„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2006 birželio 2 d, Nr.3 (29)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

NEUŽMIRŠTIEJI EUROPOS RYTUOSE

Tarptautinis katalikų solidarumas su vargstančiaisiais

Nuotrauka iš „Themenheft Renovabis“

Gegužės 10-14 dienomis Paderborno mieste (Šiaurės Reino–Vestfalijos žemė, Vokietija) pradėta Vokietijos katalikų šalpos fondo „Renovabis“ Sekminių akcija, šiemet vykstanti devizu „Užmirštieji... Europos Rytuose“. Šis Vokietijos vyskupų 1993 metais įkurtas solidarumo su Vidurio ir Rytų Europos žmonėmis fondas dosniai remia sielovadinius, socialinius, švietimo, krikščioniškos žiniasklaidos, pasauliečių veiklos skatinimo ir kitus projektus 27-iose iš komunistinės priespaudos išsivadavusiose šalyse (paramą gauna taip pat ir Kaukazo bei Vidurinės Azijos valstybėse veikiančios bažnytinės organizacijos).

Kasmet vis kitame Vokietijos mieste rengiamos Sekminių akcijos metu „Renovabis“ informuoja apie pagalbos poreikius ateistinių diktatūrų ekonomiškai ir dvasiškai nualintose šalyse, skatina vokiečių visuomenę konkrečiomis aukomis parodyti savo solidarumą su tikėjimo broliais Rytuose. Akcijos metu organizuojamos rinkliavos, už gautus pinigus vėliau finansuojami iš pokomunistinių šalių gauti projektai, specialios „Renovabis“ komisijos pripažinti reikšmingais šalių pateikėjų visuomenių krikščioniškam atsinaujinimui. Į tokias Sekminių akcijas paprastai kviečiami ir pagalbą gaunančių kraštų Bažnyčių, karitatyvinių organizacijų, „Renovabis“ partnerių atstovai, kad gyvais liudijimais pristatytų esamą padėtį ir paramos reikalingumą.

Ši Sekminių akcija yra jau 14-oji. Į ją buvo pakviesti ir dalyvavo Albanijos, Bosnijos, Lenkijos, Lietuvos, Makedonijos, Rumunijos, Rusijos (Karaliaučiaus srities „Caritas“), Ukrainos, Vengrijos bažnytinių ir šalpos bendrijų atstovai. „Renovabis“ organizuotuose renginiuose Paderborne ir aplinkiniuose miestuose dalyvavo, savo šalių sielovadines ir socialines problemas pristatė Skopjės (Makedonija) vyskupas Kiras Stojanovas, Kijevo vyskupas augziliaras Stanislavas Šyrokoradiukas, Telšių vyskupas Jonas Boruta. Lietuvai taip pat atstovavo Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius kun. Vygintas Gudeliūnas ir „Lietuvos Caritas“ generalinis direktorius kun. Robertas Grigas. Susitikimuose su vokiečių visuomene nacionaliniu koloritu ir temperamentingu atlikimu klausytojus sužavėjo lietuvių tautinės muzikos ansamblis „Tuto“ (vadovas Gintaras Vilčiauskas) ir Vengrijos čigonų jaunimo ansamblis „Beaš“ (vadovas Atila Babkovičius).

„Renovabis“ akcijos metu dvasininkai iš Europos Rytų aukojo šv. Mišias Paderborno ir gretimų vietovių parapijose, homilijose dalijosi savųjų Bažnyčių priespaudos ir atgimimo patirtimi, dabartiniais poreikiais, dėkojo Vokietijos katalikams už konkrečia pagalba reiškiamą artimo meilę. Svečiai – karitatyvinių draugijų bendradarbiai susitiko su Elseno ir kitų mokyklų moksleiviais, aplankė Siegeno kalėjimą, kuriame didelę sulaikytųjų dalį sudaro Rytų europiečiai, domėjosi imigrantų problemomis Oerlinghauzeno integracijos centre. Noihauzo pilyje įvyko susitikimas su „Renovabis“ šalpos projektų rėmėjais – aukotojais. Dortmundo katalikų centre surengtas „pasakojimų vakaras“, kurį vedė žinoma Kelno krikščioniškų žiniasklaidos priemonių žurnalistė Melani Vylans. Albanijos, Lenkijos ir Lietuvos atstovai liudijo apie savųjų kraštų religinį ir tautinį išsivadavimą, atsakė į klausimus. Paderborno „Liborianum“ vienuolyno auloje viešoje diskusijoje pakviesti kalbėti Kijevo vyskupas, Ukrainos „Caritas“ prezidentas S.Šyrokoradiukas akcentavo pagalbos nuo radiacijos nukentėjusiems Černobylio vaikams svarbą, o „Lietuvos Caritas“ vadovas kun. R.Grigas aukštai įvertino suteiktą ir numatytą „Renovabis“ paramą kuriant pagalbos tinklą rizikos grupių žmonėms Lietuvoje.

Akcijos atidarymas apvainikuotas šv. Mišiomis Paderborno katedroje sekmadienį, gegužės 14 dieną, kurių metu „Renovabis“ vadovas kun. Ditgeris Demutas padėkojo Vokietijos krikščionims už supratingumą ir norą padėti vargstantiesiems Europos Rytuose. Atsisveikindamas su svečiais, Paderborno arkivyskupas Hansas Jozefas Bekeris savo arkivyskupijos (beje, mininčios 1200 metų įsteigimo sukaktį) vardu įteikė visų viešinčių šalių atstovams po ženklią auką sielovadinei ir karitatyvinei veiklai vystyti.

„Renovabis“ paramos akciją planuojama baigti per Sekmines, birželio 4 dieną, Bambergo mieste.

Beje, šių metų „Renovabis“ Sekminių akcijai skirtame teminiame leidinyje įdėtas gausiai iliustruotas Austrijos žurnalistės Juditos Levonig Lietuvai skirtas straipsnis vokiečių kalba „Sovietmečio tremtiniai – iki šiol diskriminuojami“. Straipsnyje, remiantis interviu su poetu Vytautu Cinausku, gydytoja Nerita Girdauskiene, filologe Irena Tumavičiūte, psichologe Danute Gailiene, istoriku Arvydu Anušausku, prelatu Alfonsu Svarinsku, su tremtinių vaikams skirtos „Lietuvių namų“ mokyklos-internato mokiniais, pasakojama apie XX amžiaus Lietuvos naikinimo dramą ir sunkumus, su kuriais buvę ištremtieji dar vis susiduria tėvynėje.

2005 metais „Renovabis“ surinko ir skyrė 30 mln. eurų 987 projektams Europos Rytuose. Iš šios sumos 13,6 mln. eurų buvo skirta bažnytiniams sielovadiniams uždaviniams, 10,6 mln. eurų – socialiniams ir švietimo projektams, 5,8 mln. eurų – kitiems tikslams (kurti katalikų pasauliečių struktūras, remti krikščionišką žiniasklaidą ir pan.).

Vien tik „Lietuvos Caritas“ veiklai vystyti 2004-2005 metais „Renovabis“ skyrė 151,523 tūkst. eurų. Lėšos panaudotos teikiant pagalbą skurstančioms šeimoms ir gatvės vaikams, prekybos moterimis ir prostitucijos aukoms, kalinių integracijai į visuomenę, taip pat „Caritas“ bendradarbių ir savanorių kvalifikacijai kelti.

„Lietuvos Caritas“ informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija