"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. balandžio 11 d., Nr. 4 (29)

PRIEDAI









JAV medikai linkę patarti moterims nevartoti hormonų terapijos

Atsirado dar viena priežastis prieš hormonų vartojimą moterims laikotarpiu po menopauzės, tvirtina amerikiečių mokslininkai.
Ištyrus daugiau kaip 16 tūkstančių moterų, nustatyta, kad moterų gydymas estrogenu ar progesteronu ne itin pagerina jų gyvenimą, nebent hormonai būtų skiriami epizodiškai nuo veidą kartais išpilančio karščio ar naktinio prakaitavimo.
Jau senokai ginčytasi, ar protinga gydyti hormonais, nes medikai taip ir nesutaria, ar tikrai toks gydymas padeda nuo osteoporozės ir širdies ligų.
Remdamiesi žurnale “New England Journal of Medicine” paskelbtais naujausiais tyrimų duomenimis, JAV mokslininkai jau pataria pagyvenusioms moterims nevartoti hormonų preparatų, nes jų keliamas pavojus viršija gaunamą naudą.
Pasak Kalifornijos universiteto San Franciske gydytojos Deboros Greidi, nesant menopauzės požymių iš viso beprasmiška taikyti hormonų terapiją. Ji teigia, kad toks gydymas pateisinamas tik toms moterims, kurias kartais apima karštis ar pila prakaitas. Tačiau šiai kategorijai priskiriama tik nuo 10 iki 20 procentų balzakiško amžiaus moterų. Bet ir jas reikėtų pradėti gydyti menkomis dozėmis, pamažu jas didinant, kol simptomai išnyksta.
Anot mokslininkų, hormonų žala tikrai didesnė negu nauda - kas šimtajai moteriai gresia labai rimtos komplikacijos.
Lig šiol tvirtinta, kad, gydant hormonais, pagerėja moterų savijauta. Tačiau naujausi duomenys verčia tuo abejoti. Įvertinus 8506 moterų, gydytų hormonais, būklę, nustatyta, kad teigiamas poveikis buvo nežymus ir tas pats išnyko jau po pirmųjų terapijos metų.
Kontrolinę grupę sudarė 8102 moterys, kurios vietoj hormonų gavo placebo (tai yra piliules be jokių vaistų). Šioje grupėje lytinio aktyvumo silpnėjimas, nemiga, depresija pasireiškė taip pat kaip ir hormonais gydytoje grupėje.
Anksčiau kitų autorių buvo nustatyta, kad estrogenų ir progesterono kombinacijos šiek tiek sumažina šlaunikaulio sąnario lūžių tikimybę, bet didina riziką patirti insultą, susirgti krūties vėžiu, infarktu, kraujo indų užsikimšimu plaučiuose.

Reuters-ELTA

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija