„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2010 m. balandžio 9 d., Nr. 1 (44)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pietų Amerikoje

Kolumbijoje ir Brazilijoje nužudyti kunigai

Kovo 20 dieną Kolumbijos sostinės Bogotos centre kunigas Luis Enrikė Pineda buvo užpultas, apiplėštas bei sužeistas peiliu. Nuo durtinių žaizdų jis mirė ligoninėje. 57 metų Pineda priklausė saleziečių kongregacijai, savo gyvenimą buvo pašventęs darbui su jaunimu.

O kovo 24 dieną Kolumbijos šiaurėje, Turbo mieste, Kurulao parapijos namuose buvo rastas kun. Romano de Jesus Zapatos kūnas. Žmogžudystė nėra susijusi su apiplėšimu, nes vertingi daiktai nepavogti. Žmogžudystės motyvas kol kas nėra aiškus.

Iš viso pernai Kolumbijoje nužudyti šeši kunigai.

Kitoje Pietų Amerikos valstybėje Brazilijoje, Volta Redonda vietovėje, 80 kilometrų nuo Rio de Žaneiro, kovo 16 dieną buvo nužudyti kartu automobiliu važiavę kunigas ir katechetas. Kunigas Dejair Gonsalves de Almeda (32 metų) ir katechetas Epaminondas Markesas da Silva (26 metų) buvo užpulti sekmadienio ryte, kai apsilankę vienoje bendruomenėje grįžo į miestą. Užpuolikai norėjo pinigų. Pagrobę kunigą ir katechetą privertė kartu su jais važiuoti iki parapijos namų, kur esą turėjo būti nemažai pinigų. Tačiau jų neradę, savo aukas paprasčiausiai sušaudė. Katechetas mirė iš karto, o kunigą dar spėta nuvežti iki ligoninės, tačiau išgelbėti jo nepavyko.

Volta Redonda vyskupui teko darsyk pasmerkti prievartą. Viena vertus, jis kvietė viešosios tvarkos palaikymo institucijas labiau rūpintis saugumu, kita vertus, prašė tikinčiųjų nepasiduoti pykčio ir keršto jausmams, o išlaikyti ir liudyti taikos nuostatą.

Parengta pagal VR informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija