„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (40)

2004-iųjų kovo 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Abortų draudimas
Portugalijoje liko galioti

Mindaugas BUIKA

Gyvybės gynėjai Portugalijoje laimėjo dar vieną nelengvą mūšį: po svarstymų kovo pradžioje, šalies parlamentas paliko galioti dabartinį įstatymą, kuris draudžia abortų darymą. Taip pat, nepaisydamas abortų šalininkų triukšmingų reikalavimų, Portugalijos parlamentas atsisakė rengti dar vieną referendumą dėl abortą draudžiančio įstatymo liberalizavimo. Centro dešinės (socialdemokratų ir Liaudies partijos koalicijos) vyriausybės premjeras Chozė Manuelis Durao Barosas sakė, kad jo vyriausybė neteiks jokių iniciatyvų dėl abortų įstatymo keitimo iki 2006 metais įvyksiančių šalies parlamento rinkimų.

Dabar Portugalijoje galioja 1984 metais parlamente priimtas įstatymas, leidžiantis daryti abortą tik labai išskirtiniais atvejais: jeigu nėštumo priežastis buvo moters išprievartavimas arba jeigu tolesnis nėštumas, medikų teigimu, gali kelti rimtas komplikacijas motinos sveikatai. Tačiau po dvyliktos nėštumo savaitės abortai visais atvejais yra draudžiami. Už nelegalaus aborto darymą gresia kalėjimo bausmė. Esant tokiam griežtam įstatymui, Portugalijoje kasmet legaliai padaroma tik 300-700 abortų. Tačiau abortų legalizavimo šalininkai teigia, kad šalyje nelegaliai padaroma iki 20 tūkst. abortų, o tūkstančiai portugalių moterų yra priverstos abortus daryti užsienyje, kur jie leidžiami.

Gyvybės gynėjai abejoja šia „iš piršto laužta“ statistika ir pabrėžia, jog su pasitaikančiais nelegaliais abortais reikia kovoti teisinėmis priemonėmis ir socialiai remiant nėščias motinas. Kita vertus, jų susirūpinimą lemia tai, kad, nustačius nelegalių abortų darymo atvejus, dėl jų apkaltinti asmenys - pačios moterys ir medikai – dažniausiai buvo išteisinami dėl „liudytojų stokos“. Tiriant nelegalių abortų bylas laicistinė žiniasklaida dažniausiai sukeldavo didelį triukšmą, ir tai suteikdavo progą abortų legalizavimo šalininkams vėl iš naujo kelti reikalavimus dėl „pasirinkimo teisės“. Taip atsitiko ir šį kartą, kai vasario mėnesį teismas Aveiroje išteisino septynias moteris ir nelegalius abortus joms padariusius gydytojus bei kitus „pagalbininkus“.

Žiniasklaidai paskelbus, jog „šis sprendimas yra signalas visuomenei“, abortų teisių gynėjai – ypač iš gerai visame pasaulyje žinomos „Planuotos tėvystės federacijos“ – pradėjo naują kampaniją dėl abortų legalizavimo Portugalijoje. Tuo pat metu buvo skelbiami užsakytų „sociologinių tyrimų“ rezultatai, esą aborto legalizacijai pritaria visuomenės dauguma ir kad atėjo laikas peržiūrėti 1998 metais surengto referendumo rezultatus, nes sąlygos pasikeitė. Buvo skubiai surinkta apie 120 tūkst. parašų po parlamentui įteikta peticija, reikalaujančia abortų legalizavimo arba naujo referendumo šiuo klausimu rengimo. Pagal Portugalijoje galiojančius įstatymus, kad referendumo klausimas būtų svarstomas parlamente, pakanka 75 tūkst. parašų.

Kaip minėta, referendumas dėl abortų legalizavimo Portugalijoje jau buvo surengtas 1998 metais. Tuomet šalį valdžiusi socialistų vyriausybė pateikė parlamentui svarstyti įstatymo projektą, liberalizuojantį abortą. Parlamente daugumą turėjusioms kairiosioms jėgoms jį patvirtinus, Portugalijoje įtakinga Katalikų Bažnyčia (iš 10 mln. šalies gyventojų, 97 proc. yra katalikai) per katalikiškas ir gyvybės gynėjų organizacijas sugebėjo mobilizuoti visuomenę, ji išsireikalavo referendumo dėl galutinio sprendimo. Nors dalyvavimas 1998 metų referendume buvo palyginti nedidelis (32 proc.), tačiau gyvybės gynėjai šventė sunkiai pasiektą pergalę (51 proc. dalyvavusiųjų referendume pasisakė už tai, kad aborto draudimas įstatymu Portugalijoje išliktų, ir socialistų vyriausybė turėjo nusileisti).

Dabar kairiosios politinės jėgos, tiesa, šiuo metu esančios opozicijoje, vėl nesnaudė. Kilus naujai kontroversijai dėl abortų, komunistų partija Portugalijos parlamente pateikė radikalų pasiūlymą, kad negimusios gyvybės žudymas būtų įteisintas be jokių apribojimų iki dvyliktos nėštumo savaitės. Socialistai iškėlė kiek nuosaikesnį įstatymo projektą, siūlantį, kad abortas būtų visiškai legalus iki dvyliktos nėštumo savaitės ir tam tikromis aplinkybėmis (pavyzdžiui, po išprievartavimo) – iki 24-os nėštumo savaitės. Kaip minėta, paremiant šį pasiūlymą, abortų šalininkai surinko 120 tūkst. parašų.

Tačiau gyvybės gynėjai Portugalijoje ir šį kartą parodė pavydėtiną aktyvumą. Katalikiškos visuomeninės organizacijos netruko sukurti koaliciją „Už gyvybę ir šeimą“, kuri sugebėjo per trumpą laiką surinkti 190 tūkst. parašų, reikalaujančių, kad aborto draudimas įstatymu šalyje būtų išsaugotas. Peticija ne tik kvietė vyriausybę išsaugoti dabartinius įstatyminius suvaržymus abortui, bet taip pat paragino atnaujinti paramą nėščioms moterims, kurios turi materialinių sunkumų, bei padidinti finansines išmokas šeimoms, auginančioms vaikus. „Sprendimas sunkumuose atsidūrusiai moteriai niekada neturi būti jos negimusio kūdikio žudymas, - sakė viena koalicijos „Už gyvybę ir šeimą“ vadovių Tereza Aires de Kampos. – Mes norime sukurti visuomenę, kur pradėtas kūdikis niekada neturėtų būti našta, kurią reikėtų sunaikinti. Mes norime sukurti visuomenę, kurioje kiekvienas kūdikis būtų priimtas svetingai“.

Dabar situacija Portugalijoje, palyginti su 1998 metais, iš tikrųjų kita, nes valdo ne socialistai, bet dešiniųjų vyriausybė. Kaip minėta, kovo pradžioje ji atsisakė siūlyti kai kurias įstatymo pataisas dėl aborto legalizavimo, o Portugalijos parlamentas nubalsavo nerengti naujo referendumo šiuo klausimu. „Piktnaudžiavimas referendumu vien todėl, jog kai kam nepatinka ankstesnio referendumo rezultatas, būtų politinio smurto aktas“, – sakė valdančiosios socialdemokratų (tai Portugalijoje yra dešiniųjų partija) frakcijos parlamente vadovas Gilermas Silva. Be Portugalijos, abortai taip pat griežtai įstatymu suvaržyti Airijoje, Lenkijoje ir Maltoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija