„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (40)

2004-iųjų kovo 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Švediškomis lytinio švietimo
programomis Vyriausybė žaloja visuomenę

Vyriausybės patvirtintos vaikų lytinio švietimo programos žaloja vaikus ir visą visuomenę, teigia Tėvynės sąjungos krikščioniškųjų demokratų frakcijos pirmininkė Seimo narė Irena Degutienė.

Pasak spaudos konferencijoje kalbėjusios I.Degutienės, Vyriausybė, prieš patvirtindama bei įgyvendindama vaikų lytinio švietimo programas, turėtų jas įvertinti, ar „jie neprisideda prie šeimos institucijos erozijos”.

Kelios tokios Vyriausybės jau patvirtintos ir vykdomos programos, I. Degutienės manymu, yra ypač ydingos. Tai - Sveikatos apsaugos ministerijos remiamas „Jaunimui palankių paslaugų teikimo” bei Švietimo ir mokslo ministerijos remiama lytinio švietimo programa, perimta iš švedų.

Pasak I. Degutienės, Lietuva perima patirtį ir lytinio švietimo programas tos Europos Sąjungos šalies - būtent Švedijos, kurioje net 55 procentai vaikų gimsta ne santuokoje, kurioje 1000 moterų tenka 18,5 aborto, be to, Europarlamentas yra atskirai svarstęs Švedijos lytinio švietimo programą ir pripažinęs ją žalinga visuomenei.

„Kai paskaitai tuos projektus, tai plaukai ant galvos šiaušiasi. Nes deklaruojama seksualinės saviraiškos laisvė, kuri reiškia, kad asmuo, nepriklausomai nuo amžiaus ir lyties, turi teisę pats nuspręsti, su kuo ir kada jam pradėti lytinį gyvenimą, jis turi teisę į saugų lytinį gyvenimą, masturbacija yra viena seksualinės saviraiškos laisvių formų ir negali būti vertinama neigiamai. Tokios nuostatos šiandien platinamos vaikams nuo dešimties metų. Aš pati, turėdama aštuonerių metų vaikaitę, niekaip neįsivaizduoju, ką ji gali suprasti išgirdusi tokius žodžius. Nekalbant apie tai, kad pamokos vedamos iliustruojant ir vaizdinėmis priemonėmis”, - sakė I. Degutienė.

I. Degutienė teigė neginčijanti, kad „kažkoks žinojimas apie lytinį gyvenimą ir sveikatą turi būti”. Tačiau šiuo metu mokyklose diegiamose programose, Seimo narės teigimu, nekalbama apie tai, kaip dorai gyventi, kaip planuoti šeimą, kaip atsiranda vaikai, kaip gimsta ir kaip vystosi.

„Pagrindinis dalykas šiose programose yra kaip patenkinti savo seksualinius poreikius, propaguojant kontraceptines priemones, arba dar geriau - kaip moteriai apsisaugoti nuo nepageidaujamo nėštumo ir kaip sumažinti vaikų gimimą šeimoje. Aš ir klausiu - ar tokios mes norime Lietuvoje šeimos politikos? Apie ką mūsų politikai galvoja įvesdami mokyklose tokias programas?” - klausė I. Degutienė.

Parlamentarės teigimu, Lietuvoje diegiamas švediškas lytinio švietimo programas pačioje Švedijoje remia Švedijos lytinio švietimo organizacija, kurią finansuoja Švedijos Vyriausybė, Jungtinių Tautų Organizacija ir Planuotos tėvystės federacija.

Lietuvoje pagrindinis minėtų programų „stūmėjas”, pasak I. Degutienės, - taip pat Planuotos tėvystės asociacijos atstovų propaguotojai, Esmeraldos Kuliešytės vadovaujama Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija.

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Kęstučio Pukelio, akivaizdu, jog, stumiant tokias programas, kuriomis „Lietuva prisijungia ne prie Vakarų kultūros, bet prie Vakarų kanalizacijos vamzdžio”, suinteresuotosios grupės šitokiu būdu auginasi kontraceptinių prekių bei kitų panašių paslaugų rinkų vartotojus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija