„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2010 m. balandžio 9 d., Nr. 1 (44)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Centrinėje Amerikoje

Arkivyskupo Oskaro Romero 30-osios mirties metinės

Prieš 30 metų San Salvadoro arkivyskupas Oskaras Arnulfas Romeras buvo nušautas aukodamas šv. Mišias ligoninės koplyčioje. Išvakarėse savo pamoksle jis ragino Salvadoro kareivius vadovautis Dievo valia ir nepaklusti įsakymui žudyti. Šiais metais kovo 24 dieną minint jo mirties trisdešimtmetį San Salvadore buvo švenčiamos iškilmingos šv. Mišios, kurių metu prezidentas Mauricio Funes vyriausybės vardu paprašė atleidimo už arkivyskupo nužudymą. Šalies parlamento dekretu kovo 24-oji paskelbta arkivys-kupo Oskaro Arnulfo Romero y Galdamez diena.

Oskaras Romeras gimė 1917 metų rugpjūčio 15 dieną septynių vaikų šeimoje. 1942 metais buvo įšventintas kunigu Romoje, studijavo asketinę teologiją. Grįžęs gimtinėn darbavosi parapijoje, vėliau buvo paskirtas San Salvadoro seminarijos rektoriumi. 1966 metais buvo išrinktas El Salvadoro vyskupų konferencijos sekretoriumi, redagavo arkivyskupijos laikraštį „Orientación“. 1970 metais Oskaras Romeras paskirtas San Salvadoro vyskupu augziliaru, o po penkerių metų perkeltas vadovauti Santiago de Maria vyskupijai. Nuo savo paskyrimo San Salvadoro arkivyskupu 1977 metais jis dažnai susikirsdavo su valdančiuoju kariniu režimu. Kai tų pačių metų kovą buvo nužudytas arkivyskupui pažįstamas jėzuitų kunigas Rutiljas Grandė, nebuvo atliktas oficialus jo nužudymo aplinkybių tyrimas. Tada arkivyskupo Romero vadovaujama Bažnyčia ėmėsi registruoti žmogaus teisių pažeidimus. Žmonės šalyje dingdavo be pėdsakų, o spauda buvo cenzūruojama.

Šaltojo karo laikais centrinės Amerikos periferijoje arkivyskupas O. Romeras gyveno tuo tikėjimu, kurį skelbė. 1993 metais buvo pradėta jo beatifikacijos byla San Salvadore: ištirti arkivyskupo raštai bei pasisakymai ir apklausti jo pažįstami bei kolegos. Po ketverių metų byla perduota Šventajam Sostui ir popiežius Jonas Paulius II suteikė jam Dievo tarno titulą.

Liuteronų, Senkatalikių ir Anglikonų Bažnyčios mini arkivyskupo Romero kankinystę kovo 24 dieną. Jo skulptūra buvo atidengta 1998 metų liepą Londone ir stovi virš vakarinio Vestminsterio abatijos įėjimo tarp kitų šiuolaikinių tikėjimo kankinių: Martino Liuterio Kingo ir Ditricho Bonhoferio.

Parengta pagal VR informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija