„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2006 birželio 2 d, Nr.3 (29)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pasisemti patirties – į Maltą

Inesė RATNIKAITĖ

Konferencijai „Evangelizacijos
ugnies atgaivinimas“ vadovavęs
evangelizuotojas iš JAV
Ralfas Martinas

Atstovai iš Lietuvos Juozas
Dapšauskas ir Gintarė
Launikietytė su Maltos
arkivyskupu Džozefu Marsieka

Manoma, kad šioje grotoje
buvo įkalintas apaštalas
Paulius, kuris Maltos
žmones atvertė į krikščionybę

ACCSE – Katalikiškų bendruomenių evangelizacijos mokyklų asociacija kiekvienais metais sukviečia savo narius į tarptautinę konferenciją „ACCSE/2000 Europe“. Šiais metais balandžio 27–30 dienomis vykusios konferencijos tema: „Evangelizacijos ugnies atgaivinimas“ („Rekindling the flame of evangelization”). Į ją buvo pakviesti ir Šiaulių vyskupijos katalikų evangelizacijos centro atstovai. Į konferenciją vyko centro direktorius Juozas Dapšauskas ir centro savanorė Gintarė Launikietytė. Konferencijai kiekvienais metais pasirenkama vis kita šalis. Šiais metais lietuviai skrido į Maltą. Ši saloje įsikūrusi valstybė laikoma viena katalikiškiausių šalių Europoje. Čia žmonės gausiai lanko bažnyčią, draudžiami abortai, labai mažas skyrybų skaičius.

Konferencija vyko jėzuitų rekolekcijų namuose, Mostoje. Kiekvienos šalies atstovams buvo suteikta galimybė apibūdinti savo krašto tikėjimo situaciją, evangelizacijos vaisius, rezultatyvumą. Konferencijoms vadovavo žinomi Bažnyčios veikėjai evangelizatoriai Ralfas Martinas iš JAV bei kunigas Džimis Birminghamas iš Airijos, kuris turi ilgametę patirtį misijose Afrikoje, o dabar yra „Evangelizacija 2000 Afrikai bei Vidurio Rytams“ direktorius. R.Martinas žinomas ir Lietuvoje. Lankėsi čia tris kartus, į lietuvių kalbą išverstos kelios jo knygos. Konferencijos metu R.Martinas kalbėjo apie Šventosios Dvasios veikimą tikinčiųjų bendruomenėje, krikščioniškos šeimos stiprinimo svarbą.

„Kitų šalių patirtis padeda ir mums patiems suvokti savo krašto tikėjimo situaciją, pas mus padarytas sielovados klaidas... Gražūs ir viltingi naujosios evangelizacijos pavyzdžiai kitose šalyse įkvepia ir palaiko norą išmintingai skiepyti krikščionišką žinią besikeičiančioje mūsų šalyje”, – sakė iš konferencijos Maltoje grįžęs Evangelizacijos centro direktorius J.Dapšauskas.

Lietuviai, be patirties, parsivežė ir džiugią žinią: Lietuva yra viena realiausių kandidačių kitų metų ACCSE konferencijai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija