"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. balandžio 11 d., Nr. 4 (29)

PRIEDAI









Naujoji ,,Mis Amerika“ ragina jaunimą nepradėti lytinių santykių iki vestuvių

22 metų Erika Harold rugsėjo mėnesį Atlantik Sityje buvo karūnuota 2003-iųjų ,,Mis Amerika“
,,Mis Ameriką“ Baltuosiuose rūmuose priėmė prezidentas Džordžas Bušas

22 metų Erika Harold rugsėjo mėnesį Atlantik Sityje buvo karūnuota 2003-iųjų ,,Mis Amerika“. Ši Ilinojaus universitete politikos mokslų bei teisės studijas bakalauro diplomu baigusi gražuolė žiniasklaidoje liaupsinama esanti ne tik graži, bet ir protinga. Vienu savo pagrindiniu tikslų šiems metams ji pasirinko skatinti jaunimą nepradėti lytinių santykių iki vestuvių. Konkursų ,,Mis Amerika“ organizatoriai jau ne kartą buvo kaltinami seksualiniu priekabiavimu bei kitais panašiais nusikaltimais. Todėl dabar jie pernelyg nelinkę žavėtis naujosios grožio karalienės pozicija.
Vos gavusi karūną, Erika pirmojoje spaudos konferencijoje pareiškė agituosianti jaunimą nepradėti lytinių santykių iki vedybų. Ji žada apie tai kalbėti nuolat ir nepaisyti grožio konkurso organizatorių protestų. Žurnalistai Eriką lygina su 1998-aisiais ,,Mis Amerika“ karūnuota Keite Šindl, kuri ragino imtis AIDS prevencijos. Tiesa, ši gražuolė palaikė prezervatyvų bei vienkartinių švirkštų dalijimą.
Naująją ,,Mis Ameriką“ Baltuosiuose rūmuose priėmė prezidentas Džordžas Bušas, kuris sakosi kartu su žmona jau kurį laiką sekęs Erikos viešąją veiklą. E.Harold teigia, kad krikščioniški įsitikinimai jai neleidžia ikivedybinio sekso toleruoti kaip visiems suprantamo dalyko. Mergina lankosi vidurinėse mokyklose ir ten demonstruoja specialią dešimties minučių programą, kurią palydi jos pačios atliekami muzikiniai kūriniai. Tiesa, grožio konkursų organizatorius labiau džiugintų grožio karalienės kalbos apie taiką pasaulyje. Tuo tarpu Kongreso nariai naujajai ,,Mis Amerikai“ siunčia drąsinančius laiškus, kuriuose ragina jokiu būdu ir jokiomis aplinkybėmis neišsižadėti savo tikėjimu paremtų principų. E.Harold pasižadėjo viešai kalbėti ir apie susilaikymą nuo alkoholio bei narkotikų. Ji sakosi nenorinti veidmainiauti, todėl nepaklūsianti reikalavimams apie tai nekalbėti. Seksualinio švietimo mokyklose šalininkai vis garsiau prabyla, kad ši mergina turėtų netekti karūnos. Tačiau E. Harold jaučia, kad ją palaiko ir jai pritaria daugybė jaunuolių JAV bei kitose šalyse.
Briuselyje, pietaudama su įvairių tarptautinių organizacijų, ginančių nukentėjusiųjų nuo bet kokios prievartos interesus, atstovais, Erika papasakojo ir apie tai, kad dar besimokydama devintoje klasėje susidūrė su seksualiniu priekabiavimu, buvo pravardžiuojama ir net susilaukė grasinimų su ja susidoroti.
E.Harold priešai ir oponentai kaltina ją ėmus kalbėti šiomis temomis tik tada, kai ji jau buvo tapusi ,,Mis Ilinojus“. Artimieji teigia, jog anksčiau mergina tiesiog nebuvo morališkai pasirengusi papasakoti apie kai kuriuos savo gyvenimo įvykius. Erika tiki, kad ji laimėjo todėl, jog iki šiol esanti skaisti. Beje, Amerikos grožio karalienėms jau prieš dvejus metus buvo rekomenduota viešai nekalbėti apie susilaikymą.
Erikos tėvas Bobas Haroldas tiki, kad šis dukters apsisprendimas padėjo jai tapti stipria moterimi. Jai teks nukeliauti 20 tūkstančių mylių kiekvieną mėnesį. Jos balsas pasieks tūkstančius jaunuolių, todėl atsiranda manančiųjų, kad tokių kalbų griebiamasi ne tik dėl grožio karalienės pareigų. Vos tapusi ,,Mis Ilinojus“, Erika pareiškė netikinti, jog gali laimėti ,,Mis Amerika“ titulą, nes teisėjai paprasčiausiai neskirs pirmosios vietos konservatyvių pažiūrų ir nebijančiai pareikšti savo nuomonės merginai. Naujajai ,,Mis Amerikai“ daugelis pranašauja puikią politinę karjerą. Griežtai smerkdama abortus, net jei jie atliekami pastojus po išprievartavimo ar kraujomaišos atveju, E.Harold susilauks ne vieno Respublikonų partijos rinkėjo pritarimo. Galbūt po kurio laiko ji netgi taps Senato nare. Kalbama, kad ši mergina planuoja bendradarbiauti su Baltųjų rūmų Nacionaline narkotikų kontrolės tarnyba, Švietimo bei Sveikatos ir Socialinių reikalų departamentais bei kitomis šiais problemas nagrinėjančiomis tarnybomis.
Susitikusi su žymiais advokatais bei Švietimo departamento atstovais E.Harold ragino juos imtis griežtesnių priemonių prieš seksualinio priekabiavimo apraiškas JAV mokyklose. Viename interviu ji pasakė, kad kartais galima suabejoti, ar verta apie visa tai kalbėti, tačiau jei norime, kad paauglės netaptų mamomis ir nebūtų žiaurių nusikaltimų, būtina ginti savo įsitikinimus. Erika džiaugiasi gavusi progą keliauti po pasaulį ir kalbėti jaunimui apie jiems aktualius dalykus, taip pat ir bendrauti su pareigūnais, kurių sprendimai gali pakeisti šių jaunuolių gyvenimus. E.Harold pakvietė ir kitas ,,Mis“ konkursų dalyves paremti skaistybės idėją. Balandžio pradžioje ji kartu su vienuolika kitų grožio konkurso dalyvių nuvyko prie Kapitolijaus kalvos tam, kad susilaikymą skatinančioms programoms būtų skiriama daugiau lėšų. Merginos bendravo su politikais bei žiniasklaidos magnatais.
JAV interneto svetainių lankytojai išsako įvairias nuomones apie E.Harold veiklą. Vieni ją kaltina noru primesti savo asmeninę nuomonę visiems Amerikos paaugliams, kiti netgi teigia, neva ji esanti netolerantiška, o jos veikla pavojinga. Tačiau atsiranda ir tokių, kurie džiaugiasi dabartine Erikos veikla, vadina ją žymiausia skaistybę saugojančia amerikiete mergina ir linki tapti ne naujos seksualinės revoliucijos karaliene, kaip nutiko ne vienai ,,Mis“ titulo laimėtojai, bet pasiekti ko nors daugiau. Pati Erika po metų žada pratęsti teisės studijas Harvarde.

Gražina MINKAUSKAITĖ

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija