„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2009 m. spalio 2 d., Nr. 2 (43)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Konfederacijos pasninkas Šveicarijoje

Šveicarijoje paminėta Konfederacinė padėkos, atgailos ir maldos diena, kai kur vadinama Konfederacijos pasninku. Istoriškai su konfederacijos susikūrimu glaudžiai susijęs ir su valstybingumo minėjimu sutapatintas dienos šventimas iš esmės tebėra religinis, kviečiantis į atsivertimą, prisimenant ne vien dvasines, bet ir aktualias socialines, ekonomines ir politines temas. Šventė siekia XVIII amžiaus pabaigą, o nuo 1832 metų yra minima trečiąjį rugsėjo sekmadienį.

Šalies katalikų ganytojai Konfederacijos pasninko dienos proga paragino tautiečius siekti pasaulio susitaikymo pradedant nuo susitaikymo dvasios ugdymo šeimose. Ganytojai šventės proga Fribūre paskelbtame laiške išreiškė viltį, jog Bažnyčia gebės tapti susitaikymo pavyzdžiu ir raugu.

Laiške vyskupai apžvelgė karus ir konfliktus Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje ir Azijoje. Priminę, jog šiemet minimi JT Generalinės Asamblėjos paskelbti Tarptautiniai susitaikymo metai, Šveicarijos katalikų ganytojai pakartojo episkopato teisingumo ir taikos komisijos paskelbtus siekius „darbuotis vardan teisingumo, taikos ir susitaikymo pasaulyje ir mūsų šalyje“.

Laiške ganytojai užsiminė ir apie kai kurias šveicarų visuomenės problemas: įtampą dėl imigrantų bei socialinius ir politinius kivirčus tarp prancūziškos, vokiškos ir itališkos Šveicarijos. Tačiau, pasak vyskupų, daugiau rūpesčių kelia šeimų nesitarimai, kylantys tarp tėvų ir vaikų ir tarp brolių ir seserų dėl palikimų. Ištuokų skaičiaus augimą Šveicarijoje ganytojai pavadino daugiausia rūpesčio keliančia tema.

Reikia ne tik didelių tarptautinių akcijų už taiką – reikia pradėti nuo šeimos, nuo darbo vietos ir nuo parapijos, nes tik čia pradėtos susitaikymo pastangos galės būti sėkmingos ir kitose sferose. Tačiau bet kokios pastangos išgydyti visuomenę turi prasidėti nuo atleidimo, priminė Šveicarijos katalikų vyskupai.

Pagal VR pranešimus 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija