„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2014 m. rugpjūčio 22 d., Nr. 4 (54)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Popiežiaus šv. Pijaus X 100-osios mirties metinės

Popiežius šv. Pijus X

Rugpjūčio 20-ąją sukanko 100-osios šventojo popiežiaus Pijaus X mirties metinės. Popiežiškoji istorinių mokslų akademija jubiliejinę sukaktį paminėjo konferencija „Šv. Pijus X – Popiežius reformatorius naujojo amžiaus iššūkių akivaizdoje“, pristatyta Vatikane.

Popiežius Pijus X mirė 1914 metų rugpjūčio 20-osios naktį, ką tik prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui. Jis buvo pirmasis naujųjų laikų Popiežius, kilęs iš valstiečių. Tokios pat kilmės buvo ir po 65 metų į Romos vyskupo sostą išrinktas šv. Jonas XXIII, tačiau Pijus X (Juozapas Melchioras Sarto) buvo vienas iš pirmųjų, perėjęs visus pastoracinės tarnystės etapus, nuo kunigo kapeliono ir klebono iki Popiežiaus.

Juozapas Melchioras Sarto gimė Riezėje, Trevizo provincijoje, Italijos šiaurės rytuose 1835 metų birželio 2 dieną. Buvo Tombolo kapelionas, Salcano klebonas, Trevizo kancleris ir kanauninkas, Mantujos vyskupas, kardinolas ir Venecijos patriarchas.

Patriarchas J. M. Sarto buvo išrinktas Popiežiumi 1903 metais vietoj 93 metų Leono XIII labai dramatiškoje konklavoje, kurioje bene paskutinį kartą buvo taikyta išimtinė katalikiškos valstybės teisė nepritarti kandidatui. Apie tai kalbėta mokslinėje konferencijoje, pristatant ligi šiol neskelbtas istorines žinias iš Krokuvos arkivyskupijos archyvo fondų. Tapęs popiežiumi Pijus X, tuojau pasirūpino, kad ateityje tokios situacijos negalėtų daugiau kartotis.

Pijus X iki išrinkimo ir po jo iš esmės buvo sielovadininkas, kuriam pirmiausia rūpėjo sielų gerovė ir kurio veiklą ir siekius taikliai atspindi jo paties pasirinktas garsusis šūkis „Instaurare omnia in Christo“ (visa atnaujinti Kristuje). Atsinaujinimo Kristuje programą šv. Pijus X vykdė skaitlingomis reformomis, kuriomis Bažnyčioje pirmumas buvo sugrąžintas dvasinei sferai ir krikščioniškumo visuomenėje ugdymui. Tuo tikslu jis paskelbė ir įvykdė pirmą Romos kurijos reformą po daugiau kaip trijų šimtmečių, nurodė parengti kanonų tiesės kodeksą, kuris buvo užbaigtas kitame pontifikate, skatino vaikų Komuniją, dažną Eucharistijos priėmimą, Katalikų akcijos veiklą, parengė liturgijos reformą, skatino giedojimą ir sakralinę muziką, įvedė vaikų ir jaunimo katekizavimą.

1914-ųjų vasarą po Sarajevo pasikėsinimo ir Austrijos invazijos į Serbiją prasidėjo karas, greitai išplitęs po Europą. Senyvas ir ligotas Popiežius laiške viso pasaulio katalikams „Dum Europa“ dar spėjo paraginti karštai melstis, kad liautųsi karo veiksmai, kreiptis į Taikos kunigaikščio Kristaus malonės ir gailestingumo sostą.

Pijus X buvo paskelbtas palaimintuoju 1951-aisiais ir šventuoju 1954 metais.

Pagal Vatikano radijo informaciją 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija