„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 birželio 22 d, Nr.3 (35)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Šiaurės Afrikos vyskupai apie katalikų padėtį

Birželio pradžioje su vizitu „Ad limina“ pas Popiežių atvyko Šiaurės Afrikos regioninės vyskupų konferencijos nariai. Šią vyskupų konferenciją sudaro keturių šalių katalikų bendruomenių ganytojai – Maroko, Tuniso, Alžyro ir Libijos.

Daugiausia Katalikų Bažnyčios narių – apie 100 tūkstančių – yra Libijoje; Maroke ir Tunise – po 20 tūkstančių, o Alžyre – tik apie 3,5 tūkstančio. Libijoje katalikai sudaro beveik 2 proc. gyventojų; kitose trijose šalyse – tik šimtąsias arba dešimtąsias procento dalis.

Krikščionybės kelias į Šiaurės Afriką buvo panašus kaip ir į kitas Romos imperijos provincijas. Kartagina, Hiponas ir kiti miestai greitai tapo svarbiais tikėjimo židiniais, davusiais Bažnyčiai kelis popiežius ir tokias asmenybes kaip šv. Augustiną. XVIII amžiuje Šiaurės Afriką užėmę arabai atnešė islamą ir arabų kalbą bei kultūrą. X-XI amžiuje galutinai išnyko paskutiniai krikščionybės židiniai. Nauja evangelizavimo banga prasidėjo drauge su europiečių kolonializmu. Naujos vyskupijos Šiaurės Afrikoje buvo įkurtos tik XIX amžiuje arba net XX amžiaus pradžioje.

Šiuo metu Maroke yra dvi arkivyskupijos, Alžyre – viena arkivyskupija su trimis vyskupijomis, Tunise – viena vyskupija, o Libijoje veikia trys apaštaliniai vikariatai ir viena apaštalinė prefektūra. Visą Šiaurės Afrikos vyskupų konferenciją sudaro septyni vyskupai.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija