„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (40)

2004-iųjų kovo 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Amerikiečių kunigai kovoja
už negimusių kūdikių teisę
ateiti į šį pasaulį

Šiandien civilizuotame pasaulyje abortais nesistebima. Viena galingiausių pasaulio valstybių JAV - taip pat ne išimtis. Daugumai amerikiečių tai tik teisė rinktis. Šioje šalyje abortai legalizuoti.

Praėjusiųjų metų lapkritį JAV katalikų bažnyčiose buvo nutarta melstis už negimusius kūdikius, kuriems gresia pavojus niekad neateiti į pasaulį. Gruodį bažnyčiose tikintieji raginti maldose prisiminti abortų metu mirusias moteris.

Tuo tarpu amerikiečių medikai ir toliau tebeieško mokslinių pateisinimų negimusių kūdikių žudymui. Pasak kai kurių autoritetingų leidinių, pirmuosius tris mėnesius gemalas neturįs nieko, kas jį leistų vadinti žmogumi ar bent jo užuomazga. Tačiau Ilinojaus valstijoje stebint abortus buvo įrodyta, kad, net ir medicininiais įrankiais suskaidžius negimusį vaisių į atskiras dalis, galima užfiksuoti jo širdies plakimą bei kitas gyvybines funkcijas.

1997-aisiais airių kilmės amerikietis kunigas F.Kirnsas nusprendė, jog krikščioniškosioms vertybėms ginti būtina skaitytojui patraukli krikščioniška spauda. Jo iniciatyva pradėtas kas du mėnesius leisti žurnalas tėvams „Tikėjimas ir šeima“ bei katalikiškas savaitraštis. Kun. F.Kirnsas sakosi iš pat pradžių tikėjęs sėkme, kurios ilgai laukti neteko. Vos per kelerius metus jo leidžiamų periodinių leidinių tiražai išaugo keturis kartus. Jau pirmajame katalikiško savaitraščio numeryje kun. F.Kirnsas pasisakė kovosiąs už gyvybės išsaugojimą ir dėsiąs pastangas, kad apie tuos, kuriems rūpi šios problemos, sužinotų kuo daugiau žmonių. Kun. F.Kirnsas savo siekius netgi pavadino naująja evangelizacija. Prieš septynerius metus jis norėjo JAV katalikų bendruomenei duoti leidinį, kuris taptų atsvara menkaverčiams pasaulietiniams spaudiniams. Šiandien amerikiečių kunigai tikina, kad jau dabar katalikiški leidiniai pasiekė kur kas daugiau, skatindami tikinčiuosius aktyviai kovoti už krikščioniškąsias vertybes ir jas ginti.

Gyvybė šiandien vertinama pernelyg menkai. Tai viename, tai kitame krašte pasigirsta, neva visuomenei derėtų atsikratyti silpnųjų, pavyzdžiui, turinčiųjų psichikos negalią, taip pamirštant, kad jiems gyvybės dovaną suteikė pats Aukščiausiasis. Netyla kalbos ir apie mirtinomis ligomis sergančiųjų teisę savo noru pasirinkti mirtį. Savižudybės taip pat nieko nebestebina. Jaunuoliai pasitraukia iš gyvenimo dėl nelaimingos meilės, neišlaikę egzamino ar dėl kitų iš pirmo žvilgsnio nereikšmingų priežasčių. Visuomenė skuba pateisinti mirtį ir ieško jai argumentų.

JAV Aukščiausiasis teismas tvirtina, kad abortai buvo įteisinti dėl itin svarbių istorinių aplinkybių. Viena ir bene svarbiausiąja laikomas aborto pavertimas įprasta medicinine procedūra, tuo siekiant apsaugoti moteris nuo nekvalifikuotų kriminalinius abortus atliekančių asmenų paslaugų. Nuskausminamųjų atliekant abortus nenaudota iki XX amžiaus pradžios. Atliekant kriminalinius abortus, menkai tesirūpinta elementaria higiena, todėl daugelis moterų mirdavo dėl komplikacijų. JAV pareigūnai tiesiog pasirinko mažesnę blogybę iš dviejų, tačiau nesusimąstė nei apie abortų priežastis, nei apie jų pasekmes. Pirmiausia buvo legalizuoti ankstyvieji abortai, atliekami per pirmąsias 12 nėštumo savaičių. Šiandien, kai medicina gerokai pažengusi, tokie abortai sąlyginai vadinami pakankamai saugiais moters sveikatai. Abortų šalininkai netgi pasitelkia statistiką tikindami, jog ankstyvųjų abortų metu miršta mažiau moterų nei dėl gimdymo komplikacijų. Teisininkai dievagojasi pritarią abortams tik dėl medicinos pažangos. Tuo tarpu Bažnyčios atstovai sako, kad Dievo duotos gyvybės dovanos negalima paniekinti.

Kunigas Dž.Šeidleris jau keliolika metų aktyviai kovoja prieš abortus ir renka lėšas vargingai gyvenančioms daugiavaikėms šeimoms. Šis kunigas kartu su savo kolegomis lankosi abortų klinikose ir kovoja už kiekvieno negimusio kūdikio gyvybę. Jis kalbasi su tėvais, kurių daugelis niekad nebuvo susimąstę apie gyvybės šventumą, neretai patiria panieką ir patyčias ir be galo džiaugiasi kiekviena gyvybe, kurią pavyko išsaugoti. Tuo tarpu feministinės organizacijos kaltina už gyvybę kovojančius aktyvistus kišantis ne į savo reikalus ir atimant kiekvienos moters laisvę rinktis. Feministės ilgus metus bylinėjosi JAV teismuose prašydamos teisėsaugos atstovų, kad prieš gyvybės gynimo sąjūdžio aktyvistus būtų taikomi tokie pat metodai kaip kovojant su organizuotu nusikalstamumu ar narkotikų prekeiviais. 2003-iųjų vasario 26 d. JAV Aukščiausiasis teismas paskelbė priešingą verdiktą, ir gyvybės šalininkai džiūgavo. Tikimasi, kad tai tik pirmoji mažutė pergalė, kuri palengvins tolesnę kovą. Kova nebus lengva. Abortų klinikų savininkai kaltina gyvybės šalininkus veržiantis į jų privačią nuosavybę, tuo tarpu aktyvistai sakosi, kad tai vienintelis būdas išsaugoti tai, ką sukūrė Dievas.

Sakramento (Kalifornijos valstija) vyskupas V.Veigandas, savo pamoksluose visus katalikus ragina susimąstyti apie abortus. Pasak jo, būti kataliku ir remti abortų šalininkus tiesiog nesuderinama. Jam pritaria ir netikintieji. Ateistė D.Gordon, kuri augo žydų šeimoje ir niekad nesižavėjo krikščionybe, palaiko kunigų pastangas kovoti už dar negimusių kūdikių teises ir skatina ginti kūdikius nuo sunaikinimo motinos įsčiose. Ji teigia, kad abortai negali būti pateisinami dėl jokių priežasčių.

Katalikų Bažnyčia smerkia abortus ne todėl, kad tai prieštarauja Biblijos mokymams, bet todėl, kad tai blogis. Nėra gerai atimti gyvybę iš dar negimusio ir negalinčio pasipriešinti. Tai blogiau nei vagystė. Kažkodėl niekas nesistebi, kai vagys ir plėšikai patenka į teisiamųjų suolą, mat vagystės atveju akivaizdžiai kėsinamasi į kito asmens nuosavybę. Tačiau dėl abortų legalumo kalbos netyla ištisus dešimtmečius.

Sakydama „aš laukiuosi“, moteris skelbia aplinkiniams laukianti to, kuris netrukus ateis į šį pasaulį. Moters gimdoje augantis kūdikis jau yra žmogus, o nėščia moteris jau yra motina. Daugelis mamų vardą savo vaikeliui išrenka likus keliems mėnesiams iki jo gimimo ar net pačioje nėštumo pradžioje. Klaidinga manyti, kad žmogus į pasaulį ateina tik tą dieną, kuri vadinama jo gimimo diena. Kiekvienas kūdikis devynis mėnesius rengiasi garsiu riksmu paskelbti apie savo atėjimą. Nuo pat pradėjimo akimirkos kiekvienas kūdikis turi sielą. Jei šią paprastą tiesą suprastų visi, neliktų prasmės kalbėti apie abortus, nes jų nebebūtų.

Arši abortų šalininkė Dž.Peris neseniai išleido knygą „Aborto šventumas“ ir joje remiasi istoriniais faktais, kurie liudija, jog moterys savo negimusius kūdikius aukodavo deivei Artemidei. Negimusių kūdikių kūno dalis įvairių ritualų metu naudojo raganos ir burtininkės. Na, o gyvybės gynėjai JAV ant savo automobilių klijuoja lipdukus, sakančius, kad abortas reiškia moters žlugimą.

2003-iaisiais JAV gyvybės gynėjai pradėjo vadinamąją solidarumo ir paramos moterims programą. Radijo, televizijos laidose bei brošiūrose moterims aiškinamos gyvybės paslaptys nuo pat pradėjimo momento, tūkstančiai kadaise abortų klinikose gulėjusių moterų dalijasi savo skaudžia patirtimi, kuriamos specialios interneto svetainės. Pernai vasarą šiems aktyvistams netgi pavyko susitikti su Kongreso Atstovų rūmų nariais.

Gražina MINKAUSKAITĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija