„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2009 m. spalio 2 d., Nr. 2 (43)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Popiežius patvirtino, kad „Kristus yra mūsų viltis“

Mindaugas BUIKA

Į Brno atvykusį popiežių
Benediktą XVI pasitiko dešimtys
tūkstančių piligrimų

Tarp maldininkų – ir jaunieji
čekai su tautiniais rūbais

Didžiausios iškilmės Brno mieste

Įprasta, jog užsienio apaštaliniuose vizituose Popiežius išskirtinį dėmesį skiria liturginėms apeigoms po atviru dangumi, į kurias susirenka minios tikinčiųjų, atstovaujančių vietinei Bažnyčiai. Neseniai popiežius Benediktas XVI lankėsi Čekijos Respublikoje ir vadovavo Eucharistijos aukai Brno miesto Turanio oro uosto teritorijoje. Į rugsėjo 27 dieną aukotas šv. Mišias susirinko apie 150 tūkstančių maldininkų – tai didžiausias religiniame įvykyje dalyvavęs žmonių skaičius per visą šalies istoriją.

Gausios tikinčiųjų, ypač jaunimo, grupės buvo atvykusios iš kaimyninių šalių – Slovakijos, Austrijos, Vengrijos, Lenkijos, Vokietijos – todėl galima sakyti, jog tai buvo tikras Vidurio Europos katalikų susibūrimas. Kartu su Šventuoju Tėvu celebravo 40 vyskupų (dvigubai daugiau nei visoje Čekijoje yra ganytojų) ir apie tūkstantis kunigų, kurių nemaža dalis taip pat buvo užsieniečiai. Sveikindamas Šventąjį Tėvą ir svečius Brno vyskupas Vojtechas Čikrlė priminė, kad jo įpėdinis popiežius Jonas Paulius II buvo aplankęs Čekiją tris kartus (1990, 1995 ir 1997 metais), tačiau į katalikiškąjį Moravijos regioną, kurio centras yra Brno miestas, apaštalo šv. Petro įpėdinis atvyko pirmą kartą. (Visoje Čekijoje po komunistinės ateistizacijos dešimtmečių krikščionys tesudaro tik apie trečdalį gyventojų, tuo tarpu Moravijoje – daugiau kaip 50 proc. Todėl Moravija ir Brno diecezija laikoma Čekijos katalikybės tvirtove.)

Vyskupas V. Čikrlė padovanojo popiežiui Benediktui XVI senovinio pakabinamo kryžiaus kopiją, kurio originalas, menantis Didžiosios Moravijos imperijos krikščioniškuosius laikus, buvo atrastas vykdant archeologinius kasinėjimus. Pati Brno vyskupija buvo įkurta 1777 metais. Šventasis Tėvas įteikė vyskupui savo dovaną: tai liturginiai reikmenys – taurė ir patena. Istorinėse pamaldose, kurių tema buvo „Mūsų viltis yra Kristus“, dalyvavo Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas, Moravijos gubernatorius Michalas Hašekas, Brno meras Romanas Onderka ir kiti oficialūs asmenys.

Sakytoje šv. Mišių homilijoje akcentuodamas vilties svarbą šiandienos visuomenei, popiežius Benediktas XVI rėmėsi Šventojo Rašto bei savo paties enciklikų mokymu (antroji 2007 metais Šventojo Tėvo paskelbta enciklika „Spe Salvi“ kaip tik skirta krikščioniškajai vilčiai). Popiežius priminė, kad „istorija daugelį kartų patvirtino, iki kokio absurdo nusmunka žmogus, kai jis pasirinkindamas sprendimus ir veikdamas neatsižvelgia į Dievą“, t. y. tikrą ir patikimą Viltį. Tada yra sunku kurti visuomenę, kuri remtųsi gėrio, teisingumo ir brolybės vertybėmis, nes  nors žmogus laisvas, tačiau ši laisvė yra labai trapi. Dėl to pirmasis uždavinys yra klausytis Dievo Žodžio, kuris parodo kelią į viltį šimtmečių istorijos eigoje.

Popiežius Benediktas XVI prisipažino, kad sekuliarizuota čekų, kaip ir kitų Europos tautų visuomenė, dabar susiduria su rimtais kultūriniais iššūkiais, kadangi tikėjimas (o kartu ir pati viltis) yra nustumta į privačią sferą. Dabar viešajame gyvenime pasitikėjimas yra sutelktas į vadinamąją mokslo ir ekonomikos pažangą, tačiau „mes visi žinome, kad ši pažanga yra labai dviprasmiška: ji atveria galimybes ne tik gėriui, bet ir blogiui“. Todėl nepaisant visų technologinių laimėjimų, jų nepakanka žmonių moralinei gerovei. Šventasis Tėvas paaiškino, kad dėl visiškos dvasinės laisvės, kaip išganymo garanto, „žmogui reikia išsivaduoti iš materialinio jungo“, ir tai tegali padaryti Dievas, kuris yra Meilė.

Tikėjimą stiprina piligrimystės dvasia

Homilijoje buvo priminti prasmingi Jėzaus žodžiai, iškalti ant Brno katedros, dedikuotos didiesiems apaštalams šv. Petrui ir šv. Pauliui, durų: „Ateikite pas mane visi, kurie vargstate ir esate prislėgti: aš jus atgaivinsiu“ (Mt 11, 28). Šiam Išganytojo meilės kvietimui niekas negali būti abejingas ir jo išsipildymas daugelį kartų buvo patvirtintas. Šiai Evangelijos nešamai vilčiai liko ištikimi tikėjimo liudytojai, kurie aukojosi, kad atstatytų žmogaus orumą ir tautų laisvę“ bei ieškojo Kristuje stiprybės visuomenės atsinaujinimui. Taip pat ir dabartinėje sekuliarizuotoje aplinkoje, kurioje tiek daug susvetimėjimo, tragiškos žmogaus izoliacijos bei meilės stokos, „vien tik Kristus gali būti mūsų viltis“, sakė popiežius Benediktas XVI.

Kviesdamas visus krikščionis skleisti šį Evangelijos mokymą, jis pirmiausia kreipėsi į kunigus, kad jie „liktų intymioje bendrystėje su Kristumi entuziastingai atlikdami savąją tarnystę“. Vienuolijų narius ir nares Šventasis Tėvas ragino liudyti savąjį tikėjimą, „per džiaugsmingą ir nuoseklią evangelinių patarimų praktiką, nurodant, kad mūsų tikroji tėvynė yra Danguje“. Popiežius drąsino ir gausiai susirinkusius jaunus žmones, atvykusius iš visos Čekijos ir kaimyninių šalių, daugelis kurių, laukdami sekmadienio iškilmių, nakvojo tiesiog palapinėse. „Jėzus niekada neapleidžia savo draugų, – kalbėjo jiems Benediktas XVI. – Jis garantuoja savo paramą, kadangi nieko negalima padaryti be Jo. Bet tuo pat metu Jis prašo kiekvieną asmeniškai įsipareigoti skleisti visuotinį Jo meilės ir taikos mokymą“.

Po šv. Mišių prieš kalbėdamas su tikinčiaisiais šventadienio vidudienio „Viešpaties Angelo“ maldą, Šventasis Tėvas pažymėjo, kad šiam Evangelijos skelbimui ir liudijimui įpareigoja regiono apaštalų šv. Kirilo ir šv. Metodijaus bei kitų išpažinėjų ir kankinių brangus paveldas. Popiežius priminė, kad jo pirmtakas Jonas Paulius II kaip tik dėl šių priežasčių prieš du dešimtmečius po komunistinio totalitarizmo žlugimo pirmiausia nusprendė aplankyti Čekoslovakiją, kurioje tikėjimas tuomet buvo naikinamas ypač intensyviai. „Remdamasis mano garbingojo pirmtako idėjomis, kviečiu jus likti ištikimais savo krikščioniškajam pašaukimui ir Evangelijai kuriant solidarią ir taikią ateitį“, – linkėjo popiežius Benediktas XVI. Jis taip pat priminė, kad Moravijoje yra daug Dievo Motinai dedikuotų ir gausiai tikinčiųjų lankomų šventovių ir kad šią piligrimystės dvasią reikia palaikyti bei stiprinti. „Tegul Švč. Mergelė Marija palaiko jumyse visuose tikėjimo liepsną, tikėjimo, kuris yra nuolat stiprinamas liaudiškojo pamaldumo tradicijų, turinčių ištakas praeityje ir teisėtai išlaikytų iki dabarties“, – kalbėjo Šventasis Tėvas. Tėvų ir senelių dvasinis paveldas turi būti saugomas, nes padeda rasti atsakymus į šiandienos klausimus. Baigdamas mąstymus, popiežius Benediktas XVI pavedė Dievo Motinos globai visą čekų tautą ir Bažnyčią ir slovakų, lenkų bei vokiečių kalbomis pasveikino šv. Mišiose dalyvavusius užsienio maldininkus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija