės į Lenkiją svarbiausi akcentai buvo jo vadovautos šv. Mišios po atviru dangumi. Gausybė maldininkų, iškilmingumas ir prasmingos Šventojo Tėvo homilijos priminė vizitus į savo tėvynę iš Lenkijos kilusio jo pirmtako Jono Pauliaus II, kuriam atminti ir buvo surengtas šis apsilankymas. Ypač tai pasakytina apie gegužės 28 dieną Krokuvos Blonia parke vykusias pamaldas, kuriose dalyvavo beveik du milijonai tikinčiųjų, o prie altoriaus kartu su popiežiumi Benediktu XVI koncelebravo 20 kardinolų (tarp jų ir Lietuvos kardinolas Audrys Juozas Bačkis), 28 arkivyskupai, 120 vyskupų ir apie 1500 kunigų iš kelių Europos šalių.

Kaip pranešė Lenkijos žiniasklaida, švęsti Eucharistijos į Blonia parką piligrimai buvo atvykę ne tik iš visos šalies, bet taip pat ir iš kaimyninių valstybių, – Rusijos, Ukrainos, Vokietijos, Slovakijos, Austrijos, Lietuvos bei Baltarusijos, – kurių vėliavas buvo galima pastebėti tarp besimeldžiančių grupių. Šv. Mišiose dalyvavo Lenkijos prezidentas Lechas Kačynskis, buvęs prezidentas Lechas Valensa, vyriausybės ir parlamento vadovai. Benediktą XVI pasveikinęs Krokuvos arkivyskupas kardinolas Stanislavas Dzivišas sakė, kad Jonas Paulius II džiaugiasi amžinybėje, jog naujasis Popiežius „keliauja po jo šalį jo pėdomis“. Jis priminė, kad būtent Jonas Paulius II prieš daugelį metų dabar jo įpėdiniu tapusį kardinolą Jozefą Ratcingerį pakvietė į Romą būti artimiausiu pagalbininku. „Dabar jūs perėmėte jo tarnystę ir mums žemėje atstovaujate Kristui, – kalbėjo kardinolas S.Dzivišas. – Jūs esate mūsų širdyse. Jūs esate mūsų maldose. Mūsų namai yra jūsų namai. Mūsų Bažnyčia yra jūsų Bažnyčia. Laiminkite mus ir vadovaukite mums“.

Savo homilijoje popiežius Benediktas XVI kvietė lenkus liudyti savo tvirtą tikėjimą į Jėzų Kristų visai Europai ir pasauliui. „Kada Karolis Vojtyla (toks Jono Pauliaus II pasaulietinis vardas – M.B.) buvo išrinktas į šv. Petro sostą, jūsų šalis užėmė ypatingą vietą šio tikėjimo liudijime. Jūs esate pašaukti jį liudyti visam pasauliui, ir šis pašaukimas, buvęs svarbus visą laiką, dabar ypač privalomas, kai Dievo tarnas išėjo iš šio gyvenimo. Nepalikite pasaulio be šio liudijimo“, – ragino Šventasis Tėvas. Jis pabrėžė, kad šis liudijimas ypač svarbus nešant viltį vargšams, kenčiantiems, apleistiesiems ir tiems, kurie dar negali džiaugtis laisve, tiesa ir taika. „Darydami gera savo artimui, rūpindamiesi dėl bendrojo gėrio, jūs liudijate, kad Dievas yra meilė“, – kalbėjo Popiežius, dar kartą kviesdamas lenkus, vieną katalikiškiausių tautų, „dalytis savo tikėjimo turtais su kitais Europos žmonėmis“.

Pamaldų pabaigoje Šventasis Tėvas pavedė visus jų dalyvius Išganytojo Motinos globai, prašydamas ją vadovauti tikėjimo kelionėje. Po apaštalinio palaiminimo maldininkai sukėlė didžiules ovacijas ir ilgai skandavo „Tegyvuoja Popiežius“, „Lik su mumis“ bei dainavo tradicines dainas, linkėdami Benediktui XVI ilgiausių metų. Tarp susirinkusiųjų buvo daug jaunų žmonių, kurie liko Blonia parke po išvakarėse čia vykusio Benedikto XVI taip pat įspūdingo susitikimo su Lenkijos jaunimu.

Prasmingi palinkėjimai jaunimui

Tame susitikime, vykusiame šeštadienį, gegužės 27-osios pavakarę, dalyvavo apie 700 tūkst. vaikinų ir merginų, tarp kurių taip pat buvo įvairių tautų atstovų. Kaip dalyviai, buvo dar jauni katalikų politikai – Lenkijos premjeras Kazimiežas Marcinkievičius, parlamento vadovas Marekas Jurekas ir vyriausybės vicepremjeras bei švietimo ministras Romanas Giertichas. Ypač pastarasis yra labai populiarus tarp katalikiško Lenkijos jaunimo: R.Giertichas, neseniai pats sukūręs jaunimo organizaciją, dabar vadovauja įtakingajai Lenkijos šeimų lygai. Taip pat būdamas aktyvus „Opus Dei“ sąjūdžio narys R.Giertichas stengiasi ypač jo vadovaujamoje švietimo sistemoje įgyvendinti katalikiškąsias ir patriotines vertybes.

Ne visiems Lenkijoje tai patinka, – dešimtmečius šalį valdžiusi komunistinė nomenklatūra niekur nedingo ir siekia revanšo, – dėl to pasipylė R.Giertichui metami kaltinimai dėl „nacionalizmo“, „antisemitizmo“ ar švietimo sistemos „klerikalizavimo“. O juk iš esmės jaunasis politikas stengiasi įgyvendinti tai, ką popiežius Benediktas XVI vadina ypatingu katalikiškosios Lenkijos pašaukimu liudyti ir skleisti tikėjimą moraliniu reliatyvizmu persismelkusioje visuomenėje. Beje, Šventasis Tėvas pernai R.Gierticho dėdę dominikoną kun. Vojciechą Giertichą paskyrė į svarbų Popiežiaus namų teologo postą. Gerai žinomas katalikiška veikla ir Romano tėvas Maciejus Giertichas, kurį popiežius Jonas Paulius II buvo paskyręs stebėtoju į 1987 metais vykusį pasauliečių problemoms skirtą Vyskupų Sinodą.

Popiežius Benediktas XVI savo kalboje jaunimui Blonia parke aiškino mintį, išsakytą Evangelijoje pagal Matą, apie namą, kuris niekad nesugrius, jei bus pastatytas ant tvirtos uolos. Šventojo Tėvo įsitikinimu, ta uola, ant kurios jauni žmonės turi statyti savo gyvenimo namą, yra Kristus. „Nebijokite remtis Kristumi! Stenkitės, kad Kristus būtų jūsų gyvenimo pagrindas! Įžiebkite savyje troškimą statyti savo gyvenimą ant Jo ir dėl Jo. Kadangi nė vienas, kuris priima Įsikūnijusio Žodžio meilę, nieko negali prarasti“, – aiškino Popiežius, kurio kalba daugelį kartų buvo pertraukta entuziastingų plojimų.

Šventasis Tėvas pripažino, kad toks pasirinkimas dabar nėra lengvas, nes „Jėzus dažnai yra ignoruojamas, išjuokiamas“, paskelbiamas jau nebetinkančiu šioms dienoms ir tuo labiau rytdienai. Tačiau negalima pasiduoti ir nusivilti, nes „tvirtas tikėjimas turi iškęsti bandymus, ir gyvas tikėjimas turi visada augti ir stiprėti“. Matyt, turėdamas galvoje knygos „Da Vinčio kodas“ ekranizaciją, kurioje iškraipomas Šventasis Raštas, popiežius Benediktas XVI ragino jaunus žmones neleisti savęs „apkvailinti tų, kurie nori kompromituoti Kristų prieš Bažnyčią“.

Susitikimo metu Popiežiui buvo įteikta knyga su pasižadėjimais dešimčių tūkstančių jaunų žmonių nevartoti narkotikų. Ši parašų kampanija internetu Lenkijoje buvo suorganizuota laukiant Benedikto XVI vizito. Per sekmadienio šv. Mišias priminęs šią sektiną iniciatyvą, Benediktas XVI jauniesiems piligrimams sakė: „Aš dabar jūsų prašau kaip tėvas – likite ištikimi tam savo pažadui. Tai jūsų gyvenimo ir jūsų laisvės klausimas. Neleiskite sau tapti šio pasaulio iliuzijų aukomis“.

Parapijos reikšmė dvasinei brandai

Lankydamasis Krokuvoje, kur popiežius Jonas Paulius II ėjo kunigišką, vyskupišką ir kardinolišką tarnystę iki išrinkimo į apaštalo šv. Petro sostą, popiežius Benediktas XVI gegužės 27 dieną taip pat buvo nuvykęs į už 60 kilometrų esantį savo pirmtako gimtąjį Vadovicų miestelį. Entuziastingai sutiktas beveik visų 20 tūkstančių vietos gyventojų, ta proga susirinkusių į Vadovicų centrinę aikštę, Šventasis Tėvas jiems sakė, jog norėjo atvykti į šį miestelį ir kartu su visais pasimelsti, kad Dievo tarnas Jonas Paulius II būtų greičiau iškeltas į Bažnyčios altorių garbę, tai yra beatifikuotas ir kanonizuotas.

Savo vizitą Vadovicuose popiežius Benediktas XVI pradėjo nuo vietinės bazilikos, dedikuotos Švč. Mergelės Marijos Nekaltajam Prasidėjimui, kurioje 1920 m. gegužės 18 d. gimęs Karolis Vojtyla buvo pakrikštytas. Pasimeldęs prie krikštyklos ir palikęs įrašą lankytojų knygoje, kurioje taip pat yra ir Jono Pauliaus II parašas, Šventasis Tėvas nuėjo į netoli esančius savo pirmtako gimtuosius namus, kuriuose dabar įrengtas seserų vienuolių prižiūrimas memorialinis muziejus. Klausydamas muziejaus kuratorės, Nazareto kongregacijai priklausančios sesers Magdalenos Želeckos paaiškinimų, popiežius Benediktas XVI apžiūrėjo namo kambariuose išdėstytą ekspoziciją ir paliko įrašą lankytojų knygoje.

Vėliau vykusiame susitikime su miestelio bendruomene Šventąjį Tėvą pristatė Krokuvos arkivyskupas kardinolas S.Dzivišas, kuris pažymėjo, jog Popiežiaus dalyvavimas stiprina visų tikėjimą „kelyje į dangiškojo Tėvo namus“. Savo kreipimesi į Vadovicų gyventojus Benediktas XVI dėkojo Dievui už savo pirmtako Jono Pauliaus II didįjį pontifikatą, kuris iš esmės buvo šventojo krikšto pažadų ištikimas vykdymas. Šventasis Tėvas taip pat pabrėžė, kad jo pirmtako kilni meilė Bažnyčiai faktiškai gimė Vadovicų parapijoje su nuosekliu „sakramentinio gyvenimo patyrimu, evangelizacija ir brandaus tikėjimo formacija“.

Popiežius Benediktas XVI priminė, jog pernai, Romoje lankantis Lenkijos vyskupams su „ad limina apostolorum“ vizitais, jis kvietė dėti daugiau pastangų, kad parapijos taptų tikra „bažnytine bendruomene“, tikra tikinčiųjų šeima su krikščioniškojo gyvenimo ugdymu. Atsisveikindamas su Vadovicų gyventojais Šventasis Tėvas miestelio bažnyčiai padovanojo krikšto liturginius reikmenis, o pats iš Vadovicų merės Evos Filipiak dovanų gavo paveikslą, kuriame pavaizduotas popiežius Jonas Paulius II, besimeldžiantis prie savo namų Vadovicuose lango.

Marija – tikėjimo ir vilties simbolis

Po vizito Vadovicų miestelyje popiežius Benediktas XVI apsilankė ir pasimeldė jo pirmtako Jono Pauliaus II tikėjimo ir kunigystės pašaukimo brandai ypač svarbiose Kalvarijos Žebžidovskos Kristaus Kančios ir Sopulingosios Dievo Motinos bei Lagievnikų Dievo Gailestingumo šventovėse. Pastarojoje Benediktas XVI pasimeldė prie Dievo gailestingumo apaštalės šv. Faustinos Kovalskos relikvijų – prie Gailestingojo Jėzaus paveikslo. Šventovėje Popiežiaus laukė keli šimtai susirinkusių ligonių ir neįgalių žmonių, kuriems tartame žodyje jis pabrėžė dviejų slėpinių – žmogiškosios kančios ir Dievo gailestingumo glaudų ryšį.

„Iš pirmo žvilgsnio šie abu slėpiniai, atrodo, vienas kitam prieštarauja, – kalbėjo Šventasis Tėvas. – Tačiau juos giliau patyrinėjus tikėjimo šviesoje mes atrandame jų abipusę darną, kuri pasiekiama per Kristaus kryžių“. Kaip tik ligoniai, savo kentėjime artimai suvienyti su Kryžiaus kančia, yra tinkamiausi Dievo gailestingumo ir meilės liudytojai. Atsiduodami Dievo gailestingumui, tyloje tardami „Jėzau, pasitikiu Tavimi“, jie visus moko, kad nėra tvirtesnio tikėjimo, aiškesnės vilties ir karštesnės meilės už tikėjimą, viltį ir meilę asmens, kuris savo kentėjimus sudeda į gailestingojo Dievo rankas.

Gegužės 26 dieną pakeliui iš sostinės Varšuvos, kur prasidėjo jo vizitas, į Krokuvą popiežius Benediktas XVI buvo nuvykęs į Lenkijos istorijai ypač svarbią Jasna Guros Dievo Motinos šventovę Čenstakavoje. Ši šventovė, išgarsėjusi stebuklingojo Juodosios Madonos paveikslo malonėmis, pagal populiarumą yra trečioji piligrimystės vieta po Lurdo Dievo Motinos šventovės Prancūzijoje ir Fatimos – Portugalijoje ir ją kasmet aplanko milijonai maldininkų ne tik iš Lenkijos, bet ir iš kitų šalių.

Čenstakavoje susitikęs su Lenkijos vienuolijų narių, seminaristų ir bažnytinių sąjūdžių atstovais, Šventasis Tėvas savo kalboje pažymėjo, kad Švč. Mergelė Marija, kuri buvo kartu su apaštalais Paskutinės vakarienės menėje pirmųjų Sekminių išvakarėse, visus moko pamaldumo ir yra tikėjimo bei vilties simbolis.

„Tikėjimas turi viltį ne tik mūsų sielos atsidavime ir religiniame patyrime, bet pirmiausia mintyse ir veiksmuose, kasdieniniame triūse, kovoje su savo pačių ydomis, bendruomeniniame gyvenime, apaštalavime, nes garantuoja, jog Dievo stiprybė bus įterpta mūsų gyvenime, – kalbėjo Benediktas XVI. – Marija, būdama uoli maldininkė tarp apaštalų, moko mus būti nuoseklius ir tvirtus tikėjime“.

Remdamasis šiuo Dievo Motinos mokymu, Šventasis Tėvas kvietė vienuolijų narius ir nares „saugoti širdyje pašvęstojo gyvenimo primatą“. Tikėjime išgyvenama vienuolystė „artimai suvienija su Dievu, išryškina charizmas“ ir šitaip šią tarnystę padaro ypač vaisingą. Seminaristams popiežius Benediktas XVI linkėjo „neišsigąsti ateities pareigybių ir nežinomybės“. Taip pat nereikia nusivilti dėl pasitaikančio abejingumo sielovadininkų žodžiams bei galimo nepalankumo atvejų. „Pasauliui ir Bažnyčiai reikia kunigų, šventų kunigų“, – pabrėžė Šventasis Tėvas. Pagaliau kreipdamasis į katalikiškųjų sąjūdžių narius, jis tvirtino, jog meldžiasi, kad jie stiprėtų, jų gretos būtų gausesnės ir tarnautų Dievo karalystės reikalui šiame pasaulyje.

Saugoti tikėjimą ir tradicijas

Pagrindinis renginys, popiežiui Benediktui XVI lankantis Varšuvoje, buvo gegužės 26 dieną jo vadovautos šv. Mišios sostinės centrinėje Juzefo Pilsudskio aikštėje, į kurias, nepaisant didelio lietaus, susirinko daugiau kaip 300 tūkst. žmonių. Pradedant pamaldų liturgiją Šventąjį Tėvą sveikino Varšuvos arkivyskupas kardinolas Juzefas Glempas, kuris jį patikino, kad šalies katalikai nori būti tikrais Evangelijos skelbėjais žodžiu ir asmeninio gyvenimo liudijimu kartu su Romos vyskupu, aukščiausiu Katalikų Bažnyčios ganytoju.

Popiežius Benediktas XVI, savo kalbos pradžioje priminęs, jog jo pirmtakas Jonas Paulius II šioje vietoje celebravo Eucharistiją prieš 27 metus, pirmojo pastoracinio vizito į savo tėvynę metu, ir taip inicijavo tą dvasinio atgimimo sąjūdį, kuris sugriovė sovietinio komunizmo sistemą, didžiąją homilijos dalį skyrė dabartinės piligrimystės devizui: „Tvirtai laikykitės tikėjimo“ aptarti. Šventasis Tėvas pabrėžė, jog daugelis drąsių Evangelijos skelbėjų yra paaukoję savo gyvybę dėl ištikimybės Kristaus mokymo tiesai, nes tarp meilės ir tiesos yra stiprus ryšys.

Tačiau taip pat, kaip praėjusiais amžiais, taip ir dabar, „yra žmonių ir jų grupių, kurios menkina senąją Tradiciją, bando falsifikuoti Kristaus mokymą ir pašalinti iš Evangelijos tiesas, kurios, jų požiūriu, pernelyg nepatogios moderniesiems laikams“. Jie bando sudaryti įspūdį, kad viskas reliatyvu ir priklauso nuo istorinės situacijos bei žmogiškojo vertinimo. „Tačiau Bažnyčia negali nutildyti Tiesos dvasios“ ir apaštalų įpėdiniai vyskupai vienybėje su Popiežiumi yra pašaukti ginti Evangelijos tiesą, suvokdami visišką atsakomybę šiam gyvybiškam reikalui. Taip pat ir kiekvienas krikščionis yra įpareigotas išlaikyti ištikimybę Bažnyčios tradicijai ir Kristaus mokymui, „net jei tai yra reiklu ir, žmogiškai kalbant, nelengvai suprantama“. Benediktas XVI kvietė tikinčiuosius nepasiduoti reliatyvizmo bei selektyvaus Šventojo Rašto interpretavimo vilionėms, nes tik tiesos pilnatvė gali atverti kelią į Kristų, mirusį ir prisikėlusį dėl mūsų išganymo. Tik tada tikintieji gali tapti tikrais „meilės civilizacijos“ kūrėjais, kurios centre būtų Kristus.

Priminęs savo pirmtako Jono Pauliaus II žodžius, kad „Lenkija šiomis dienomis yra tapusi ypač atsakinga liudytoja“, popiežius Benediktas XVI homilijos pabaigoje, kaip ir gegužės 28 dieną jo iškilmingose palydose išvykstant į Romą, kvietė lenkus tvirtai saugoti savo tikėjimą ir krikščioniškąsias tradicijas bei jas perduoti ateities kartoms ir visam pasauliui. „Tegu Marija, Lenkijos Karalienė, rodo jums kelią pas savo Sūnų ir lydi jus kelionėje į laimingą, taikią ateitį, – linkėjo Šventasis Tėvas. – Tegu jūsų širdys niekada nenustoja mylėti Kristų ir Jo Bažnyčią“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija