"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. balandžio 11 d., Nr. 4 (29)

PRIEDAI









Kardinolą šokiravo saugaus sekso pamokos mokykloje

Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis yra šokiruotas vadinamojo saugaus sekso propagavimu mokykloje ir prašo tėvų bei mokytojų nelikti abejingiems dėl to, kas ir kaip vyksta valstybinėse švietimo įstaigose. Sostinės mero kardinolas prašo ne ieškoti konkrečios istorijos kaltininkų, o pareikšti poziciją dėl tokių renginių likimo.
“Nenoriu kartoti, ką Bažnyčia yra ne sykį kalbėjusi apie vadinamojo saugaus sekso propagavimą tarp jaunimo, ypač mokykloje. Kiek pajėgėme, reiškėme susirūpinimą, kai mus pasiekė žinia, kad AIDS centro ir Planuotos tėvystės asociacijos instruktoriai klasėse dalijo prezervatyvus, mokė paauglius, kaip juos užmauti ant muliažo.
Paėmęs į rankas (...) “Sostinės” numerį ir peržvelgęs publikaciją apie renginius Užupio gimnazijoje bei ją iliustruojančias nuotraukas, noriu, nepaisant drastiško tų iliustracijų pobūdžio, padėkoti žurnalistams. Padėkoti už tai, jog jie akivaizdžiai, be užuolankų atskleidė visuomenei, kas iš tiesų vyksta Vilniaus mokyklose. Mieli tėvai, šį sykį, kaip naudotis kontraceptikais, mokė patys moksleiviai. Ir rodė ne ant muliažų. Tikiu, kad nelikote abejingi, nes rytoj “Sostinėje” nufotografuotų moksleivių vietoje gali atsidurti jūsų vaikai.
Gerbiamas mere, tikiu, kad pasiryžęs pašalinti iš miesto centro atviros erotikos plakatus, nepritariate, jog dar tiesmukesnėse scenose nepilnamečiai vaidintų mūsų miesto valstybinėse įstaigose. Neieškokite kaltų dėl konkrečios istorijos, jiems ir patiems tikriausiai jau gėda. Tiesiog garsiai pasakykite, ar norite, kad tokie dalykai vyktų toliau”, - rašo kardinolas A. J. Bačkis.
Tuo tarpu išplatintas kardinolo A. J. Bačkio kreipimasis į tėvus ir pedagogus dėl jį šokiravusių saugaus sekso pamokų Vilniaus Užupio gimnazijoje sukėlė ir Lietuvos AIDS centro reakciją.
Mums kelia nerimą, teigia Lietuvos AIDS centro direktorius dr. Saulius Čaplinskas, kad AIDS centro paminėjimas kardinolo kreipimesi gali sudaryti neteisingą skaitytojų nuomonę. AIDS centras, kaip pabrėžė jo vadovas, minėtoje saugaus sekso pamokoje, kai moksleiviams buvo dalijami prezervatyvai, tikrai nedalyvavo ir negalėjo dalyvauti, nes laikosi visai kitų nuostatų. Lietuvos AIDS centras vadovaujasi Švietimo ir mokslo ministerijos parengta rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo universaliąja programa, kurios pagrindas - dorinės ir intelektinės asmenybės branda.
Lietuvos AIDS centras ne tik nedalija mokyklose prezervatyvų, nemoko jais naudotis, bet ir nepritaria tokiai veiklai. AIDS centro švietimo darbuotojai dažnai yra kviečiami į mokyklas skaityti paskaitų ir vesti diskusijų su moksleiviais apie ŽIV/AIDS plitimą, kurių metu siekiama ugdyti dorines nuostatas.
Pastaruoju metu, pasak S. Čaplinsko, AIDS centras daugiau orientuojasi į darbą su pedagogine bendruomene. “Moksleivių dorinės nuostatos yra visų mūsų rūpestis, - teigia AIDS centro vadovas. - Mes palaikome Vilniaus mero žingsnius prieš viešą alkoholio vartojimą miesto gatvėse ir šventėse, tikimės, jog jis taip pat atkreips bendruomenės dėmesį į didėjantį lengvųjų narkotikų populiarumą jaunimo grupėse, nes narkotikai - tiesiausias kelias į ŽIV/AIDS. Reikia tik pasidžiaugti, kad dar neturime ŽIV infekuotų mokinių”. Jo nuomone, tai liudija teisingą AIDS centro prevencinio darbo kryptį.

Pagal Eltą

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija