„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2006 birželio 2 d, Nr.3 (29)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Atstatyta Sofijos katalikų katedra

Gegužės 21-ąją Bulgarijos sostinėje Sofijoje buvo konsekruota nauja katalikų katedra, dedikuota šv. Juozapui. Iškilmėms vadovavo specialiai šia proga į Bulgariją nuvykęs Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Andželas Sodanas.

Bulgarijoje šiuo metu yra apie 8 mln. gyventojų, kurių dauguma, daugiau kaip 80 proc., priklauso Stačiatikių Bažnyčiai. Apie 13 proc., daugiausia turkų kilmės bulgarų, išpažįsta islamą. O katalikų tėra tik apie 80 tūkstančių. Šv. Juozapui dedikuota Sofijos katalikų katedra buvo sunaikinta Antrojo pasaulinio karo metu. Pokario metais, valdant komunistams, subombarduotos katedros atstatyti nebuvo įmanoma. Statyba buvo pradėta tik prieš ketverius metus. Kertinį akmenį pašventino popiežius Jonas Paulius II 2002 metų gegužės pabaigoje lankydamasis Bulgarijoje.

Atstatytos katedros konsekravimo iškilmių metu kardinolas A.Sodanas naują katedrą pavadino Bulgarijos krikščioniško atgimimo simboliu. Mažoji Bulgarijos katalikų bendruomenė nori kartu su visais krikščionimis ir visais geros valios žmonėms tarnauti savo šalies gerovei. Nors katalikų nedaug, jų buvimas irgi svarbus ir nepamainomas. Jie, sakė kardinolas, tarsi druskos žiupsnelis arba tarsi truputis raugo; nors jų ir nedaug, jie suteikia skonį.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija