„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2010 m. balandžio 9 d., Nr. 1 (44)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Popiežiaus patarimai jauniems žmonėms

Mindaugas BUIKA

Šventasis Tėvas laimina jauną šeimą

Popiežius Benediktas XVI
su jubiliejinės Jaunimo
dienos dalyviais Romoje

Jaunieji italų katalikai
įneša Jaunimo dienos kryžių

Kryžius – tradicinis Pasaulinės
jaunimo dienos simbolis

Nebijoti kelti klausimų

Praėjęs Verbų sekmadienis, Kristaus įžengimo į Jeruzalę liturginis minėjimas Romoje buvo celebruojamas ir kaip Pasaulinė jaunimo diena. Šią tradiciją Dievo tarnas popiežius Jonas Paulius II inicijavo 1985 metais, kuriuos Jungtinių Tautų Organizacija buvo paskelbusi Tarptautiniais jaunų žmonių metais. „Tai buvo pranašiška iniciatyva, atnešusi gausių vaisių, leidusi naujoms krikščionių kartoms susiburti, išgirsti Dievo Žodį, atrasti Bažnyčios grožį, gyvai patirti tikėjimą ir dėl to apsispręsti visiškai save atiduoti Kristui“, – rašo popiežius Benediktas XVI šiemetinės, jubiliejinės 25-osios Pasaulinės jaunimo dienos proga paskelbtame kreipimesi. Šventasis Tėvas siūlo apmąstyti šv. Morkaus evangelijoje aprašytą Jėzaus susitikimą su jaunuoliu, kuris jo klausė: „Gerasis Mokytojau, ką turiu daryti, kad laimėčiau amžinąjį gyvenimą?“ (Mk 10, 17). Panašią temą jau gvildeno ir Jonas Paulius II savo garsiajame Laiške jaunimui „Dilecti amici“ (1985 m. kovo 31 d.) pirmajai Pasaulinei jaunimo dienai. Gausiai cituodamas minėtą laišką popiežius Benediktas XVI pabrėžia kiekvieno jauno žmogaus dvasinio dialogo su Išganytoju svarbą, nes „krikščionybė pirmiausia yra ne moralizavimas, bet patyrimas Jėzaus Kristaus, asmeniškai mylinčio jaunus ir senus, turtingus ir vargšus; mylinčio mus net tada, kai nuo Jo nusigręžiame“.

Kaip Evangelijoje minimas jaunuolis, kiekvienas jaunas žmogus yra kupinas  entuziazmo, svajonių, vilčių. Bet dažnai jis būna atsidūręs „nestabilumo, sąmyšio ar kančios situacijoje“, todėl jam natūraliai rūpi ir tikrosios gyvenimo prasmės klausimas. „Nebijokite kelti tokių klausimų! Užuot prislėgę, jie išreiškia didžius siekius, glūdinčius jūsų širdyje“, – pataria Šventasis Tėvas, kartu užtikrindamas, kad Jėzus duos atsakymus kiekvienam, kaip tam Evangelijoje minimam jaunuoliui. Ypač kada tie klausimai ne paviršutiniški, bet gilūs, išreiškiantys autentiškus žmogaus lūkesčius.

„Esame pašaukti į amžinybę“

Evangelijos jaunuolio klausimas, ką turiu daryti, kad laimėčiau amžinąjį gyvenimą, daugeliui jaunų žmonių atrodo tolimas, nes jie užsiėmę kasdieniais rūpesčiais ir trumpalaikių malonumų paieška, pripažįsta Šventasis Tėvas. Tačiau tie galutinės ateities klausimai neišvengiamai iškyla skausmingomis būties akimirkomis, išgyvenant nesėkmę ar nusivylimą, kenčiant dėl artimo asmens netekties. Tada išryškėja antgamtinė žmogaus paskirtis, skatinanti įprasminti žemiškąją egzistenciją ir kartu jos nesuabsoliutinti, nes Dievas mums rengia didesnę perspektyvą.

„Brangūs jaunuoliai, raginu jus neužmiršti šios jūsų gyvenimo perspektyvos: esame pašaukti į amžinybę, – rašo popiežius  Benediktas XVI savo kreipimesi. – Dievas mus sukūrė, kad amžiais būtume su Juo kartu. Toks supratimas padės jums visapusiškai įprasminti savo pasirinkimus ir suteikti gyvenimui kokybę“. Šventasis Tėvas pirmiausia primena galimą kunigiškos tarnystės pasirinkimą, kuri ypač įprasmina paties Jėzaus kvietimą jaunuoliui sekti Jį: „Jėzus visada nenuilstamai meiliai žvelgia ir kviečia būti Jo mokiniais, tačiau kai kuriems siūlo radikalesnį apsisprendimą. Šiais Kunigų metais norėčiau paraginti jaunuolius būti dėmesingais, jei Viešpats kviečia didžiai dovanai – tarnaujamajai kunigystei – ir būti pasirengusius dosniai ir entuziastingai priimti šį ypač karštos meilės ženklą“. Nurodęs į galimą vienuoliškojo gyvenimo kelią, kuris geba suteikti stiprų džiaugsmą tam, kuris drąsiai atsiliepia, Benediktas XVI teigia, kad daugumai vis dėlto skirtas pašaukimas į santuoką. Šį pasirinkimą  taip pat reikia priimti su tvirtu tikėjimu ir įsipareigojimu, nes jam reikalinga didžiulė meilė, ištikimybė ir atvirumas gyvybės dovanai, kuri yra turtas ir malonė visuomenei bei Bažnyčiai. Kiekvienu atveju Viešpats ragina jaunus žmones neprisirišti prie materialinių gėrybių, (ko, deja, Evangelijos jaunuolis nesugebėjo padaryti), „kviečia sekti Jį konkrečiais veiksmais, mylėti Jį labiau už viską ir tarnauti Jam savo broliuose“. Jėzus taip pat primena, kad svarbiausia sąlyga amžinajam gyvenimui laimėti yra Dešimties įsakymų laikymasis. „Tai esminės gyvenimo meilėje gairės, leidžiančios aiškiai atskirti gera nuo bloga ir statydinti tvarų bei ilgalaikį veiksmų projektą“, – paaiškina Šventasis Tėvas. Dabartinėje sekuliarizacijos aplinkoje Dekalogo nuorodų laikymasis nėra lengvas, kadangi paplitusi nuostata siūlo laisvę, atsietą nuo vertybių. Bet tokio pasiūlymo priėmimas atveda į  geismų, nežabotų malonumų, pinigų ir galios siekio vergystę. Pasukęs šiuo faktiškosios stabmeldystės keliu, žmogus nebegali įgyvendinti savo pradinio pašaukimo mylėti, perspėja jaunimą popiežius Benediktas XVI.

Neatsisakyti jaunatviško idealizmo

Baigiamojoje kreipimosi dalyje Popiežius ragina neatsisakyti jaunystei būdingo entuziazmo ir idealizmo. Tai nėra lengva dabartinės ekonominės krizės ir kitų problemų akivaizdoje, kai dažnas jaunas žmogus jaučias nuskriaustas ir bejėgis. (Pavyzdžiui, paskutiniais statistiniais duomenimis, Europos Sąjungos  šalyse 20–25 proc. žmonių, jaunesnių nei 25 metai amžiaus, yra bedarbiai. O Latvijoje ir Ispanijoje nedarbo lygis tarp jaunimo siekia netgi 40 proc.) Žinoma, socialinės problemos reikalauja neatidėliotinų politinių sprendimų, apie juos Popiežius rašo savo naujoje enciklikoje „Caritas in veritate“. Jauniems žmonėms jis priminė svarbiausias nuostatas kuriant bendrąją gerovę visiems: teisingas gėrybių paskirstymas, finansinių mechanizmų kontrolė, žmogaus darbo kilnumo skatinimas, tarnavimas gyvybės kultūrai ir kt.

Jaunimas gali ir turi prisidėti prie šių klausimų sprendimo kuriant teisingesnį ir brolišką pasaulį. „Tai reiškia ne vien herojiškus ar nepaprastus darbus, bet pirmiausia savo talentą ir galimybių panaudojimą siekiant pažangos, tikėjimo ir meilės srityje“, – pažymi Šventasis Tėvas. Svarbu visuose sunkumuose neprarasti drąsos, neatsisakyti jaunatviškų svajonių ir puoselėti savo širdyse didelį brolybės, teisingumo ir meilės troškimą. Ateitis priklauso jaunimui ir pirmiausia tikinčiam jaunimui, nes Viešpaties suteiktos dovanos, įgiję pilną sklaidą per susitikimą su Kristumi, gali įkvėpti pasauliui autentišką viltį.

Dar kartą priminęs Kunigų metų minėjimą, popiežius Benediktas XVI pakvietė jaunus žmones geriau pažinti šventaisiais paskelbtų kunigų gyvenimą, kaip jie, būdami ištikimi Dievui ir Bažnyčiai, vadovaudamiesi tikėjimo, vilties ir meilės vertybėmis, atliko didžius darbus. „Kristus kiekvieną iš jūsų kviečia įsipareigoti drauge su Juo pačiu prisiimti atsakomybę meilės civilizacijos statybai, – patikina Šventasis Tėvas. – Jei laikysitės Jo žodžio, jūsų kelias bus apšviestas ir ves į aukštus tikslus, suteikiančius džiaugsmo ir pilnatviškai įprasminančius gyvenimą“.

Savitvarda ir tobulumo siekis

Ruošdamasis Pasaulinės jaunimo dienos minėjimui popiežius Benediktas XVI kovo 26 dieną Šv. Petro aikštėje susitiko su Lacijo regiono jaunimu. Šventasis Tėvas kalbėdamas ekspromtu atsakinėjo į vaikinų ir merginų jam užduotus klausimus. Vienas vaikinas prisipažino, jog kartais atrodo, kad Bažnyčios reikalavimai yra dideli, atsisakyti gundančių malonumų yra nelengva. Atsakydamas Popiežius pažymėjo, kad atsisakymai gali būti įveikiami ir netgi tapti nuostabūs, jeigu yra aiškus laimėjimo tikslas. Jis priminė apaštalo šv. Pauliaus pasakojimą (plg. 1 Kor 9, 24–25), kaip varžyboms besirengiantys atletai laikosi griežtos disciplinos, nuolat mankštinasi ir daug ko atsisako. Tai yra aiški motyvacija atsisakymui, savitvardai ir netgi aukai. Panaši tiesa, anot Benedikto XVI, galioja ne tik sporte, bet ir visose gyvenimo srityse, profesinėje veikloje, meno ir kultūros srityse ir dvasinėje plotmėje. Pati egzistencija, buvimas savimi, buvimas asmeniu reikalauja teisingų atsisakymų, kad pasiektume tobulumą, apie kurį kalba Dievo Žodis. Šventasis Tėvas pastebėjo, jog kartais atrodo, kad narkotikai, alkoholis, seksas, pinigai, tinginystė atrodo kaip laisvės išraiška. „Tačiau iš tikrųjų polinkis į juos yra ne laisvės veikimas, bet vergijos pradžia, kuri tampa vis sunkiau įveikiama“. Tikrą sėkmę garantuoja visų tų pagundų atsisakymas, nes tai yra žengimas į gėrį, kuris kuria tikrą laisvę ir daro gyvenimą nuostabų, mokė Popiežius.

Taigi, sakymas „ne“ kai kuriems dalykams kartu yra tarimas „taip“ tikrajam gyvenimui, ką patvirtina ir Bažnyčios šventųjų pavyzdžiai. Šv. Pranciškus, palaimintoji Motina Teresė ir daugybė kitų atsisakė savęs, įveikė iškilusias pagundas ir tapo ne tik patys laisvi, bet ir turtu pasauliui, galintys parodyti ir mums, kaip turime gyventi, kalbėjo Benediktas XVI. Jis kvietė melstis, kad Viešpats visada duotų tokių gėrio pavyzdžių, kurie padėtų atrasti tikrąjį gyvenimo džiaugsmą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija