„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2010 m. balandžio 9 d., Nr. 1 (44)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Velykos Indijoje, Pakistane, Egipte, Irake ir Nigerijoje

Ne visiems katalikams šv. Velykos yra rami, džiugaus susikaupimo diena. Kai kuriuose pasaulio regionuose jas lydi ir nerimas. Indijos Andhra Pradeš valstijos sostinės Haidarabado arkivyskupas Marampudis Džodžis per Šv. Velykas paprašė policijos apsaugos. Neseniai šiame mieste vyko induistų ir musulmonų susirėmimai, tebetvyro įtampa, kai kuriuose rajonuose uždrausti didesni vieši susibūrimai.

„Tylios“ Velykos buvo ir Pakistane. Tokios buvo ir praėjusios Šv. Kalėdos, kai po radikalių grupių išpuolių prieš krikščionis Pakistano katalikų ganytojai buvo priversti kreiptis į tikinčiuosius ir kviesti juos švęsti „tyliai“, nepuošiant namų, nerengiant didelių viešų renginių gatvėse. Taip tikėtasi sumažinti prievartos galimybę. Gavėnia nebuvo rami, o Šv. Velykų šventė buvo santūri. Pakistane per Velykas prisiminti du krikščionys, kurie neseniai buvo sudeginti gyvi, nes atsisakė priimti islamo religiją. Anot Faisalabado vyskupo Džozefo Koutso, krikščionys gyvena viltimi, nes jų tikėjimas tvirtas. Vietos krikščionys teigia, kad geriau mirti bažnyčioje nei namuose.

Optimistiškiau apie Šventąją Savaitę pasakojo Luksoro miesto Egipte koptų katalikų vyskupas Džoanis Zakarija. Sausio mėnesį Luksore per stačiatikių Kalėdas buvo surengtas išpuolis, nusinešęs šešių krikščionių ir vieno policininko musulmono gyvybes. Tačiau pastaruoju metu didesnių incidentų nebuvo ir vyskupas pasakojo per kelias paskutines dienas aplankęs apie dvidešimt parapijų, kai kur aukojęs šv. Mišias, įšventinęs du diakonus. Velykų dienos Mišios buvo švenčiamos didžiausioje Luksoro bažnyčioje, nes vyskupija neturi tikros katedros. Pasak vyskupo Dž. Zakarijos, Velykų sekmadienį atvyko apie 50 vietos valdžios, tarp jų gubernatoriaus ir policijos vadovo, kitų religijų atstovų delegacijos, kurie jį ir krikščionių bendruomenę pasveikino su šventėmis. Panašiai ir jis pats einąs sveikinti musulmonų bendruomenės per musulmonų šventes. Anot ganytojo, tokie geranoriškumo ir draugystės ženklai po nesenų išpuolių tapo itin reikšmingi.

Velykos Irake – tai vilties šaltinis šalyje gyvenantiems krikščionims. Kaip pasakojo Bagdado chaldėjų patriarcho vikaras vysk. Šlemonas Vardunis, be vilties žmonės nebūtų išgyvenę ten, kur vis nesiliauja teroristiniai išpuoliai. Pasak chaldėjų vyskupo, Velykos yra tikras vaistas, gydantis žaizdas. Vyskupas prisiminė prieš mėnesį nužudytą vieno kunigo brolį ir jo sūnus bei arkivyskupą Paulą Faradžą Rahą, kuris buvo pagrobtas ir vėliau nužudytas. Vyskupas išreiškė viltį, kad nužudytųjų auka išprašys gailestingąjį Dievą Irako valdžios žmonėms suteikti išminties.

Nigerijoje, kur pastaruoju metu per susirėmimus žuvo daugiau kaip 500 žmonių, religiniai ir politiniai lyderiai kviečia į susitaikinimą. Abudžos arkivyskupas Džonas Olorunfemis Onaijekanas viliasi, kad prisikėlusio Kristaus šviesa išsklaidys tamsumą bei sumaištį ir smurtas bus sustabdytas.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija