„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 birželio 22 d, Nr.3 (35)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Bažnyčios indėlis į Indijos švietimo sistemą

Indijoje gyvena milijardas ir šimtas milijonų žmonių. Ji pasaulyje yra antra valstybė pagal gyventojų skaičių. 80 proc. indų išpažįsta induizmą, o krikščionių yra apie 2,5 procento. Katalikų yra maždaug 16 mln. 500 tūkst., iš kurių apie 13 milijonų yra lotynų apeigų katalikai. Dauguma krikščionių gyvena miestuose, bet labiausiai išvystyta Bažnyčios Indijoje veiklos sritis – švietimo ir auklėjimo – yra plėtojama ne augančiuose miestuose, o kaime, kur susitelkę apie 70 proc. šalies gyventojų.

Anot Indijos vyskupų konferencijos pirmininko kardinolo Telesforo Topo, švietimas yra raktas į krašto pažangą, o katalikiškas švietimas yra tiesioginė Bažnyčios misijos dalis. Bažnyčiai svarbu plėtoti švietimo apaštalavimą, todėl ji švietimui skiria didžiules jėgas.

Delyje surengtame Vyskupų konferencijos susitikime apie švietimo iššūkius Indijoje kardinolas pristatė Bažnyčios parengtą švietimo programą. Svarbią vietą programoje Bažnyčia skiria vargstančių ir atstumtųjų šeimų vaikų lavinimui. Kardinolas pasidžiaugė tradiciškai sklandžiu Bažnyčios bendradarbiavimu švietimo srityje su krašto vyriausybe ir priminė valstybės pareigą paremti Bažnyčios pastangas, kad švietimas taptų prieinamas visiems.

Bažnyčia Indijoje išlaiko 14 539 mokyklas, iš kurių 448 yra aukštosios. 59,3 proc. katalikiškų mokyklų yra kaimo vietovėse. Katalikų Bažnyčia taip pat išlaiko 543 technikos institutus ir 310 neformalių mokyklų. Tarp visas šias mokyklas lankančių mokinių tik 22,7 proc. yra katalikai, 5,6 proc. – kiti krikščionys. Nekrikščionys sudaro daugiau kaip 70 proc. mokinių. 53 proc. katalikiškas mokyklas lankančiųjų yra induistai, 8,6 proc. musulmonai ir 10 proc. – kitų religijų atstovai. 6,9 proc. Indijos katalikiškų mokyklų mokinių priklauso aukštesniajam visuomenės sluoksniui, 19 proc. – viduriniajam ir 32,4 proc. – žemesniajam. Didžiausia moksleivių grupė, net 41,1 proc., priklauso žemiausiajam, žemiau skurdo ribos gyvenančiųjų sluoksniui.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija