„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2009 m. spalio 2 d., Nr. 2 (43)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

 

Pamaldos nacionalinėje Čekijos šventovėje

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
ir Prahos arkivyskupas kardinolas
Miloslavas Vlkas liturginėse apeigose

Šv. Vaclovo dvasinis paveldas

Popiežiui Benediktui XVI rugsėjo 26-28 dienomis su apaštaliniu vizitu lankantis Čekijoje, ypač daug džiaugsmo vietos katalikams atnešė rugsėjo 28-oji. Kaip tik tą dieną, kai Bažnyčios liturginis kalendorius mini šv. Vaclovą kankinį, čekų tautos dangiškąjį globėją, Šventasis Tėvas aukojo šv. Mišias pagrindinėje jo šventovėje (kankinystės vietoje) Stara Boleslavo miestelyje, 30 kilometrų nuo sostinės Prahos. Pamaldose dalyvavo dešimtys tūkstančių maldininkų (šv. Vaclovo diena Čekijoje yra nacionalinė šventė, nedarbo diena), kurių didelė dalis buvo jauni žmonės. Jiems Popiežius pasakė atskirą kalbą su prasmingais palinkėjimais.


Popiežius patvirtino, kad „Kristus yra mūsų viltis“

Mindaugas BUIKA

Į Brno atvykusį popiežių
Benediktą XVI pasitiko dešimtys
tūkstančių piligrimų

Didžiausios iškilmės Brno mieste

Įprasta, jog užsienio apaštaliniuose vizituose Popiežius išskirtinį dėmesį skiria liturginėms apeigoms po atviru dangumi, į kurias susirenka minios tikinčiųjų, atstovaujančių vietinei Bažnyčiai. Neseniai popiežius Benediktas XVI lankėsi Čekijos Respublikoje ir vadovavo Eucharistijos aukai Brno miesto Turanio oro uosto teritorijoje. Į rugsėjo 27 dieną aukotas šv. Mišias susirinko apie 150 tūkstančių maldininkų – tai didžiausias religiniame įvykyje dalyvavęs žmonių skaičius per visą šalies istoriją.


Ekumeninis esperantininkų kongresas

Jonas PUODŽIŪNAS

Lietuvos atstovai esperantininkų kongrese

Liepos 18–25 dienomis Lenkijoje, Vroclave, Aukštojoje katalikų kunigų seminarijoje, įvyko XIX Ekumeninis esperantininkų kongresas, sujungęs 62-ąjį TKUE (tarptautinį katalikų esperantininkų draugijos) ir 59-tąjį KELI (tarptautinį krikščionių esperantininkų lygos) kongresus. Kongreso tema buvo paimta iš apaštalo Pauliaus laiško korintiečiams: „tikėjimas, viltis ir meilė…“ Kongrese dalyvavo per 200 esperantininkų iš devyniolikos Europos valstybių. Gausiausios delegacijos buvo iš Lenkijos, Rumunijos, Italijos, Lietuvos, Vengrijos, Vokietijos, Čekijos. Tarp dalyvių buvo aštuoni katalikų kunigai, evangelikų-liuteronų, stačiatikių vadovai, esperantininkų religinių krikščioniškų bendruomenių prezidentai, vadovai. Lietuvių grupę sudarė Vilniaus, Kauno, Panevėžio esperantininkai (iš viso 16 žmonių). Dvasinis mūsų vadovas buvo monsinjoras Lionginas Vaičiulionis. Vietiniam kongreso komitetui talkininkavo TKUE prezidentas M. Švačekas (iš Čekijos), KELI prezidentas Ph. Cousson (Prancūzija), TOLE (ortodoksų) prezidentas prof. B. Leonovas (Bulgarija). Giedojimą organizavo katalikų kunigas B. Eichkornas (Vokietija).


Konsekruotas naujasis Helsinkio vyskupas

Turku miesto katedroje konsekruotas
naujasis Suomijos vyskupas
Teemu Sippo yra pirmas suomių
tautybės Helsinkio katalikų
vyskupas nuo reformacijos laikų

Iškilmė vyko rugsėjo 5 dieną senosios Suomijos sostinės Turku miesto katedroje, kitados buvusioje katalikų vyskupo katedroje, dabar priklausančioje liuteronų bendruomenei. Naujojo vyskupo konsekravimui vadovavo Vokietijos Mainco vyskupas kardinolas Karlas Lėmanas, koncelebravo buvęs Helsinkio vyskupas Jozefas Vrobelis ir Kopenhagos vyskupas Česlavas Kozonas. Kartu su negausios Suomijos katalikų bendruomenės atstovais naujojo vyskupo konsekravimo iškilmėse dalyvavo liuteronų ir stačiatikių bendruomenių nariai su savo vadovais – liuteronų vyskupu Jukka Paarma ir stačiatikių vyskupu Leonu.


Konfederacijos pasninkas Šveicarijoje

Šveicarijoje paminėta Konfederacinė padėkos, atgailos ir maldos diena, kai kur vadinama Konfederacijos pasninku. Istoriškai su konfederacijos susikūrimu glaudžiai susijęs ir su valstybingumo minėjimu sutapatintas dienos šventimas iš esmės tebėra religinis, kviečiantis į atsivertimą, prisimenant ne vien dvasines, bet ir aktualias socialines, ekonomines ir politines temas. Šventė siekia XVIII amžiaus pabaigą, o nuo 1832 metų yra minima trečiąjį rugsėjo sekmadienį.


Neapolio katedroje pasikartojo šv. Januarijaus kraujo stebuklas

Rugsėjo 19-osios rytą Neapolio katedrą Italijoje sausakimšai pripildžiusių maldininkų akivaizdoje vėl įvyko šv. Januarijaus kraujo stebuklas – nepraėjus nė valandai nuo tradicinių maldavimų pradžios, 9.57 val. suskystėjo kankinio vyskupo kraujas.

Netoli Neapolio esančio Benevento vyskupas Januarijus kankinio mirtimi mirė 305 metų rugsėjo 19 dieną. 432 metais šventojo kankinio kūnas buvo perkeltas į Neapolio katakombas. Šventasis Januarijus plačiai žinomas ir garbinamas dėl garsaus jo kraujo stebuklo, kuris kasmet pasikartoja. Kraujas yra laikomas dviejuose nevienodo dydžio ir formos hermetiškai uždarytuose stiklo indeliuose. Kraujas, kuris yra sudžiūvęs ir sukrešėjęs, staiga atgyja, tampa skystas, o jo kiekis hermetiškai uždarytuose indeliuose padidėja. Mokslininkai spektroskopiniais tyrimais nustatė, jog indeliuose yra žmogaus kraujas, tačiau nepavyko rasti kokio nors natūralaus sukrešėjusio kraujo suskystėjimo paaiškinimo.


Vengrijos vyskupai apie neopagonybę

Apie tokią grėsmę kalbama vyskupų ganytojiškame laiške, kuris buvo skaitomas visose Vengrijos bažnyčiose. Vyskupai prisipažįsta, kad pastaruoju metu sutelkus dėmesį į visuomenės sekuliarizacijos grėsmę, į vis labiau plintančią hedonistinę pasaulėžiūrą ir konsumizmą, nebuvo pakankamai rimtai įvertintas naujosios pagonybės pavojus. Pasak vyskupų, tai rezultatas komunistų laikais vykdyto krikščioniškų ir tautinių vertybių supriešinimo, siekiant naikinti ir vienas, ir kitas. Iš tiesų krikščionybė praturtino vengrų tautos kultūrą – šiandien be krikščionybės apskritai nebūtų įmanoma suprasti Vengrijos istorijos ir kultūros. Vyskupų įsitikinimu, bandymai kurti vengrišką pagonišką religinį sinkretizmą tėra tik dabartinės reliatyvistinės kultūros elementas. Kaip reliatyvizmo persmelktas kasdienis gyvenimas, taip ir sinkretinė religija norėtų vadovautis tik pasirinktinai susidėliotais tarpusavyje labai skirtingais elementais.


Alba Julia vyskupijai – 1000 metų

Vengrijos valstybę įkūrusio karaliaus šv. Stepono įsteigta, šiuo metu Rumunijos teritorijoje esanti Alba Julia vyskupija švenčia savo tūkstantąsias metines. Pagrindinis jubiliejaus minėjimas vyko rugsėjo 29 dieną, švenčiant vyskupijos dangiškojo globėjo arkangelo Mykolo šventę. Tądien iškilmingoms Mišioms Alba Julia katedroje vadovavo popiežiaus legatas, Šventojo Sosto Vienuolijų kongregacijos prefektas kardinolas Francas Rodė.


Džono Bredburno atminimas: poetas klajūnas ir tvirtas Kristaus mokinys

Londone, Vestminsterio katedroje, paminėtas Džono Bredburno, misionieriaus pasauliečio, atminimas ir 30-osios mirties metinės, tarsi atsiliepiant į ką tik popiežiaus Benedikto XVI paskelbtą žinią Pasaulinei misijų dienai „Tautos vaikščios jo šviesoje“. Žinioje Šventasis Tėvas, be kitų dalykų, ragino atsiminti „tuos misionierius, kurie dėl Dievo karalystės liudijimo yra persekiojami, įkalinami, kankinami ir net žudomi“.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija